• Informacje na temat:

    zielony groszek

Artykuły na temat: zielony groszek
  • Naturalny kosmetyk: Zielony groszek

    Panie, które narzekają na cerę mieszaną, powinny wykorzystać młody zielony groszek.

  • Zupa z groszkiem

    Groszek zielony ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz połowę masła. Za pomocą tłuczka lekko go rozgnieć, dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pastą posmaruj podpieczone bagietki. Cebulę obierz i posiekaj, po czym podsmaż kilka minut na oliwie. Do garnka wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, różyczki...

  • Księga smaków: Zielony groszek

    Groszek zawiera prawdziwy arsenał witamin i związków mineralnych. Dzięki luteinie jest sprzymierzeńcem dobrego wzroku, zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy.

  • Zielony groszek „Gotowane na parze”

    ...​Marka Bonduelle rozszerza linię "Gotowane na parze" o nowy produkt - zielony groszek.

  • Włoska frittata z batatami i groszkiem

    Wrzuć obrane i pokrojone w ósemki bataty do osolonej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Odcedź. Obierz i posiekaj cebulę.  Umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę paprykę. Rozmroź zielony groszek. Na patelni o średnicy około 25 cm, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, paprykę i bataty. Po 5 minutach dodaj groszek.  Wbij do miski jajka, oprósz solą...

  • Groszek na twarz

    Nasze mamy, babcie korzystały z naturalnych i łatwo dostępnych środków i to wcale z niezłym skutkiem. Proponuję wykorzystanie zasobów kuchni dla pielęgnacji urody. Jednym z najlepszych środków odżywiających skórę są domowe maseczki. 1. Najprostszą jest położenie na twarz i szyję świeżego żółtka. 2. Maseczka z miodu działa ujędrniajaco. 3. Zmiksowany zielony groszek z puszki położony na...

  • Wielka księga smaków: Groszek cukrowy

    ...był w Indiach i Chinach. To właśnie groszek ratował od głodu biedaków w starożytnym świecie. Na północ Europy i Wyspy Brytyjskie trafił prawdopodobnie za sprawą Rzymian. Smak tych zielonych nasion i strąków odkryto dopiero w XVI-wiecznej Francji. Niedojrzałym groszkiem zajadały się damy na  dworze króla Ludwika XIV.   Dobry i dziś Na początku XX wieku popularność zdobył groszek konserwowy...

  • Radek Sikorski,Suwałki Apetyczny żywy kolor mrożonego groszku Jeśli do wody, w której gotujemy mrożony groszek dodamy łyżeczkę cukru, zachowa on intensywny zielony kolor. Łucja Staszyńska, Gdynia-Karwiny Rajstopy nie stracą elastyczności Gdy pierzesz ręcznie rajstopy i pończochy, dodaj do wody kilka kropli cytryny lub octu. Wówczas włókna nie stracą elastyczności. Stefania Oldyńska...

  • Zielona zupa krem

    ...nie ściemniało. Do garnka wlej bulion, podgrzej. Następnie dodaj kostkę z ziemniaka, groszek oraz cebulę z czosnkiem. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 min. Następnie dodaj awokado. Zmiksuj blenderem. Na...

  • Risotto: zielony groszek i mietowe pesto.

    ...sie tak wyrazic; za to zmienilam dodatki czyli poczlaylam je ze swiezym zielonym groszkiem, wlasnorecznie wyluskanym i z mietowym pesto. Na 3 porcje Szklanka ryzu Arborio cebula lyzka(...) 450 g w straczkach i na pesto: peczek miety 30 g orzeszkow pini 2 lyzki oliwy zabek czosnku Miksujemy skladniki na pesto. Gotujemy osobno groszek 7 minut w osolonym wrzatku...

Zdjęcia na temat: zielony groszek
Dyskusje na temat: zielony groszek
  • Re: zielony groszek

    Ale się rozmarzyłem ; zielony groszek pamiętam moją mamę, jak mieliśmy kiedyś trochę ziemi tzn.teraz nazywa się to działka i Ona lubiła mieć na niej zielony groszek, chodziliśmy z rodzeństwem i kumplami i zrywaliśmy te strąki,wyłuskiwaliśmy groszek i był wspaniały,jednak nie pamiętam co mama robiła z jego nadilością, a może nie było nadilości, jednak wątek wywołał u mnie takie wspomnienia:)

  • Re: Zupa z groszkiem i kurczakiem

    Ja można zmiksować zielony groszek

  • Re: zielony groszek

    1 kg zielonego Zalewa: 3 szklanki wody 2 dkg soli 1 dkg cukru 0,5 dkg kwasku cytrynowego Groszek obgotować 3-5 min. odcedzić. Składniki zalewy zagotować. Gorący groszek włożyć do słoików, zalać gorącą zalewą , wstawić do wody o temp. odpowiedniej do temp. słoików. Pasteryzować w temp. 95 st. C przez 80-100 min. Po 48 godz. pasteryzację powtórzyć w tej samej temp. przez 30-35 min

  • Re: Zielony bukiet z groszkiem cukrowym

    świetnym dodatkiem byłby groszek cukrowy :-) na zdjęciu są ziarna groszku a nie pokrojone strąki groszku cukrowego

  • Re: groszek cz.2

    Zielony groszek z boczkiem to klasyka, nie tylko w kuchni włoskiej. Z dodatkiem sera pleśniowego stanowi wspaniały zestaw na smaczny, kremowy makaron. To jest pierwszy lepszy przepis z google. leniuchu!

  • Re: Księga smaków: Zielony groszek

    A ja uwielbiam groszek!

  • Re: zielony grozek

    http://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/groszek-zielony-na-gesto-araka,46392

  • Re: Księga smaków: Zielony groszek

    Nie wiem, ile w tym prawdy, ale zielony groszek podobno działa antykoncepcyjnie, czyli też nie każdej kobiecie jest wskazany.

  • Re: zielony grozek

    Groszek zblanszować, pozniej, patelnia , maselko, szalotka, groszek i mięta, dodatek np do rybki lub baraninki

  • Re: Naturalny kosmetyk: Zielony groszek

    mój Boże dlaczego zniknął z ogródków. Kiedyś każda POLSKA babcia miała w przydomowym ogródku coś takiego cudownego jak m. innymi zielony groszek, który się zrywało i zajadało nim. Nigdy tego i jego smaku nie zapomnę. Wcale nie było to tak dawno. Wróćmy do tego. Szkoda czasu.