• Informacje na temat:

    ubijanie bialek

Artykuły na temat: ubijanie bialek
  • Beza Pavlova z malinami

    Przygotowanie: Do miski wbij 6 białek, dodaj szczyptę soli i zacznij miksować. Gdy białka przestaną się pienić, po łyżce dosypuj cukru. Wciąż ubijaj,...

  • Robiąc ciasto biszkoptowe, wtłacza się dużo powietrza (podczas ucierania żółtek i ubijania piany z białek), więc dodawanie środków spulchniających (proszek...

  • Sztuka bicia piany Zaczynasz ubijać pianę z białek? To najwyższa pora, by włączyć piekarnik do nagrzania. Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona „unosi” ciasto do góry. Jeśli piana zrobi się aksamitna i lśniąca, a gdy przechylimy miskę, nie wypada z niej – koniec ubijania. Zbyt długie ubijanie spowoduje, że piana podejdzie wodą. Kokos tak...

  • Chrupiące gofry z bitą śmietaną

    Bita śmietana nigdy się nie zwarzy, jeżeli zaczniesz ją ubijać na niskich obrotach, a dopiero potem na wyższych. Nie ubijaj jej zbyt długo, bo może się zrobić masło zamiast kremu.

  • Czereśnie w musie, zwarzony krem, sos karmelowy

    Idealne bezy Schłodzone białka ubijaj, aż piana będzie na tyle sztywna, że zacznie się rwać. Dopiero wtedy dodaj cukier puder....

  • Beza może być wspaniałym wykończeniem sernika i jest prosta w przygotowaniu. Białka (5-6) ubijamy na sztywno, dosypując szklankę cukru. Masą napełniamy...

  • Jak zrobić bezy? Porady

    Do masy bezowej możemy wykorzystać białka pozostałe po pieczeniu ciasta kruchego lub drożdżowego. Schła dzamy je i ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodajemy cukier.

  • 5 sprawdzonych rad na... bezę do tortu

    1. Białka trzeba ubijać w zimnej misce, można ją nawet na chwilę włożyć do zamrażalnika. Jajka też muszą być chłodne, wprost z lodówki. 2. Masa będzie...

  • Ciasteczka anyżkowe

    Dokładnie umyj jajka. Oddziel żółtka od białek i mikserem ubijaj je z połową cukru aż powstanie kremowa gęsta masa - powinna podwoić swoją początkową objętość....

  • Biszkopt z wiśniami

    Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier i cały czas ubijać, aż cukier...