• Informacje na temat:

    z czym jeść bob

Artykuły na temat: z czym jeść bob
  • Z domowej apteki: Bób i waleriana

    Bób - duża dawka białka i żelaza Jest pyszny i niezwykle wartościowy. Powinni go jeść szczególnie weganie, bo dostarcza dobrze przyswajalne białko i żelazo. Ale nie tylko, bo zawiera także witaminę B12, na niedobór której niejedzący mięsa najczęściej cierpią. Mięsożercom bób też posłuży, bo jest źródłem cennego błonnika pokarmowego - pomaga więc oczyścić jelita i chroni przed nowotworami tego...

  • Bób - składnik diety

    Osoby, które walczą z chorobami układu krążeniowego również nie mają się czym martwić, ponieważ bób nie zawiera cholesterolu. Tak więc bób polecany jest zarówno dla osób, które są na diecie oraz dla tych, którzy mają problem z cholesterolem. Młode nasiona bobu można spokojnie jeść surowe, natomiast starsze należy wcześniej obgotować, a później można dodać do zupy lub sałatek. Najczęściej bób...

  • 10 powodów, dla których warto jeść zupy

    Dietetycy alarmują: jemy coraz mniej zup, a szkoda! Chociaż wielu osobom zupy kojarzą się jedynie z tradycyjną, ciężką kuchnią to w rzeczywistości są one niezwykle wartościowym posiłkiem, który sprzyja szczupłej sylwetce, zdrowiu, wygodzie i dobremu smakowi.

  • Schabowy czy sojowy

    Zastanawiasz się, czy nie przejść na wegetarianizm? Sprawdź, co jeść, żeby nie głodować i żeby dieta wyszła ci na zdrowie!

  • Niezłomny jak bób

    ...w pańskich lasach) bób mógł jeść każdy. A dzięki dużej zawartości cennych protein roślina ta zastępowało uboższym mięso. Chłopstwo żywiło się więc bobem i dziękowało Bogu za wyjątkową wytrzymałość tej(...) fasolkę szparagową. Jestem szalenie dumna z tego odkrycia, bo do tej pory nie przychodziło mi do głowy, że można jeść bób inaczej, niż pracowicie wyłuskując go z łupin. Mam nadzieję, że ten przysmak...

  • Jeść mniej, żyć dłużej

    Większość ludzi stosuje diety, aby zmniejszyć obwód w talii i zapiąć pasek o dziurkę lub dwie dalej. Bob Cavanaugh i inni członkowie Stowarzyszenia Ograniczenia Kalorii są bardziej ambitni. Zainspirowani eksperymentami na zwierzętach, które pokazały, że niedożywienie poprawia witalność i przedłuża życie o 30 proc. lub więcej, zmniejszają spożycie kalorii próbując powstrzymać czas i proces...

  • Razem czy osobno?

    Zależnie od tego, jakie produkty łączymy, możemy tyć lub chudnąć.

  • Fasolka i spółka. Co warto o nich wiedzieć?

    Najczęściej jemy szparagową, a przecież jest jeszcze groch, soczewica, ciecierzyca... Zdradzamy, dlaczego warto je jeść, zaś Maria Banach, znana blogerka i autorka książki „Strączki”, podpowiada, jak je przyrządzać.

  • Węglowodany - wróg czy przyjaciel?

    Otaczają cię ze wszystkich stron. Węglowodany są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu, ale spożywane w nadmiarze są przyczyną otyłości i cukrzycy. Jeść więc je, czy odstawić?

  • Graj w zielone

    Na zielonym rynku wszystko się zmienia. Dziki czosnek detronizuje swojego bardziej znanego kuzyna, zielony groszek konkuruje z młodym bobem, a bazylia uwodzi truskawki.