• Informacje na temat:

    ubijanie piany z bialek

Artykuły na temat: ubijanie piany z bialek
  • Sztuka bicia piany Zaczynasz ubijać pianę z białek? To najwyższa pora, by włączyć piekarnik do nagrzania. Piana z białek do biszkoptu...

  • Robiąc ciasto biszkoptowe, wtłacza się dużo powietrza (podczas ucierania żółtek i ubijania piany z białek), więc dodawanie środków spulchniających (proszek...

  • Czereśnie w musie, zwarzony krem, sos karmelowy

    Idealne bezy Schłodzone białka ubijaj, aż piana będzie na tyle sztywna, że zacznie się rwać. Dopiero wtedy dodaj cukier puder. Ubijaj energicznie jeszcze minutę, aż piana zrobi się lśniąca. Idealne proporcje na pyszne bezy to 5 łyżek cukru pudru na każde białko. Do gotowej piany możesz też dodać sok wyciśnięty z cytryny, zmielone drobno orzechy włoskie, migdały lub...

  • Wbrew pozorom upieczenie bezy to nietrudne zadanie. Najważniejsze jest ubicie piany z białek na sztywno. A potem upieczenie, czy raczej wysuszenie jej...

  • Jak zrobić bezy? Porady

    .... Najpierw ubijamy je w temperaturze pokojowej. Gdy białka dobrze się spienią, stawiamy miskę na garnku z wrzątkiem i ubijamy dalej, aż do uzyskania sztywnej piany. Suszyć trzeba długo Klasyczne...

  • Idealna piana Aby białka ubiły się na sztywną pianę, muszą być dobrze schłodzone, a naczynie czyste i suche. W białkach nie może być nawet odrobiny żółtka. Ale pycha! Z piany możesz przygotować efektowny spód do tortu. Potem wystarczy go tylko przykryć lekkim kremem, np. waniliowym, i obłożyć sezonowymi owocami. Gotowe! Jak markizy Chcesz sprawić słodką rodość najmłodszym...

  • Biszkopt z wiśniami

    Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier i cały czas ubijać, aż cukier...

  • ...otrzymania sztywnej piany. Sztuka ubijania Do masy bezowej możemy wykorzystać białka pozostałe po pieczeniu ciasta drożdżowego albo kruchego. Schładzamy je i ze szczyptą soli ubijamy trzepaczką lub...

  • 5 sprawdzonych rad na... bezę do tortu

    1. Białka trzeba ubijać w zimnej misce, można ją nawet na chwilę włożyć do zamrażalnika. Jajka też muszą być chłodne, wprost z lodówki. 2. Masa będzie...

  • Przygotowanie klasycznego sufletu rozpoczynamy od zrobienia sosu beszamelowego (patrz niżej), do którego stopniowo dodajemy żółtka, ser, rozdrobnione warzywa lub owoce, a na koniec - po oziębieniu masy – ubitą na sztywno pianę z białek.