• Informacje na temat:

    z czym jeść kasze jeczmienna

Artykuły na temat: z czym jeść kasze jeczmienna
  • 10 powodów, by jeść kasze

    .... 5. Koją nerwy, poprawiają pamięć. Kasze warto jeść w stresie czy w okresie wytężonej pracy umysłowej. Zmniejszają nadpobudliwość komórek nerwowych. Poprawiają pamięć i koncentrację. Tak działa magnez(...) zawarta w kaszach. Z czym łączyć? Kasze dobrze jest je łączyć z tłuszczem, np. polać oliwa z oliwek czy olejem rzepakowym. To sprawi, że organizm lepiej przyswoi zawarte w kaszach antyoksydanty.

  • 10 powodów, by jeść kaszę

    ...nerwy, poprawiają pamięć Kasze warto jeść w stresie czy w okresie wytężonej pracy umysłowej. Zmniejszają nadpobudliwość komórek nerwowych. Poprawiają pamięć i koncentrację. Tak działa magnez i witaminy(...)Najpopularniejsze kasze to gryczana, jaglana, jęczmienna (łamana, pęczak, perłowa), manna, kukurydziana. Lepiej wybierać te grubo lub drobnoziarniste. 1. Wspomagają trawienie Im kasza grubsza...

  • Kasza jak na lekarstwo

    W dietach odchudzających oraz tych zalecanych ludziom chorym, kasze zajmują niezwykle istotne miejsce. Ich lecznicze właściwości są znane od setek lat. Dla kogo jaka kasza?  1. Na odporność i anemię(...) antywirusowe i obkurczające, dzięki czemu jest skutecznym lekiem na katar i mokry kaszel. Nie zawiera glutenu, a dostarcza dużej ilości dobrze przyswajalnego białka. To nie wszystkie zalety jaglanych ziaren...

  • ..., miedzi, cynku, manganu i krzemu. Potrawy z kaszy powinni jeść nadciśnieniowcy, cierpiący na choroby serca i układu krążenia, osoby zagrożone anemią, żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności(...). Ziarenka nie będą się sklejały, jeśli do gotowania dodamy odrobinę tłuszczu, np. łyżkę masła. Możemy też przed ugotowaniem suchą kaszę uprażyć w piekarniku albo na patelni (bez tłuszczu). Kasze...

  • Trzy powody, by jeść płatki zbożowe

    ...na różnorodność Owsiane, jaglane, orkiszowe, jęczmienne, żytnie, corn flakes - rynek płatków jest bardzo bogaty. Czym się kierować przy ich wyborze? Które z nich są najbardziej wartościowe(...) kasze, pieczywo czy makarony. Ale dziś mówimy o płatkach, które są źródłem wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Dzięki stopniowo uwalnianej energii i błonnika ułatwiają...

  • Kasza matka nasza

    ...półką w sklepie, warto wybierać kasze takie, jak je Pan Bóg stworzył. Zatem całe, niełamane, nieprażone. Grube, czyli krupy (pęczak, gryczana i jaglana), nie będą tak jak drobne pozbawione warstwy aleuronowej. Co oznacza ta nazwa? Warstwę komórek znajdujących się pod zewnętrzną skórką ziaren zbóż, bogatą w białko, witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak fosfor, wapń i żelazo. Kasze...

  • Co i ile jeść? Zdrowa dieta

    Lista chorób, których jedną z głównych przyczyn jest nieprawidłowe odżywianie, liczy ponad osiemdziesiąt pozycji. Wśród tych schorzeń jest wiele poważnych, takich jak cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, alergie pokarmowe, a nawet nowotwory. Co i ile jeść, by się przed nimi chronić?

  • Bez glutenu: Moda czy zdrowie?

    ...wykluczać go z menu. Lepiej jeść ekologiczną żywność, która nie zawiera sztucznych, niezdrowych dodatków. Skąd mam wiedzieć, czy jestem uczulona na gluten albo go nie toleruję? W przypadku diagnostyki(...) bezglutenowa jest dietą bardzo restrykcyjną. Gluten można znaleźć w bardzo wielu produktach. By maksymalnie ograniczyć jego spożycie, eliminuje się pieczywo, makarony, płatki owsiane, potrawy mączne, kasze...

  • Niedobór magnezu - czym może się objawiać?

    ...? Chcąc wzbogacić dietę w magnez powinniśmy jeść przede wszystkim orzechy, rośliny strączkowe (fasolę, soczewicę), pestki dyni, kakao (lub gorzka czekolada), mąkę sojową, szpinak oraz kasze(...) czekolada zawiera go najwięcej i tylko taką należy wybierać.  Problemy z ciśnieniem tętniczym krwi Osoby, których dieta obfituje w magnez, zwykle mają ciśnienie na bardzo dobrym poziomie. Badania...

  • Kasza niejedno ma imię

    Warto ją jeść raz dziennie. Jedyne ostrzeżenie dotyczy osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nadkwasotą, refluksem żołądkowo-przełykowym i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Niewskazane są dla nich grube kasze. Zawarte w nich fosfor, chlor i siarka zakwaszają organizm i drażnią śluzówkę przewodu pokarmowego. Kasza jaglana. To łuskane ziarno prosa jest źródłem białka i rzadko...