-
Informacje na temat:
wieprzowina z czosnkiem
-
Przed pieczeniem mięso wieprzowe warto zamarynować, aby skruszało. W tym celu zagotuj wodę z octem lub winem (1:2), czosnkiem, ziarnami pieprzu i liściem laurowym. Gdy przestygnie, zalej mięso i odstaw na 2-5 dni. Jeśli zależy...
-
-
-
Niezwykle aromatyczny, o wyrazistym ostrym smaku jest jedną z najpopularniejszych przypraw. A do tego uznawany jest za naturalny antybiotyk, który ma też moc innych leczniczych właściwości. Idealnie nadaje się do przyprawiania mięs. Czosnek lubi szczególnie wieprzowina, cielęcina i baranina. Najczęściej używamy zmiażdżonych czy drobno posiekanych ząbków. Gdy chcemy dusić albo piec mięso...
-
Jego siła tkwi w allicynie, związku, który pokonuje bakterie i wirusy oraz w występujących w nim witaminach. Ma też duży wpływ na nasz układ krążenia.
-
-
-
-
-
-
...pomidory ,ogórki,sałata.Osobiście bardzo lubię bułgarskie szaszłyki ziołowe (z mieszanego mięsa mielonego-jagnięcina+ chuda wieprzowina) z czerwoną i żółtą papryką,pieczarkami i cebulą.Zamiast jagnięciny można użyć wołowiny.Świetne są z jogurtowym sosem z czosnkiem i świeżymi ziołami. Do mięs drobiowych proponuję masła smakowe np.koperkowe,chrzanowe,paprykowe,ziołowe.pomidorowe...itd. Mocną stroną
-
Jeżeli sajgonki to w papierze ryżowym z bogatym nadzieniem w środku czyli , imbir , papryka , por , kapusta pekińska , szpinak , marchewka , świeża kolendra lub pietruszka , grzyby mun i shiitake , ryż w postaci makaronu i oczywiście mięso , najczęściej kurczak , wieprzowina czy ryba . Zamaczam takowe w sosie sojowym z papryczkami chilli , czosnkiem i dymką i zajadam . Pycha :-)
-
Podawanie zupy w chlebie to nonsens i zgadzam sie z Toba. Bedac ostatnio w Sudetach jadlem wszakze potrawe, ktora w chlebie sie sprawdza. Pieczona z kminkiem, czosnkiem i cebula wieprzowina w zytnim chlebie a do tego czeski kavak salat... i chlebka zabraklo, bo obie potrawy tluste. Ale zurek w chlebie to nieporozumienie.
-
Moja babcia robiła takie tylko mięso było z jelenia albo sarny , zdarzała się wieprzowina i tutaj był majeranek a czasem boczek i domowa kura. Robię teraz podobne tylko ciasto robię prostsze jak na śląskie. Gotowane ziemniaki mąka ziemniaczana i farsz. Farsz podsmażam na patelni tak jak na spagetti , na maśle koniecznie z solą, pieprzem , cebulką i na koniec z czosnkiem. Pod koniec smażenia