• Informacje na temat:

    ubijanie piany

Artykuły na temat: ubijanie piany
  • Sztuka bicia piany Zaczynasz ubijać pianę z białek? To najwyższa pora, by włączyć piekarnik do nagrzania. Piana z białek do biszkoptu...

  • Beziki z bitą śmietaną

    Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca, nie przerywając ubijania, dodawać...

  • Piernik marchewkowy z polewą serową

    Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka porządnie ubij. Dodaj do nich połowę cukru i w dalszym ciągu ubijaj,  powstanie sztywna piana.  Żółtka...

  • Robiąc ciasto biszkoptowe, wtłacza się dużo powietrza (podczas ucierania żółtek i ubijania piany z białek), więc dodawanie środków spulchniających (proszek...

  • Wbrew pozorom upieczenie bezy to nietrudne zadanie. Najważniejsze jest ubicie piany z białek na sztywno. A potem upieczenie, czy raczej wysuszenie jej...

  • Czereśnie w musie, zwarzony krem, sos karmelowy

    Idealne bezy Schłodzone białka ubijaj, aż piana będzie na tyle sztywna, że zacznie się rwać. Dopiero wtedy dodaj cukier puder. Ubijaj energicznie jeszcze minutę, aż piana zrobi się lśniąca. Idealne proporcje na pyszne bezy to 5 łyżek cukru pudru na każde białko. Do gotowej piany możesz też dodać sok wyciśnięty z cytryny, zmielone drobno orzechy włoskie, migdały lub...

  • Chrupiące gofry z bitą śmietaną

    Bita śmietana nigdy się nie zwarzy, jeżeli zaczniesz ją ubijać na niskich obrotach, a dopiero potem na wyższych. Nie ubijaj jej zbyt długo, bo może się zrobić masło zamiast kremu.

  • Czekoladowa rolada z wiśniami

    1. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać porcjami (po 1 łyżce) cukier, następnie po 1 żółtku....

  • Beza Pavlova z malinami

    Przygotowanie: Do miski wbij 6 białek, dodaj szczyptę soli i zacznij miksować. Gdy białka przestaną się pienić, po łyżce dosypuj cukru. Wciąż ubijaj,...

  • Puszysta pianka z jagodową polewą

    Masło ucieramy z cukrem i cukrami waniliowymi na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy jaja, by połączyły się z masą. Mąkę kukurydzianą dodajemy do mleka,...

Dyskusje na temat: ubijanie piany
  • Re: Piana z białek

    ubijania - WRZĄCY SYROP CUKROWY * Dodatek wody w małych ilościach zwiększa objętość i lekkość piany,ale wpływa na nieco mniejszą jej stabilność * SÓL OBNIŻA STABILNOŚĆ I OBJĘTOŚĆ PIANY!!!!!!!!!! * Korzystne jest ubijanie piany w krótkim czasie, z zastosowaniem urządzeń o dużej liczbie obrotów, w temperaturze przynajmniej pokojowej JEŚLI MASZ JAKIEŚ PYTANIA PISZ ŚMIAŁO - ODPOWIEM :)

  •  Re: proste, ale pyszne ciasto :)

    Dla mnie proste to wszystko zamieszać , wlać do formy i piec, a wy podajecie czas przygotowania 40 minut, jakieś galaretki, ubijanie piany, kręcenie zółtek. To wymaga juz jakiejś sprawności w pieczeniu. Zniechęcające. Pójdę kupić ciasto i będzie po problemie. Pozdrawiam

  • Re: Nadmierne rośnięcie sernika

    , ubijanie białka w celu nadania lekkości i puszystości. Ja czasem, jak mam ten dylemat, daję do sernika tylko część piany. Trochę mniej wyrasta i nie pęka . :)))

  • Re: Tort cappuccino

    kolejny durny przepis. ubijanie piany a potem wmieszywanie do niej skladnikow.BEZSENS. Piani ubija się po to i dodaje na końcu do wymieszanych skladnkow, żeby napowietrzyć ciasto. mieszanie jej i dodawanie usuwa niemal cale powietrze. wiec po co?? zagęstniki???? opakowanie bitej smietany??? sama chemia. to już lepiej kupic gotowy z cukierni

  • Re: Dlaczego po czterdziestce warto mieć ochotę na seks

    No cóż, seks jest miły ,ale co by tu nie powiedzieć, prymitywny w swej istocie. Same ruchy frykcyjne są prostackie jak rżnięcie piłą albo ubijanie piany hihihi. Widocznie taki pomysł miał Stwórca... Straciłam na sex ochotę po tym, jak rozdzielił mnie z mężem mur kłamstw i niedomówień z jego strony. Wiem, że była ta druga...nigdy nie będzie więc tak,jak wcześniej....nic na to nie poradzę...

  • Re: Samotność po polsku

    Znów jakies ubijanie piany... Jak ktos chce byc w zwiazku to kogoś szuka a nie chce to nie.....