• Informacje na temat:

    ubijanie piany z jajek

Artykuły na temat: ubijanie piany z jajek
  • Jajka po florentyńsku ze szparagami

    Klasyczne i absolutnie przepyszne, co zresztą potwierdza rzesza znajomych odwiedzających za moją namową Hotel V w Amsterdamie. Co mnie tak urzekło? Wyważone smaki i perfekcyjne wykonanie. Bo przygotowanie jajek po florentyńsku to wyższa szkoła technik kulinarnych. Łatwo nie będzie, będzie za to niebiańsko smacznie. Przygotowanie: Najpierw przygotuj sos holenderski. Zacznij od...

  • Biszkopt z wiśniami

    Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier i cały czas ubijać, aż cukier...

  • 5 sprawdzonych rad na... bezę do tortu

    ...1. Białka trzeba ubijać w zimnej misce, można ją nawet na chwilę włożyć do zamrażalnika. Jajka też muszą być chłodne, wprost z lodówki. 2. Masa będzie sztywna, gdy roztrzepiemy białka z solą. Gdy się zmienią w sztywną pianę, dodajemy cukier (po łyżeczce). Idealna proporcja to: 6 jajek na 30 dag cukru. Gotowa masa jest śnieżnobiała i nie „ucieka” z miski. 3. Dodatek octu sprawi, że beza...

  • Ciasteczka anyżkowe

    Dokładnie umyj jajka. Oddziel żółtka od białek i mikserem ubijaj je z połową cukru aż powstanie kremowa gęsta masa - powinna podwoić swoją początkową objętość....

  • Cała prawda o puddingu

    Klasyczne angielskie puddingi przygotowuje się najczęściej z mleka, jajek, masła, mąki, proszku do pieczenia, ryżu, kaszy albo bułek, pieczywa tostowego, chleba.

  • Proporcja składników biszkoptu jest bardzo prosta: na jedno jajko dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Różne sposoby Biszkopt można przyrządzić na...

  • ...1. Białka jajek powinny być świeże, dokładnie oddzielone od żółtek. Nie oszczędzaj na cukrze. Lepiej dać go troszkę za dużo, niż za mało, bo cukier jest...

  • Cytrynowa maseczka na twarz i szyję

    ...w misce ubij na sztywno białko jaja. Dodaj do piany miód z cytryną i od razu nałóż maseczkę na twarz oraz szyję. Pozwól sobie na 20-minutowy relaks na leżąco. Następnie zmyj maskę, a na pięknie...

  • Suflet lekki jak puch

    Lekkie suflety polecamy wszystkim łasuchom.

  • Lekka tarta cytrynowa

    Z pianką bezową.

Dyskusje na temat: ubijanie piany z jajek
  • Re: Nadmierne rośnięcie sernika

    , ubijanie białka w celu nadania lekkości i puszystości. Ja czasem, jak mam ten dylemat, daję do sernika tylko część piany. Trochę mniej wyrasta i nie pęka . :)))(...)Serniki, do których białka jaj ubija się na pianę, często tak właśnie wyrastają. Co raz więcej przepisów na serniki zaleca dodawanie do masy serowej całych jajek, bez wcześniejszego ubijania białek