• Informacje na temat:

    temperatura smazenia

Artykuły na temat: temperatura smazenia
  • Nie rozgrzewamy tłuszczu zbyt mocno, bo pączek musi w nim pobyć 4-5 minut, żeby się w środku usmażył, ale z wierzchu nie spalił. Rada 1 Optymalna temperatura...

  • Jak smażyć, by jedzenie było zdrowsze?

    Olej, smalec czy klarowane masło – na czym najlepiej smażyć potrawy?

  • Na czym smażyć?

    Smażysz dużo i chętnie? Nie rób tego bezmyślnie! Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów różnych olejów, nie każdy jednak nadaje się do smażenia. Niektóre z nich pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają szkodliwe dla organizmu substancje. Przed zakupem warto dokładnie przeczytać etykietę i sprawdzić czy dany olej, aby na pewno będzie dobrym wyborem.

  • Ryby smażymy na oleju, oliwie lub maśle. Nigdy na słoninie i smalcu. Jeśli do smażenia wybieramy masło, to tylko klarowane. Nie pali się w wysokich temperaturach i nie wsiąka w smażone potrawy. Naszej rybce nada cudowny maślany smak oraz aromat.

  • Niskotłuszczowe smażenie – czy to możliwe?

    ...odpowiednio rozgrzać patelnię i olej. Zbyt niska temperatura sprawia, że tłuszcz wnika do wnętrza potrawy, co zwiększa jej kaloryczność, natomiast zbyt wysoka powoduje wytwarzanie szkodliwych substancji...

  • ...się w nim coraz więcej toksyn. Olej na którym smażysz, powinien być dobrze podgrzany. Ale nie dymiący! Jeśli jego temperatura będzie zbyt niska, szybko wniknie do wnętrza produktu i znacznie zwiększy(...) temperaturze, np. jajek lub jako dodatku smakowego, który dodajemy pod koniec smażenia na innym tłuszczu. Jego temperatura wrzenia to 120°C. Smalec. Jest najlepszy do przygotowania mięsa, szczególnie...

  • ...w minutę – temperatura jest odpowiednia. Do ciasta na pączki warto dodać ok. 1-2 łyżki spirytusu. Dzięki temu nie będą wchłaniały zbyt dużo tłuszczu. Pączek nieźle nadziany. Ciastka możemy napełniać...

  • Oliwa z oliwek najlepsza do smażenia

    Najzdrowsza i najlepsza do smażenia jest oliwa z oliwek. Badania wykazały, że nawet w wyższych temperaturach, oliwa z oliwek jest chemicznie bardziej trwała niż inne oleje.

  • Mars lub snickers smażony na głębokim oleju

    Tę potrawę wymyślono w 1995 roku w barze rybnym The Haven w miejscowości Stonehaven, nieopodal Aberdeen w Szkocji, gdy młody chłopak poprosił, by mu podano na kolację marsa.

  • ...zalezy? Otoz zalezy od... Temperatury do jakiej dojdzie mieso w trakcie pieczenia lub smazenia. Nie bede pisala o jakosc miesa bo to jest zrozumiale samo z siebie...  z byle czego moze wyjsc tylko byle co! gdy o mieso chodzi warto zainwestowac te 10 euro w termometr kuchenny by na codzien cieszyc sie znakomita kuchnia;.. mozna oczywiscie wiecej... zalezy kto co lubi. I tak temperatura...

Dyskusje na temat: temperatura smazenia
  • Re: Masło, oliwa, olej? Na czym lepiej smażyć

    najlepiej gotowac pieczenie i smazenie za bardzo uszkadza bialka i vitaminy nie mowiac juz o toksycznych substancjach. jezeli juz musimy smazyc to na olejach ktore nie staja sie toksyczne pod wplywem ogrzewania a wiec olej z pestek winogron, z kokosa, nigdy na oleju z oliwek, dobry jest smalec odporny na temperature ale tez nie przesadzac z temperatura, maslo jest gorsze do smazenia najlepiej

  • Re: oliwa z oliwek

    nadaje sie do smazenia bardzije niz inne oleje, poniewaz jest wytrzymalsza. Jej temperatura dymienia (moment, w którym pod wpływem temperatury produkt zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze) to 210°, podczas gdy temperatura dymienia innych olejow i masla to 170°. Dodatkowo smażone w oliwie produkty tworzą chrupiącą otoczkę, która uniemożliwia nadmierne wchłanianie oliwy oraz

  • Re: Takie pączki to nie pączki

    Podobny. Ja do smazenia uzywam Mixolu S i dodaje etyliny 86. Szybciej sie nagrzewa i temperatura wrzenia tez jest wyzsza. Polecam.

  • Re: Kurczak po bawarsku w piwie

    temperatura oliwy nie może przekroczyć 180 stopni, powyżej tej temperatury oliwa pali się i jest niezdrowa, warto poczytać o oliwach na poniższym blogu, który znalazłem w internecie, jest tam mowa o różnicach między oliwami http://wkrainiesmaku.pl/14197/oliwa-z-oliwek-ktora-do-salatek-a-ktora-do-smazenia/

  • Re: O 10.35...

    robić. Nie znoszę upałów. Moja ulubiona temperatura to minus 10 . Pozdrawiam Hania - 10 ? To Ty w Norwegii powinnas mieszkac . Tam wiecznie zimno a przynajmniej wiekszosc roku. Ja lubie upaly . Nawet te 43 mi nie przeszkadza. Siedze w cieniu, na lezaczku. Zadne opalanie. A nam morzem pod parasolem. samo sie opala to i owo. Teraz juz mam opalenizna przyzwoita. Bez smazenia sie. Tak troszke na

  • Przeczytajcie  ten  przepis.

    chrustow zeby tamto nie wysychalo - oczywiscie.Z rozwalkowanego ciasta kroic dlugie pasy oraz formowac chrusty wielkosci jakiej sie uwaza . Wazne jest tluszcz temperatura [ nie za(...) smazenia .Wrzucamy malutki kawalek ciasta i pozwalamu smazyc okolo minuty, jesli wyplynie, smazymy chrust.Wyjac na recznik papierowy lub chusteczki papierowe ,pozwolic podeschnac im