• Informacje na temat:

    ubijanie bialek

Artykuły na temat: ubijanie bialek
  • Keks na białkach

    Orzechy grubo siekam i dzielę na dwie części. Bakalie zalewam gorącą wodą, odcedzam. Masło ucieram z cukrem na gładką, puszystą masę. Mąkę przesiewam z...

  • Beziki z bitą śmietaną

    Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca, nie przerywając ubijania, dodawać...

  • Piernik marchewkowy z polewą serową

    Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka porządnie ubij. Dodaj do nich połowę cukru i w dalszym ciągu ubijaj,  powstanie sztywna piana.  Żółtka...

  • Beza Pavlova z malinami

    Przygotowanie: Do miski wbij 6 białek, dodaj szczyptę soli i zacznij miksować. Gdy białka przestaną się pienić, po łyżce dosypuj cukru. Wciąż ubijaj,...

  • Czekoladowa rolada z wiśniami

    1. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać porcjami (po 1 łyżce) cukier, następnie po 1 żółtku....

  • Tort truskawkowy

    1. Oba rodzaje mąki przesiać. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami do piany...

  • Robiąc ciasto biszkoptowe, wtłacza się dużo powietrza (podczas ucierania żółtek i ubijania piany z białek), więc dodawanie środków spulchniających (proszek...

  • Sztuka bicia piany Zaczynasz ubijać pianę z białek? To najwyższa pora, by włączyć piekarnik do nagrzania. Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona „unosi” ciasto do góry. Jeśli piana zrobi się aksamitna i lśniąca, a gdy przechylimy miskę, nie wypada z niej – koniec ubijania. Zbyt długie ubijanie spowoduje, że piana podejdzie wodą. Kokos tak...

  • Chrupiące gofry z bitą śmietaną

    Bita śmietana nigdy się nie zwarzy, jeżeli zaczniesz ją ubijać na niskich obrotach, a dopiero potem na wyższych. Nie ubijaj jej zbyt długo, bo może się zrobić masło zamiast kremu.

  • Czereśnie w musie, zwarzony krem, sos karmelowy

    Idealne bezy Schłodzone białka ubijaj, aż piana będzie na tyle sztywna, że zacznie się rwać. Dopiero wtedy dodaj cukier puder....