• Informacje na temat:

    ubijanie piany z jajek

Artykuły na temat: ubijanie piany z jajek
  • Zamienniki jajek

    ...kartoflanej sprawi, że wypieki będą twarde. Ubij pianę z cieciorki A raczej z wody, w której ją gotowałaś lub z puszki. Ubija się równie łatwo jak białka jajek i możesz dodać ją do ciasta albo upiec...

  • Jajka po florentyńsku ze szparagami

    Klasyczne i absolutnie przepyszne, co zresztą potwierdza rzesza znajomych odwiedzających za moją namową Hotel V w Amsterdamie. Co mnie tak urzekło? Wyważone smaki i perfekcyjne wykonanie. Bo przygotowanie jajek po florentyńsku to wyższa szkoła technik kulinarnych. Łatwo nie będzie, będzie za to niebiańsko smacznie. Przygotowanie: Najpierw przygotuj sos holenderski. Zacznij od...

  • Piernik marchewkowy z polewą serową

    Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka porządnie ubij. Dodaj do nich połowę cukru i w dalszym ciągu ubijaj,  powstanie sztywna piana.  Żółtka...

  • Tort truskawkowy

    ...1. Oba rodzaje mąki przesiać. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami do piany...

  • Czekoladowa rolada z wiśniami

    1. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać porcjami (po 1 łyżce) cukier, następnie po 1 żółtku....

  • Chrupiące gofry z bitą śmietaną

    Bita śmietana nigdy się nie zwarzy, jeżeli zaczniesz ją ubijać na niskich obrotach, a dopiero potem na wyższych. Nie ubijaj jej zbyt długo, bo może się zrobić masło zamiast kremu.

  • Biszkopt z wiśniami

    Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier i cały czas ubijać, aż cukier...

  • 5 sprawdzonych rad na... bezę do tortu

    ...1. Białka trzeba ubijać w zimnej misce, można ją nawet na chwilę włożyć do zamrażalnika. Jajka też muszą być chłodne, wprost z lodówki. 2. Masa będzie sztywna, gdy roztrzepiemy białka z solą. Gdy się zmienią w sztywną pianę, dodajemy cukier (po łyżeczce). Idealna proporcja to: 6 jajek na 30 dag cukru. Gotowa masa jest śnieżnobiała i nie „ucieka” z miski. 3. Dodatek octu sprawi, że beza...

  • Ciasteczka anyżkowe

    Dokładnie umyj jajka. Oddziel żółtka od białek i mikserem ubijaj je z połową cukru aż powstanie kremowa gęsta masa - powinna podwoić swoją początkową objętość....

  • Szarlotka

    Przygotowanie: Białka jajek oddzielić od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Margarynę posiekać nożem. Dodać do mąki wraz z żółtkami...

Dyskusje na temat: ubijanie piany z jajek
  • Re: Nadmierne rośnięcie sernika

    , ubijanie białka w celu nadania lekkości i puszystości. Ja czasem, jak mam ten dylemat, daję do sernika tylko część piany. Trochę mniej wyrasta i nie pęka . :)))(...)Serniki, do których białka jaj ubija się na pianę, często tak właśnie wyrastają. Co raz więcej przepisów na serniki zaleca dodawanie do masy serowej całych jajek, bez wcześniejszego ubijania białek