• Informacje na temat:

    zapobieganie zawalowi

Artykuły na temat: zapobieganie zawalowi
  • Dlaczego zimą wzrasta ryzyko udaru i zawału?

    Jeśli myślisz, że głównie latem mamy problemy z krążeniem, jesteś w błędzie. Dla sercowców dużo groźniejsze są chłody.

  • Siedem grzechów prowadzących do zawału i udaru

    Eksperci ostrzegają, że w najbliższych latach przybędzie ludzi cierpiących na choroby układu krążenia. Poznaj siedem czynników im sprzyjających, a zatem zyskaj wiedzę, jak się przed zawałem i udarem chronić.

  • Choroby serca: Narażony jest każdy. Jak im zapobiegać?

    Choroby układu krążenia występują tak często, że są uważane za choroby cywilizacyjne. Niemal każdy zna kogoś, kto miał zawał, choruje na miażdżycę, arytmię, chorobę wieńcową lub chorobę niedokrwienną serca. Badania pokazują, że za aż 46 proc. nagłych zgonów jest związanych z chorobami serca.

  • Olej arganowy - łagodzi bóle stawów, zapobiega zmarszczkom

    Nazywany jest eliksirem młodości. Zawiera wit. E, nienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne. Spożywcza odmiana oleju ma lekko czerwonawy kolor i delikatny posmak orzeszków ziemnych.

  • Czerwone dla serca

    Ich sekret to likopen, który zmniejsza ryzyko zawału i zapobiega nowotworom. Właśnie teraz czerwone warzywa i owoce są najlepsze. Zobacz, co można z nich wyczarować.

  • Pomidor dla... dobrego krążenia

    Pozyskiwane z niego substancje pomagają w leczeniu nadciśnienia tętniczego, obniżają ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu.

  • Co jeść, by zapobiec zakrzepom

    Często bezpośrednią przyczyną udaru mózgu i zawału serca są zmiany zakrzepowo-zatorowe. Można je ograniczyć, wybierając dobre produkty.

  • Mała czarna receptą na zdrowie?

    Zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym. Jest zalecana przez lekarzy. Na co pomaga i ile jej pić?

  • Pięć powodów, dla których warto jeść przetwory z pomidorów

    Zawierają cenny likopen, który zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych (są to np. schorzenia serca, udar mózgu, cukrzyca) oraz spowalnia proces starzenia organizmu.

  • Hipercholesterolemia rodzinna

    ​Większość z nas ma świadomość, że szkodzi sobie, jedząc zbyt tłusto. Nadmiar zwierzęcych tłuszczów nasyconych w diecie podnosi bowiem stężenie cholesterolu, który zatyka naczynia krwionośne. Jest więc jednym z czynników rozwoju miażdżycy, a co za tym idzie - zawału serca i udaru mózgu.

Wideo na temat: zapobieganie zawalowi
  • Polscy naukowcy odkryli nowe właściwości substancji znajdującej się w oliwie z oliwek

    Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny - składnika oliwy z oliwek. Może ona zapobiegać wielu chorobom, np. udarowi i zawałowi serca. Jak naukowcy odkryli takie właściwości oliwy z oliwek? Czy każda oliwa ma taką samą zawartość oleaceiny? Powiedzieli o tym w "Dzień Dobry Wakacje" dr Monika Czerwińska i prof. Marek Naruszewicz.