• Informacje na temat:

    tajskie curry z kurczaka

Artykuły na temat: tajskie curry z kurczaka
  • Tajskie zielone curry

    Składniki: 25 g zielonej pasty curry 250 g cukinii 200 g bakłażana 200 g wołowiny (lub kurczaka) 40 g kolendry 3 łodyżki trawy cytrynowej 25 g sosu rybnego 150 ml mleka kokosowego(...). Rozgrzej olej w dużym rondlu, dodaj pastę curry. Gdy zacznie pachnieć, dodaj mleko kokosowe. Dodaj trawę cytrynową i mięso. Po trzech minutach zmniejsz ogień. Dodaj cukier i sos rybny. Dodaj warzywa...

  • "W mojej tajskiej kuchni"

    ...​W książce "W mojej tajskiej kuchni" znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni.

  • Tajskie zioła, chińskie wino, japońskie algi? Pasują nie tylko do dań azjatyckich. Do czego je dodać, by podkręcić smak? Podpowiada Filip Kosiń, szef kuchni warszawskiej restauracji Lokal 14.

  • Dwa w jednym

    .... Kokosowe curry z wołowiną (dla 4 osób) Czas przygotowania: 3 godziny Poziom trudności: Składniki: 1 kg łopatki wołowej pokrojonej na mniejsze kawałki, 2 łyżki tajskiej żółtej pasty curry(...)Nie ma takiej kuchni, w której nie znalazłby się jednogarnkowy klasyk. We francuskiej to boeuf bourguignon, w indyjskiej różne rodzaje curry, u nas bigos. Żeberka wołowe po burgundzku (dla 4 osób...

  • Noworoczne postanowienia – pyszne, pożywne zupy na cały rok!

    ...i pokrojone ziemniaki oraz dodatki (np. śmietana) i pyszna zupa gotowa. Zupy Kuchnia Świata WINIARY– doskonały dobór składników pozwoli na szybkie i łatwe przygotowanie zup znanych z kuchni tajskiej(...) z kurczakiem i curry, lub salami i papryczką chili. Dodając to, co nasi bliscy lubią najbardziej stworzymy z marką WINIARY swoją własną Rodzinną Zupę! Już niedługo nadejdzie wiosna! W tym okresie wszystko...

  • Orientalna podróż

    ...kukurydzy konserwowej, 2/3 szklanki zielonego groszku (mrożonego lub z puszki), po szczypcie curry, mielonego imbiru, kardamonu, kozieradki, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, papryki, kurkumy(...) w młynku lub rozetrzyj w moździerzu. Przechowuj w słoiku w ciemnym, suchym miejscu. Kurczak teriyaki Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 szklanka wody, 1/4 szklanki sosu...

  • ..."glony bez smaku". Od poznanego na internetowym forum kulinarnym Hindusa ściągnęła pierwszy przepis na warzywne curry, a potem kupiła książkę o kuchni Indii. Dziś w niedzielę, zamiast schabowego, rodzina zjada kurczaka w zielonej masali. Ale jej największą miłością jest kuchnia tajska. – Znajomy przywiózł mi z wycieczki przyprawy. Olśniło mnie, że tych smaków szukałam całe życie. Ale prawdziwym...

  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    ..."glony bez smaku". Od poznanego na internetowym forum kulinarnym Hindusa ściągnęła pierwszy przepis na warzywne curry, a potem kupiła książkę o kuchni Indii. Dziś w niedzielę, zamiast schabowego, rodzina zjada kurczaka w zielonej masali. Ale jej największą miłością jest kuchnia tajska. - Znajomy przywiózł mi z wycieczki przyprawy. Olśniło mnie, że tych smaków szukałam całe życie. Ale prawdziwym cudem...

  • Smakowe świadectwa dojrzałości

    ...mojego siostrzeńca, który dopiero w klasie maturalnej polubił pomidory, a na drugim roku studiów przyznał, że kotlet schabowy jednak nie jest jego ulubionym daniem - woli tajskie curry z owocami morza(...) z wolnego chowu oraz rygorystycznego przestrzegania zasady, że rosół nie może zawrzeć. Dzięki temu mięso będzie i bardzo miękkie, i zwarte, w niczym nieprzypominające stołówkowych "potrawek" z kurczaka...

  • Jaki jest smak wakacji?

    ...tego ucieczki. Mieszanka dla mnie fenomenalna. Bardzo szybko się gotuje po tajsku. Zrobienie zielonego curry z kurczaka w mleczku kokosowym trwa 15 minut. Jak się to robi? - Rozgrzewa się(...) w Singapurze. A jakie przyprawy dominują w kuchni tajskiej? - To jest akurat jedyne miejsce, gdzie chodziłem do szkoły kulinarnej przy uniwersytecie w Bangkoku. Zapisałem się na kurs gotowania...

Dyskusje na temat: tajskie curry z kurczaka
  • Re: Zupa w stylu tajskim z krewetkami i serkiem topionym

    Tajskie zupy zwykle są z kawałkami kurczaka albo krewetkami. Są też czysto warzywne ale takich warzyw u nas się nie kupi. Najlepsza jaką jadłem jest zupa z czerwonym curry i kurczakiem. Wersja z krewetkami nie smakowała mi tak jak ta z kurczakiem. Gotując tajskie zupy trzeba mieć tajskie przyprawy i koniecznie oryginalny sos rybny a nie to marketowe badziewie. Kto był w Tajlandii ten wie o czym