• Informacje na temat:

    wino do dziczyzny

Artykuły na temat: wino do dziczyzny
  • Aby potrawy z dziczyzny były doskonałe, mięso wymaga „skruszenia”. Kiedyś odbywało się to poprzez zawieszenie ubitej i wypatroszonej (nie dotyczy zająca) sztuki w przewiewnym miejscu na kilka(...) do dobrze nagrzanego piekarnika. Natomiast obłożenie dziczyzny paskami słoniny lub boczku spowoduje, iż mięso nie będzie suche i wiórowate. Pieczeń nie straci miękkości, jeśli po upieczeniu...

  • Świeżo starty imbir doskonale wzbogaci smak herbaty. Pasuje zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych, np. dań z wieprzowiny czy dziczyzny. Uniwersalność...

  • Pasztet niejedno ma imię

    Były i są specjalnością polskiej kuchni. Pasztety z dziczyzny, drobiu, z podrobów czy mięs mieszanych.

  • ... wolowina po raz pierwszy ...

    ...( wolowina jest chuda )  i czerwone wino ... i tak to mieso dusimy wraz z cebula i przyprawami z marynaty do miekkosci ... caly czas podlewajac marynata ... i winem . Kiedy mieso jest miekkie ... do...

  • Kucharz powinien być otwarty na smaki

    ...wino australijskiego shiraza to wytrawne wino z wyczuwalnymi aromatami dojrzałej śliwki i owoców leśnych . Swoim smakiem doskonale dopełnia dania z czerwonych mięs czy dziczyzny. Mieszka pan już(...) mnie cieszy. W końcu wino zaczyna być obecne także przy domowych kolacjach, a nie tylko w restauracjach, gdzie kucharze wykorzystywali je zawsze. Wiele osób uważa, że do tradycyjnych polskich dań wina...

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    ...  ponownie do piekarnika  i piecz jeszcze przez 20 minut, tym razem bez przykrycia.  Na 5 minut przed końcem dodaj resztę rozmarynu. 5. Przygotuj sos: do blendera wlej wino i wsyp przyprawę do pierników(...) pieczenia. 7. Nałóż na talerze gorące udka i podlej je porcją sosu.   Sos żurawinowy 1. Cebulę i czosnek obierz  i drobno posiekaj.   2. W garnku rozgrzej olej.  Zeszklij cebulę, a na...

  • Robert Makłowicz: Świat jest pomysłem

    Jakie wino należy podać do grillowanej ryby, a jakie do gotowanej, to wie każdy kucharz i miłośnik kuchni. Ale historię sztuki kulinarnej wszystkich regionów świata zna tylko Robert Makłowicz, dziennikarz, kucharz i podróżnik, gość studia INTERIA.PL, z którym rozmawiał Zygmunt Moszkowicz.

  • Jakie wino należy podać do grillowanej ryby, a jakie do gotowanej, to wie każdy kucharz i miłośnik kuchni. Ale historię sztuki kulinarnej wszystkich regionów świata zna tylko Robert Makłowicz, dziennikarz, kucharz i podróżnik, gość studia INTERIA.PL, z którym rozmawiał Zygmunt Moszkowicz.

  • ..., np. arborio, carnaroli. Podstawowy warunek – nie płuczemy go przed gotowaniem. Ryż smażymy, nie gotujemy! Kolejno wędrują do garnka: oliwa, cebula, ryż, wytrawne wino. Potem do ryżu stopniowo(...), cien kie, ciemne ziarna. Tak napraw dę to... nasiona trawy. Często łączony z in nymi gatunkami ryżu. Idealny do dziczyzny, ryb, owoców morza.

  • Smaki spiżarni: Ryż

    .... arborio, carnaroli. Podstawowy warunek - nie płuczemy go przed gotowaniem. Ryż smażymy, nie gotujemy! Kolejno wędrują do garnka: oliwa, cebula, ryż, wytrawne wino. Potem do ryżu stopniowo dolewamy(...) naprawdę to... nasiona trawy. Często łączony z innymi gatunkami ryżu. Idealny do dziczyzny, ryb, owoców morza. Czerwony - Ma specyficzny słodkawy smak oraz orzechowy aromat. Jest kleisty. Sprawdza się...

Dyskusje na temat: wino do dziczyzny
  • -

    -

    A ja Cie Stefane rozumiem. Nie cierpie wesel, telepie mnie, jak siadam do stolu a tam juz stoi talerz z makaronem i pietruszka i kobiecinka z garem nalewa mi przez ramie rosol ogromniasta chochla. U mnie wesela nie bylo - byl obiad na 20 osob, w menu pasztet z dziczyzny na przystawke, zupa rakowa z kluseczkami z pstraga, kotleciki jagniece, deser. do picia wino, woda, kawa/herbata. wodki nie bylo