• Informacje na temat:

    tajskie curry

Artykuły na temat: tajskie curry
  • Tajskie zielone curry

    Składniki: 25 g zielonej pasty curry 250 g cukinii 200 g bakłażana 200 g wołowiny (lub kurczaka) 40 g kolendry 3 łodyżki trawy cytrynowej 25 g sosu rybnego 150 ml mleka kokosowego(...). Rozgrzej olej w dużym rondlu, dodaj pastę curry. Gdy zacznie pachnieć, dodaj mleko kokosowe. Dodaj trawę cytrynową i mięso. Po trzech minutach zmniejsz ogień. Dodaj cukier i sos rybny. Dodaj warzywa...

  • Poznaj dary natury - curry

    Jest to mieszanka przypraw lub liście rośliny zwanej bergera, które nazywane są liśćmi curry i wchodzą w skład mieszanki.

  • Roladki na sposób tajski

    Zamiast sosów ostrygowego i rybnego możesz dodać po 1 łyżce sosu sojowego i pasty curry, a połowę bulionu zastąpić mlekiem kokosowym.

  • "W mojej tajskiej kuchni"

    ...​W książce "W mojej tajskiej kuchni" znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni.

  • Zielone curry z soczewicy

    Soczewica wcale nie musi być tylko niewielkim dodatkiem do obiadu, może stanowić jego podstawę. W daniu carry w stylu orientalnym znakomicie prezentuje się w roli głównej. Ostry smak zielonej pasty curry można delikatnie złagodzić dodając nieco mleka kokosoweg, bulionu warzywnego lub ewentualnie wody do rozgrzanej patelni.

  • Krewetki marynowane w czerwonym curry

    Składniki: 1 puszka (400g) mleka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry ½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej 25g świeżych liści kolendry Sok z 1 limonki 2-3 łyżki oleju rzepakowego Sól i świeżo mielony pieprz 900g krewetek, z ogonkami Przygotowanie: 1. Nagrzej grill. Połącz mleko kokosowe, pastę curry, cebulę, kolendrę, sok z limonki I olej w dużej misce. Dopraw do smaku...

  • Tajskie zioła, chińskie wino, japońskie algi? Pasują nie tylko do dań azjatyckich. Do czego je dodać, by podkręcić smak? Podpowiada Filip Kosiń, szef kuchni warszawskiej restauracji Lokal 14.

  • Z Dalekiego Wschodu

    ...sokiem z cytryny, udekorować zieleniną. Schab w curry Składniki na 8 porcji: 1,4 kg schabu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 płaskie łyżki curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1 puszka białej fasoli, 30 dag(...), obsmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni, odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę pokroić w talarki, czosnek rozetrzeć, przy-smażyć na tłuszczu po schabie. Dodać curry i kurkumę. Zmniejszyć ogień, dusić 2 minuty...

  • Jaki obiad zabrać do pracy?

    ...groszkiem, francuska sałatka z zielonej soczewicy i warzyw, szybkie tajskie curry z ryżem czy chorba, algierski gulasz z soczewicy, ziemniaków i komosy ryżowej.  - To nasz zdrowy twist, bo oryginalnie...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...wojną i jego preferencje kulinarne są tradycyjne. Choć wiek nie jest tutaj determinujący - moja babcia również jest z przedwojennego pokolenia, a uwielbia tatara z łososia, curry warzywne, tajszczyznę, je(...), tajskie, trochę kuchni indyjskiej, uwielbiam kuchnię włoską. Smak zmienia się też z wiekiem... No właśnie. Co, poza kuchnią dziadków, budowało twój smak? - Długo uczymy się, co tak naprawdę lubimy...

Wideo na temat: tajskie curry
  • Tajskie zielone curry

    Poznaj smaki Azji!

  • Azjatycki, pikantny przysmak

    Bartosz Polak zaprezentował przepis na tajskie curry przygotowane z polskich warzyw sezonowych. Połączenie aromatycznej pasty, mleka kokosowego oraz warzyw tworzy wyjątkowe danie. Zaletą potrawy jest możliwość eksperymentowania ze składnikami, które można łączyć dowolnie, według upodobań. (Źródło: TVP/x-news)

  • Orzechowa kuchnia Macieja Szaciłły

    Maciej Szaciłło przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z orzechami. Szaciłło przyrządził curry z nerkowcami, tajską sałatkę z tofu i roszponki, pilaw z pistacjami i orzechami nerkowca, a na deser zrobił czekoladki z orzechami. (DDTVN/x-news)

Dyskusje na temat: tajskie curry
  • Re: Kurczak curry

    a rodzajow potraw curry jest co nie miara ;) np korma, dopiaza, pasanda, roghan josh, vindaloo, bhuna, dhansak, madras, patia, jalfrezi, phal, tintaloo, afghan no i tajskie curry, czerwone i zielone. Zatem do wyboru do koloru co kto lubi i jakie ostre. polecam :)

  • Re: Tajskie zielone curry

    Proponuję makaron z mięsem w sosie curry

  • Re: Krewetki

    w skorupkach na grillu. Swietnie nadaja sie na roznego rodzaje potrawy curry, tj zielone tajskie curry, czerwone tajskie curry itp. Polecam poszperac w necie w kuchni indyjskiej.

  • Re: Tajskie zielone curry

    Nie cierpię tajskiego jedzenia jadłam je w Paryżu nie smakowało mi:(

  • Re: Tajskie zielone curry

    Nie przepadam za dalekowschodnim jedzeniem, ale jak już coś, to kuchnia tajska zasługuje na szczególną uwagę.

  • Re: Zupa w stylu tajskim z krewetkami i serkiem topionym

    Tajskie zupy zwykle są z kawałkami kurczaka albo krewetkami. Są też czysto warzywne ale takich warzyw u nas się nie kupi. Najlepsza jaką jadłem jest zupa z czerwonym curry i kurczakiem. Wersja z krewetkami nie smakowała mi tak jak ta z kurczakiem. Gotując tajskie zupy trzeba mieć tajskie przyprawy i koniecznie oryginalny sos rybny a nie to marketowe badziewie. Kto był w Tajlandii ten wie o czym

  • Re: Tajskie zielone curry

    Polecam sajgonki z kurczakiem i papryka

  • Re: Tajskie zielone curry

    A schaboszczak z kapucha i pyrami to pies?

  • Re: Tajskie zielone curry

    Nie polecam uzycia stewii, moze zmienic smak dania.

  • Re: Tajskie zielone curry

    Najlepsza kuchnia to polska kuchnia, tylko trzeba umieć gotować.