• Informacje na temat:

    uprawa papryki

Artykuły na temat: uprawa papryki
  • Pomysły na kwiaty i balkonową uprawę ziół i warzyw

    ...}}--> Jak zacząć? Uprawa od nasionka to sposób dla cierpliwych i nieco bardziej zaawansowanych ogrodników. Proponujemy kupno gotowych rozsad, które należy przesadzić do pojemników. Pierwsze plony zbierzemy na przełomie czerwca i lipca. Warzywa: Możesz uprawiać czerwone drobne papryki, pomidory, bakłażana czy cukinie – odmiany miniaturowe. Przy wyborze nawozu zwróć uwagę na...

  • By samodzielnie wyhodować soczyste pomidory lub kruchą sałatę, nie musisz mieć szklarni czy działki! Wystarczy okazała donica i... znajomość zielonych życzeń.

  • Jadłospis dla planety

    ...pomidorów zarówno na surowo, jak i w postaci gotowanych potraw (szakszuka to tradycyjne śniadanie z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które smaży się na patelni). W codziennym jadłospisie są też...

  • Ekożywność – dobra, gdy prawdziwa

    Jej minus to wysoka cena. Czy rzeczywiście jest jej warta? Jak nie dać się nabrać na „podróbki”?

  • Z przyprawami dookoła świata czyli odkrywamy nowe fakty

    ...-ostrrro O tym, że słodkie papryki rosną w Hiszpanii, wie chyba każdy. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że Hiszpania to królestwo także ostrzejszych wersji tego warzywa. Dobre nasłonecznienie...

  • Zakręcone zupy

    ..., słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta pieprzu kajeńskiego, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki zmiksowanych pomidorów z puszki (lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego) Do podania(...) już z 722 roku p.n.e. Później jego uprawa dotarła do Grecji, a następnie do republiki rzymskiej. Jednak dopiero w XVI wieku włoskim ogrodnikom udało się wyhodować taką postać tego warzywa, jaką znamy...

  • Ten sam serek, inny skład. Polskie produkty gorsze od niemieckich

    ...sosu do spaghetti jest więcej tłuszczów i cukrów, w zachodnioeuropejskiej nieco więcej soli. Dostrzeżono też różnice w smaku i zapachu – w polskiej wersji to smak papryki, w zachodnioeuropejskiej...

  • Dlaczego warto jeść sezonowo?

    Jedzenie zgodne z kalendarzem sezonowym jest dobre nie tylko dla naszego zdrowia, ale i portfela. W tym artykule omawiamy zalety sezonowego odżywiania i podpowiadamy jak się do niego przygotować.

  • Co naprawdę jest eko i bio

    ...masy środków ochrony roślin, herbicydów, sztucznych nawozów, chemicznych regulatorów wzrostu itp. A przecież sama uprawa bawełny to dopiero początek jej kontaktu z chemią. Później jest ona jeszcze...

  • Młode, ale czy dobre

    ...z oznaczeniem "bio". Daje ono gwarancję, że wyrosły na certyfikowanych uprawach, gdzie używa się naturalnego nawozu, czyli kompostu.  Nie każdy ma jednak w pobliżu sklep z ekologiczną żywnością. Jak...