• Informacje na temat:

    w jakich produktach jest witamina b12

Artykuły na temat: w jakich produktach jest witamina b12
  • Gdy brakuje witaminy B12

    Niepokojące zawroty głowy, senność, zły nastrój to objawy niedoboru witaminy B12.

  • Sześć oznak, że brakuje ci witamin. Zobaczysz je na twarzy

    Zima to czas, w którym najłatwiej o niedobór witamin. Mamy ograniczony dostęp do świeżych (i wartościowych) warzyw i owoców, brakuje nam też słońca. Niska odporność, ciągłe zmęczenie, bóle i niezdrowy wygląd to znak, że brakuje ci witamin. Jakich? Dowiesz się tego, uważnie przyglądając się swojej twarzy.

  • To ważne, jakiego koloru jest twoje jedzenie

    ..., czerwone to wołowina, wieprzowina i baranina. Mięso zawiera przede wszystkim łatwo przyswajalne żelazo, cynk, witaminy B1, B2, B12 oraz niacynę i białko. Jest produktem żywieniowym, który syci nawet po(...)Przeczytaj fragment książki "Doktor Kolor, czyli barwy pieniędzy, szczęścia i seksu": Znany i najbardziej rozpowszechniony jest podział warzyw i owoców ze względu na ich barwę. Każda ma przypisane...

  • Anemia jest podstępna

    ...posiłków, bo zawarta w nich tanina utrudnia wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Przyswajanie żelaza poprawia za to witamina C - staraj się dodawać ją (jest w pietruszce, cebuli, cytrusach) do(...) będzie w stanie nadążyć za ruchliwym trzylatkiem... Od kilku miesięcy miała poczucie, że jest ciągle zmęczona. Mąż zauważył, iż jest bardziej blada i wygląda mizernie. Na domiar złego skarżyła się na...

  • Powiedz, na co masz ochotę, a dowiesz się, co może ci dolegać

    ...zawierających witaminę C do codziennego jadłospisu.  Niezastąpiona B12 Chęć na mięsne posiłki może też wskazywać na niedobory witamin z grupy B - w szczególności witaminy B12, której mięso jest jedynym(...) więcej kubków smakowych i są bardziej wrażliwe na smak słodki - z tego powodu lubią słodycze bardziej niż mężczyźni. Płeć męska preferuje słone (mięso) i kwaśne produkty. Gdy jesteśmy dorośli, nasze...

  • Czym zastąpić jajka w diecie alergika?

    Jajko kurze jest jednym z najcenniejszych produktów spożywczych ze względu na wysoką wartość odżywczą. Jednak nie każdy może je spożywać, gdyż może wywołać poważne reakcje alergiczne, zwłaszcza u dzieci. Alergicy mogą na szczęście zastąpić jajka zamiennikami. Propozycje posiłków, które je zawierają, przygotowała dietetyk Alicja Kalińska.

  • Zdrowe elementy fit fast foodu

    Cebula Cebula jest dobrym źródłem związków flawonoidowych - pochodnych kwercetyny. Czerwone odmiany cebuli zawierają dodatkowo antocyjany. Te związki to bardzo silne przeciwutleniacze, dlatego(...) tym tylko 40 kcal głównie w postaci węglowodanów. Czosnek Czosnek jest produktem bogatym w różnorodne aktywne biologicznie substancje. Allicyna jako kluczowy składnik czosnku, odpowiada za jego...

  • Czego pragną twoje włosy?

    ...wypadaniem włosów (niedobór tej witaminy jest objawem niedokrwistości, która jest odpowiedzialna m. in. za utratę włosów). Za połysk odpowiedzialna jest witamina E, która dobrze chroni też przed(...)Witamin Aby włosy nie wypadały w nadmiarze, były błyszczące i mocne potrzebują właściwego odżywienia  od środka. Witamina A doda twoim włosom wzmocnienia, z kolei jej deficyt sprawi, że włosy będą...

  • 10 zasad zdrowego stylu życia

    Styl życia: dieta, ruch, sposoby radzenia sobie ze stresem, środowisko i jakość relacji, jakie nawiązujemy z innymi, w ponad 50 proc. odpowiada za stan naszego organizmu. Nie na wszystko mamy wpływ: nie zmienimy na przykład genów, które w 20 proc. wpływają na zdrowie. Zmiana nawyków jest jednak w zasięgu ręki. Dzięki temu zyskasz wyższą jakość życia w każdym jego aspekcie.

  • Słabe punkty wegetarianizmu

    .... Zapobiega ono niedokrwistości, odpowiada za właściwą pracę układu nerwowego, zapewnia dobry nastrój, pomaga w uczeniu się, wpływa na stan kości. Poza tym w czerwonym mięsie jest witamina B12, niezbędna do(...) to najbardziej dostępne źródło białka, bez którego mięśnie (także mięsień sercowy) wiotczeją i słabną. - A w jakich jeszcze pokarmach jest białko? - Oprócz mięsa w rybach, jajach, strączkowych...