• Informacje na temat:

    ubijanie bialek

Artykuły na temat: ubijanie bialek
  • Robiąc ciasto biszkoptowe, wtłacza się dużo powietrza (podczas ucierania żółtek i ubijania piany z białek), więc dodawanie środków spulchniających (proszek...

  • Sztuka bicia piany Zaczynasz ubijać pianę z białek? To najwyższa pora, by włączyć piekarnik do nagrzania. Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona „unosi” ciasto do góry. Jeśli piana zrobi się aksamitna i lśniąca, a gdy przechylimy miskę, nie wypada z niej – koniec ubijania. Zbyt długie ubijanie spowoduje, że piana podejdzie wodą. Kokos tak...

  • Czereśnie w musie, zwarzony krem, sos karmelowy

    Idealne bezy Schłodzone białka ubijaj, aż piana będzie na tyle sztywna, że zacznie się rwać. Dopiero wtedy dodaj cukier puder....

  • Beza może być wspaniałym wykończeniem sernika i jest prosta w przygotowaniu. Białka (5-6) ubijamy na sztywno, dosypując szklankę cukru. Masą napełniamy...

  • Jak zrobić bezy? Porady

    Do masy bezowej możemy wykorzystać białka pozostałe po pieczeniu ciasta kruchego lub drożdżowego. Schła dzamy je i ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodajemy cukier.

  • 5 sprawdzonych rad na... bezę do tortu

    1. Białka trzeba ubijać w zimnej misce, można ją nawet na chwilę włożyć do zamrażalnika. Jajka też muszą być chłodne, wprost z lodówki. 2. Masa będzie...

  • Ciasteczka anyżkowe

    Dokładnie umyj jajka. Oddziel żółtka od białek i mikserem ubijaj je z połową cukru aż powstanie kremowa gęsta masa - powinna podwoić swoją początkową objętość....

  • Biszkopt z wiśniami

    Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier i cały czas ubijać, aż cukier...

  • Ubij 4 białka. Dodawaj stopniowo 1 szkl. białego cukru (ubijaj, aż masa będzie gęsta i lśniąca). Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Łyżką lub za pomocą szprycy nałóż pianę, formując małe bezy. Susz ok. 40 min w uchylonym piekarniku nagrzanym do temp. 100 st.

  • Wbrew pozorom upieczenie bezy to nietrudne zadanie. Najważniejsze jest ubicie piany z białek na sztywno. A potem upieczenie, czy raczej wysuszenie jej tak, żeby z wierzchu była krucha, a wewnątrz miękka. Ubijanie Do oddzielonych od żółtek białek dodajemy szczyptę soli lub odrobinę soku z cytryny. Ubijamy je ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach na zimno lub na parze. Gdy piana zrobi się...