• Informacje na temat:

    wołowina po burgundzku

Artykuły na temat: wołowina po burgundzku
  • Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

    Cebule pokroić w cienkie krążki, czosnek w drobną kostkę, marchewki w słupki. Mięso pokroić w kostkę (ok. 5 cm). Mięso przesmażyć na oliwie, zdjąć z...

  • Wołowina po burgundzku czyli klasyka francuskiej kuchni

    ...ja wołowinę po burgundzku nauczyłam się robić od mojej teściowej – kilka razy jej asystowałam zanim się nie spostrzegłam, że ona nie robi po burgundzku tylko robi tzw : « daube » mięso duszone. Zaczęlam więc szperać w przepisach, szkołach kulinarnych, propozycjach szefów i tak przez lata wypracowałam sobie swoją wersję wołowiny po burgundzku, która zachwyca i moją rodzinę i moich przyjaciół...

  • Wołowina po burgundzku i nie tylko

    ...wołowa po zdjęciu z patelni powinna "odpocząć" pod przykryciem przez kilka minut. Dzięki temu mięso w chłonie naturalne soki. Boeuf bourguignon czyli wołowina po burgundzku Składniki na 4 porcje(...) zanurzone. Zwiąż zioła nicią spożywczą w pęczek i włóż do mięsa. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem, aż wołowina będzie zupełnie miękka (ok. 1,5 godziny). Dopraw do smaku solą...

  • Weź się za wołowinę!

    ...wiórki. Na talerzu rozprowadź dżem pomidorowy, na tym ułóż cienkie plastry mięsa. Na mięsie ułóż zioła i wiórki oscypka.  Policzki wołowe po burgundzku Składniki: 800g policzków...

  • Wolowina po burgundzku - Klasyka Francuskiej kuchni

    Kolejne danie na zime... jedno z ulubionych tutaj... 6 porcji 1,5 kg wolowiny ( czesci po francusku macréuse, gîte) 100 gr pokrojonego na kostke...

  • Wolowina z marchewka - klasyka francuskiej kuchni

    ...mniam...   dzis na moim rodzinnym stole... sobotnio-niedzielny obiad. To danie ktore mozna uznac za zimowe gdyz jest z sosem podobnie jak wolowina po burgundzku czy blanquette z cieleciny... ale w zaleznosci od tego z czym je podamy mozemy zmienic jego charakter, zrobic z tej wolowiny danie typowo wiosenne z wiosennymi warzywami. jak zrobic taka wolowine... prosto ale jest to danie...

  • ...w tej diecie można pić kawę z chudym mlekiem. Dzień drugi Śniadanie - omlet z dwóch jajek Drugie śniadanie - serek homogenizowany 0 % tłuszczu, Obiad - wołowina po burgundzku z rusztu...

  • Siły opadły mi .... dosłownie. Siedze w pracy, popijam cappucino i myślę o weekendzie. A najbardziej nie chce mi się... gotować. Nie mogę po prostu stać nad garnkami. Kiedys, pod wpływem silnych emocjonalnych przeżyć po filmie "Julie&Julia" aż rwałam się do gotowania. Najlepiej wychodziła mi wołowina po burgundzku. Ale teraz?  Druga rzecza, którą zauważam u siebie w związku z nadchodzącą wiosną...

  • Radość to mój stan naturalny

    .... Na początku hrabina nie stroniła od krytyki. Ale Ania z dnia na dzień była lepsza i coraz odważniej korzystała ze starych francuskich receptur. Szykowała tarty, quiche’e, wołowinę po burgundzku...

  • Dwa w jednym

    Nie ma takiej kuchni, w której nie znalazłby się jednogarnkowy klasyk. We francuskiej to boeuf bourguignon, w indyjskiej różne rodzaje curry, u nas bigos. Żeberka wołowe po burgundzku (dla 4 osób) Czas przygotowania: 3,5-8,5 godziny Poziom trudności: Składniki: 12 szalotek obranych i pokrojonych w łódeczki, 400 g pieczarek oczyszczonych, pokrojonych w plasterki, 4 plastry boczku...

Dyskusje na temat: wołowina po burgundzku
  • Re: Ulubione danie mojej rodziny ( bądź moje)  to...???

    Zupa won-ton z pierożkami,podroby podróbeczki, a z nich najlepsze to flaki, ozory w sosie, żoładki drobiowe, wątróbka cielęca, ogon wołowy w plastrach w sosie własnym, wołowina po burgundzku a' la Julia Child, ryby pod każda postacią, a zwł. zupa rybna segdyńska, tatar wołowy i z łososia też, zupa z liścci rzodkiewki.Dobry salceson, kaszankę, suszone ryby Co ciekawe nie przepadam za schabowym

  • Re: Wołowina po burgundzku

    Kucharzu,a z mojego doświadczenia,szczególnie jeśli chodzi o wołowinę po burgundzku,wynika że nigdy jeszcze nie została z marchewki mokra plama tylko grube (oczywiście miękkie,bo takie mają być) plastry .Poza tym taka wołowina nie jest czarna tylko brązowa i bardzo apetyczna.Wołowinę po burgundzku robię przynajmniej 3 razy w miesiącu i zaręczam że jest pyszna.

  • Re: Wołowina po burgundzku

    Julio, z mojego doświadczenia zawodowego wynika, że każda marchewka, nawet w całości, po 2,5h w piekarniku się rozmiękczy. Ale w szczególności - jeśli udusisz czy zapieczesz tak długo warzywa z mięsem w czerwonym winie, wszystko będzie czarne i nieapetyczne. Dlatego rozdziela się bazę i warzywa. Wołowinę po burgundzku obowiązkowo dajemy z bagietką.

  • Re: Wołowina po burgundzku

    Bzdura nie przepis. Potrawa zrobiona wg tej receptury będzie czarna jak smoła a warzywa rozwalą się na miazgę. Do wołowiny po Burgundzku mięso z bulionem, winem i przyprawami zapiekamy do miękkości, na koniec dodajemy warzywa i pieczemy dalej dopóki marchewka nie zmięknie. Potem gorące wydajemy na stół.

  • Re: Wołowina po burgundzku

    Sie zdziwisz. Dzis wieprzowinę farbuja na czerwono i sprzedają jako wolowine. Chyba z perfumami z obory by smierdzialo jak wolowina.

  • Re: Wołowina po burgundzku

    Taka wołowinę jak piszesz jadłam niedawno u córki w Irlandii , była pyszna a do niej były kluski francuskie ze świeżymi ziołami na masełku .Oj pycha .Pozdrawiam

  • Re: Wołowina po burgundzku

    Boeuf bourguignon po zrobieniu ma ciemny kolor i taka ta potrawa ma być,bo na 1,5 kg mięsa wlewasz 500-750 ml wina czerwonego.Jedynie co należy poprawić w tym przepisie to po 2-2,5 godz.pieczenia wyjąć potrawę z piekarnika żeby się "przegryzła" przez noc i dokończyć ją następnego dnia.Wtedy do nagrzanego w piekarniku mięsa dodać przesmażone na maśle małe szalotki (a najlepiej cebulki perłowe) i małe pieczarki (w całości) i piec ok.30-40 min. Marchewkę kroi się w grube plastry,więc podczas...

  • Re: Wołowina po burgundzku

    Pyszne flaczki https://www.youtube.com/watch?v=V2ofLSnnXho

  • Re: Wołowina po burgundzku

    Uwielbiam takie dziwactwa :D

  • Re: Wołowina po burgundzku

    Ja też wolę z kluseczkami niż z bagietką... :) Również pozdrawiam.