• Informacje na temat:

    tradycyjne kopytka

Artykuły na temat: tradycyjne kopytka
  • Kopytka z sosem grzybowym

    Tradycyjne polskie kluski z grzybami zadowolą nie tylko wielbicieli tradycji.

  • Dynię można nie tylko tradycyjnie udusić, zapiec czy ugotować, ale też zrobić z niej pyszne... racuszki, makaron, kopytka, upiec ciasteczka dyniowe, sernik,...

  • Szukasz pomysłu na oryginalny prezent na ślub lub na urodziny przyjaciółki, a może nie wiesz, co podarować osobie, której chcesz zaimponować? Surrealistyczne, pokryte złotem lub patyną kubki z kopytkami, pieprzniczka i solniczka dodające posiłkowi pikanterii albo kubek dla fanów Batmana – wszystkie wykonane ręcznie, mogą być odpowiedzią na to pytanie.

  • Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

    .... Dodaj cebulkę zrumienioną z boczkiem. Masę przypraw, uformuj z niej kulki i wrzucaj je na rozgrzany głęboki olej. Gdy knedle zezłocą się, są gotowe! Z masy możesz zrobić też koltety (jak tradycyjne mielone), opanierować je w bułce tartej i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z masłem. Ziołowe kluseczki Postawiłaś na kopytka? Możesz je tym razem nieco odmienić. Do przeciśniętych przez...

  • ...zezłocą się, są gotowe! Z masy możesz zrobić też koltety (jak tradycyjne mielone), opanierować je w bułce tartej i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z masłem. Ziołowe kluseczki Postawiłaś na kopytka? Możesz je tym razem nieco odmienić. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj bardzo drobno posiekaną natkę albo tymianek. Będzie kolorowo i aromatycznie! Także...

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    ...: widzisz obraz, który uruchamia pokłady pamięci. Wiemy już, jak tworzyłeś opisy. W takim razie: jak powstały przepisy, które prezentujesz w książce? Czytałeś tradycyjne, włoskie książki kucharskie(...) Włochy tylko na północy. Jesteśmy bardzo kluskowi, bardzo ziemniaczani. Włosi jedzą gnocchi, a my kopytka. Albo polskie flaki i trippa alla parmigiana. - Bardzo lubię jedne i drugie. Zawsze mam...

  • ...nie ma tradycyjnego dania włoskiego – polenty (kasza kukurydziana, woda, sól i ewentualnie dodatki, np. starty parmezan). Z gęstej papki formujemy placek, który po wystygnięciu kroimy na porcje. Można...

  • Jak przyrządzać potrawy z bobem

    ...i dipów. Zastępując ziemniaki bobem, zrobisz zaś... świetne kopytka i inne kluski! Najczęściej jadasz bób jedynie lekko posolony i ew. polany stopionym masełkiem? Sprawdź, jak smakuje z oliwą z oliwek...

  • Ulubione kluski

    ..., kładzione, kartoflane. Są też kluski śląskie, leniwe (zwane leniwymi pierogami), kopytka, pyzy ziemniaczane lub z drożdżowego ciasta gotowane na parze. Każdy region ma także swoje tradycyjne przysmaki(...). W tradycyjnej kuchni nazwa "kluski" jest zarezerwowana dla makaronu własnej roboty, przygotowanego ze świeżego ciasta z mąki pszennej i żółtek. Delikatne, żółte, cienkie kluseczki są wymarzonym dodatkiem do...

  • Przysmaki z ziemniaka

    .... Pokrój pozostałe rzodkiewki na plasterki i udekoruj nimi potrawę. Po 2. roku życia Tradycyjne kopytka Składniki: • 50 dag ziemniaków • całe jajko • 1,5-2 łyżki mąki(...) aksamitne purée lub pyszną zupkę- -krem, dwulatkowi kopytka lub zapiekankę, a starszemu brzdącowi pieczone ziemniaczki lub sałatkę warzywną. Oto nasze przepisy na ziemniaczane pyszności. Po...

Dyskusje na temat: tradycyjne kopytka
  •   Re:  co z mielomego?

    Można zrobić tz. Nioki nie wiem jak to danko nazywa się poprawnie gdyż teściowa przywiozła ten przepis z Włoch, ale u nas zrobiło furrorę głównie dzieciaki które są niejadkami zajadają się tym bez końca . Robi sie tradycyjne kopytka może trochę twardsze SoS : na patelni podsmaża się cebulkę, jarzyny ( marchew, seler, pietruszka korzeń ) czosnek następnie dodaje się mięsko mielone i smaży się

  • Re: Kopytka z kurkumą

    Najlepsze są kopytka tradycyjne, babcine. Pychota i paluszki lizać...

  • Re: Kolorowe pomidory z kopytkami

    Tradycyjne domowe kopytka https://www.youtube.com/watch?v=BY2JhIuoElQ&t=1s

  • Re: Kopytka z kurkumą

    TYLKO tradycyjne , z masełkiem i tartą bułeczką , mniam

  • Re: Całkiem inne kopytka według Magdy Trojanowskiej

    Tradycyjne kopytka https://www.youtube.com/watch?v=BY2JhIuoElQ&t=19s

  • Re: Całkiem inne kopytka według Magdy Trojanowskiej

    Do kopytek można wykruszyć makowiec dodać marchwi lub bananów. Pytanie tylko po jakie licho nazywać to kopytkami. Zachwycamy sie np szynką parmeńską. Produkowana jest od wieków zawsze tak samo. I to jest piękne. To drodzy państwo jest tradycja i szacunek dla własnej nacji. Robimy coś co jest naszą wizytówką rozpoznawaną w świecie. Tradycyjne polskie dania warto zostawić takimi jakimi są

  • Re: Całkiem inne kopytka według Magdy Trojanowskiej

    Ale o co chodzi? :) Tradycyjne kopytka pozostaną tradycyjnymi koptykami, ale dla znudzonych powstają właśnie takie różne odmiany. To samo z pierogami. Klasyką są ruskie, z mięsem oraz z kapustą i grzybami, ale powstają i inne egzotyczne, które są przepyszne. Sztuka kulinarna to nie bez powodu też sztuka, trzeba eksperymentować i odkrywać nowe smaki i połączenia.

  • Re: Tradycyjne kluski śląskie

    Babcia nie robiła klusek śląskich tylko kopytka

  • Re: Tradycyjne kluski śląskie

    Kopytka, a kluski śląski śląskie to dwie różne potrawy. Ale na pewno do obydwóch potraw dodaje się jajko.