• Informacje na temat:

    wywar z warzyw

Artykuły na temat: wywar z warzyw
  • Ziemniak - lecznicze wywary i okłady

    To warzywo popularne nie tylko w kuchni. Od wielu lat jego cenne właściwości lecznicze są wykorzystywane też w medycynie naturalnej. Sprawdź, jakie przypadłości pomoże złagodzić.

  • Ogórek bez tajemnic - 25 informacji na temat zielonego warzywa

    Ogórek, ogórek, ogórek,/Zielony ma garniturek/ I czapkę i sandały,/ Zielony, zielony jest cały - refrenu piosenki zespołu „Fasolki” nikomu nie trzeba przypominać. Tytułowe warzywo także jest w Polsce doskonale znane. Przed nami (dosłownie i w przenośni) sezon ogórkowy. Najwyższa pora uporządkować informacje na temat tego wąsatego warzywa.

  • Warzywo idealne

    ...l. wywaru warzywnego, cebula, 25 dag szpinaku, szklanka śmietanki 30%, ząbek czosnku, 3 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, 2 pomidory, ostra papryczka, sól, pieprz. Przygotowanie: Cebulę posiekaj(...)Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika i soli mineralnych. Jest jednym z niewielu warzyw dostępnych cały rok. Świeży może stać się podstawą pysznej sałatki a duszony...

  • 5 leczniczych terapii z kolorowych warzyw

    Warzywa zostały podzielone przez lekarzy i dietetyków na 5 grup kolorystycznych. Każda barwa wiąże się z określonymi substancjami odżywczymi. Wystarczy codziennie wybrać jedną porcję z każdej grupy, a na twoim talerzu będzie kolorowo i... zdrowo.

  • Warzywa umyć, osuszyć. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę lub na plasterki. Por pociąć w talarki, paprykę pokroić w kostkę. Rybę umyć, osuszyć, pokroić...

  • Gotowane warzywa i sałatki

    ...bezpośrednio przed spożyciem, gotowaniem lub innym rodzajem przetwarzania; gotujmy krótko w lekko osolonym wrzątku (warto pamiętać, że wywar warzywny może być znakomitą bazą do różnych zup i sosów, więc nie(...)Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości...

  • Barszczyk z warzywami

    Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Marchewki i seler obrać, pokroić w zapałkę, por w krążki, kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do garnka buraki, seler i marchewkę i zalać gorącym wywarem. Gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać do zupy podsmażony, pokrojony boczek i ziemniaki. Gotować razem. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać kapustę i kawałki pora. Gotować kolejne...

  • Zupa z botwinki

    Zupy to podstawowy składnik wiosennego detoksu, zwłaszcza te przygotowane z młodych warzyw, np. botwinkowa. Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga oczyszczać przewód pokarmowy z toksyn. Wywar z dodatkiem szczypiorku, koperku oraz jogurtu naturalnego zasmakuje nawet niejadkom.

  • Potrawka z pieczarkami

    Kurczak i warzywa.

  • Warzywa cudem kosmetycznym?

    Sałatki warzywne, zupy jarzynowe, warzywa mrożone, warzywa duszone, warzywa na słodko i na kwaśno. Warzywa są ważnym i zalecanym elementem naszej codziennej diety. Ale nie wielu wie, jak zbawienne działanie mają w leczeniu dolegliwości skóry i utrzymaniu właściwej pielęgnacji.

Wideo na temat: wywar z warzyw
  • Sałatka z burakami

    Buraki to ciągle niedoceniane warzywa w naszej kuchni. Choć są bardzo zdrowe, pomagają leczyć anemię, a ich smak świetnie łamie inne, wybieramy je dosyć rzadko. Kojarzymy je niemal wyłącznie w formie tartej - jak buraczki zasmażane do obiadów albo jako nieodłączny składnik barszczu czerwonego, który ostatecznie zjadamy wyłącznie w formie wywaru. Z buraków da się jednak wyczarować wyjątkową

  • Sałatka z burakami

    Buraki to ciągle niedoceniane warzywa w naszej kuchni. Choć są bardzo zdrowe, pomagają leczyć anemię, a ich smak świetnie łamie inne, wybieramy je dosyć rzadko. Kojarzymy je niemal wyłącznie w formie tartej - jak buraczki zasmażane do obiadów albo jako nieodłączny składnik barszczu czerwonego, który ostatecznie zjadamy wyłącznie w formie wywaru. Z buraków da się jednak wyczarować wyjątkową

Dyskusje na temat: wywar z warzyw
  • Re: Rosół....

    W końcu kiedyś nie na darmo uważano, że wywar z mięsa i warzyw to lekarstwo. Choć i dziś spotyka się domy gdzie rosołek serwuje się rekonwalescentom. Na zdrowie:P

  • Re: Zupa wiśniowa z goździkami i cynamonem

    Wow, wywar z warzyw do zupy owocowej. MiSZCZostwo świata...

  • Re: 7 miesięczny szkrab

    nie niemozemy dawac dziecku 7 miesiecznemu do jedzenia tego co my. My jemy zbyt tłuste potrawy, dziecko w tym wieku nie powinno jesc zupy z korpusa lub cieleciny, tymbardziej ze wywar do zupy z miesa powinno sie gotowac oddzielnie niz warzywa, wywar z miesa jest niezdrowy dla dziecka!! dodajemy samo miesko 1-2 razy w tygodniu, co drugi dzien żółtko, Z warzyw moze jesc marchew, ziemniak, brokuły

  • Re: Barszczyk czerwony

    A gdzie warzywa marchew ,pietruszka ,seler ,por ,duzo czosnku,grzyby suszone na wywar .Musi byc smak warzyw jak na rosół,na pewno nie jabłko ,bo barszcz będzie mętny,

  • Re: wigilijny zurek

    ale ma być żurek, czy grzybowa? bo jeśli żurek, to grzybki najwyżej ze dwa, zakwas z mąki żytniej i wywar z warzyw plus cebulka zeszklona na maśle /wersja jarska/, mięsno-warzywny /wersja standard/, pieprz, sól, majeranek, lubczyk, zabielić śmietaną, podając przepołowić gotowane jajko. Niektórzy dodają gotowane ziemniaki.

  • Re: Dieta zupowa - najłatwiejsza pod słońcem

    No nie, nastepna ktora czyta bez zrozumienia ! Przeciez nie chodzilo o gotowanie warzyw na salatke, ale o bulion - wywar z tych warzyw, do ch...y ! A warzywa ewent.jeszcze wykorzystac do salatki, nie chcesz?! Wyrzuc.

  •  Re:  zupa ogorkowa

    Gotujesz wywar z mięsa,lub ekonomicznie z kostki rosołowej.Do gotującego sie wywaro dokładamy włoszczyznę(pietruszka,marchewka,seler,por).Do wywaru dodajemy listek laurowy,ziele angielskie.Jak sie wszystko ugotuje-taki rosołek,wyciągamy włoszczyznę(marchewke można pokroić w kostkę i włożyć spowrotem do wywaru).Ja reszty warzyw nie wykorzystuje w zupie-można pokroić je i zrobic sałatke warzywną.I

  • Re: Krupnik jaglany

    w rodzinie a czasem trafia się drobna kostka), na połowie wywaru, warzyw i mięsa oddzielonego od kości (wszystko drobno kroję po ugotowaniu) robię zupkę (jaką wcześniej zażyczyły sobie moje wnuki) z dodatkiem drobno pokrojonych ziemniaków ugotowanych na półtwardo osobno, resztę warzyw i mięsa (też pokrojone) zamrażam w torebce foliowej, druga połowę wywaru (ostudzonego) wlewam do butelki po

  •  Re:  jestem w ciazy!!!prosze o smaczne przepisy..

    Witaj przyszła Młoda Mamo;) Jesli moge cos poradazic, a jestem juz po 1 ciązy to z pewnoscią wykorzystaj dary natury z obecnej pory roku. 1. Polecam salatke warzywno-jarzynowa: zielona salata(...) skoncentrowana a jest bardzo odzywcza. Ta salatka bedzie zarazem lekka i syta, lekka ze wzgledu na warzywa a syta ze wzgledu na kasze gryczana wiec nie powinnas byc po niej glodna przez jakis czas

  • Re: Bosacka: Rosół czy bulion?

    ja wole zdecydowanie sam wywar z warzyw wraz z warzywami -z połową kostki bulionowej (tak na1l) - ale bez padliny