• Informacje na temat:

    warzywa właściwości odżywcze

Artykuły na temat: warzywa właściwości odżywcze
  • Sok z selera - właściwości odżywcze i sposoby przygotowania soku z selera naciowego

    ...tłuszczy. Cenne właściwości posiada zarówno seler naciowy jak i seler korzeniowy, dlatego zaleca się spożywanie obydwu rodzajów warzywa. Sok z selera, czyli koktajl witaminowy dla każdego Aby seler zachował swoje wartości odżywcze, najlepiej spożywać go na surowo, bowiem jak większość warzyw, podczas obróbki termicznej traci wiele swoich właściwości. Korzeń selera lub łodygę selera naciowego możemy...

  • Zapomniane warzywa

    ...składnikami pasz zwierzęcych. Na szczęście, te zapomniane jarzyny, ze względu na swoje niezwykłe właściwości odżywcze, dziś znów wracają do łask. Przepisy na potrawy z tych jarzyn z łatwością znajdziemy(...)Sto lat temu warzywa takie jak topinambur, wężymord, pasternak czy jarmuż regularnie gościły na stołach naszych prababć. Potrafiły one przyrządzić z nich prawdziwe rarytasy. Niestety, po drugiej...

  • Przed nami wspaniały sezon na pyszne świeżutkie warzywa. Zaproś je do swej kuchni i przyrządzaj jak najzdrowiej!

  • Dowiedz się, jak przechowywać warzywa i owoce, co zrobić, by nie traciły witamin i czy lepsze są mrożone czy te z puszki? Pamiętaj, by zachować młodość i zdrowie jedzmy je przynajmniej pięć razy dziennie!

  • Cykoria - właściwości zdrowotne

    Mimo, iż to warzywo nie jest zbyt popularne w naszym kraju to ma w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Jakich? Przeczytajcie.

  • Warzywa korzeniowe, czy każdy może je jeść?

    ...infekcjami. Warto pamiętać wtedy o chrzanie i selerze; mają właściwości przeciwzapalne. Kto może chrupać te warzywa na surowo, a kto powinien unikać gotowanych? Marchew, pietruszkę, buraka, zaleca się(...)Trudno sobie bez nich wyobrazić polską kuchnię. Gdy minie już czas na świeże pomidory i ogórki, częściej sięgamy po warzywa korzeniowe. I bardzo dobrze, bo mogą one przetrwać całą zimę zachowując...

  • Jabłka do lodówki, ogórki na półmisek - czyli jak przechowywać warzywa i owoce?

    Warzywa i owoce są podstawowym element zdrowej diety. To naturalne źródło witamin, cennych składników odżywczych i minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przechowywane we właściwych warunkach, zachowują świeży smak i dobroczynne właściwości. Co zatem należy zrobić aby im te warunki zapewnić?

  • Odżywcze kosmetyki z miodem i cynamonem

    ...-15 min wodą. Właściwości oczyszczające i odmładzające Miód nawilża i oczyszcza skórę oraz działa antyseptycznie. Przyspiesza gojenie się drobnych ranek, łagodzi trądzik. Natomiast cynamon – bogaty...

  • Korzystaj z lata i chudnij: 7 zielonych warzyw, które ci w tym pomogą

    ...właściwości do sałaty, ale jest w niej coś jeszcze. Tak samo jak dojrzałe buraki zawiera betainę, substancję, która usprawnia oczyszczanie wątroby z toksyn i rozkładanie nadmiaru tłuszczu, który do(...) lub grillowanymi warzywami. Natomiast nie należy całkiem skreślać oliwy z sosu, bo bez tłuszczu nie przyswoimy chlorofilu z sałaty. Wystarczy zmniejszyć jej ilość, np. o połowę. Dobrym pomysłem jest...

  • 8 warzyw i owoców na smukłą sylwetkę

    Sezonowymi produktami chętnie się zajadamy, bo są pyszne, aromatyczne, świeżutkie. Ale rzadko zdajemy sobie sprawę z ich niezwykłych właściwości. Są niskokaloryczne i mają korzystny niski indeks glikemiczny (IG)! Zawarte w nich składniki sprzyjają ładnej sylwetce - zapobiegają cellulitowi, obrzękom i odkładaniu się tłuszczyku, a skórze zapewniają promienny i młody wygląd. Nic, tylko korzystać...

Wideo na temat: warzywa właściwości odżywcze
  • Agnieszka Cegielska na tropie cudownych właściwości buraków

    Buraki to niesamowite warzywa, które zawierają mnóstwo witamin. Jakie mają właściwości lecznicze i odżywcze? W jakiej ilości należy je jeść? Biochemik i terapeuta naturalny Maja Błaszczyczyn opowiedziała w "Dzień Dobry TVN" o wyjątkowych właściwościach buraków. Za to w kuchni programu wraz z burakiem królowali Andrzej Polan i Agnieszka Cegielska. Przygotowali takie dania, jak: sałatka z burakami

  • Por i jego drogocenne właściwości

    Por to kopalnia witamin oraz wielu składników odżywczych. Warzywo pomaga w walce z bólami reumatycznymi oraz oczyszcza organizm z toksyn. Świetnie sprawdzi się również jako pomoc w walce z kacem. Dlaczego jeszcze warto dodawać go do potraw? (Agencja TVN)

  • O magicznych właściwościach selera

    W zimowym okresie najwięcej właściwości odżywczych mają warzywa okopowe, między innymi seler. Dlaczego należy przechowywać je w ziemi? Jaki wpływ na rozmiar i smak ma uprawa ekologiczna? Szef kuchni Paweł Dołżonek, którego odwiedził podróżnik kulinarny Mikołaj Rey, przygotował w "Dzień Dobry TVN" risotto z selera.