• Informacje na temat:

    szynka na wielkanoc

Artykuły na temat: szynka na wielkanoc
  • Wielkanoc pachnie rzeżuchą

    Wielkanoc w moim rodzinnym domu pachniała rzeżuchą, hiacyntami, czystością i świeżym wiosennym powietrzem.

  • ​Jak wyglądała pierwsza powojenna Wielkanoc?

    Mieszkańcy Kresów opuszczali rodzinne strony. Warszawiacy wracali do zrujnowanych domów. Ale także w tych niepewnych czasach nie było mowy o Wielkanocy bez pisanek. I świątecznego śniadania, nawet, jeśli szynkę zastąpiły... radzieckie konserwy.

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...wyobrażam sobie świąt bez rzeżuchy. Dodaję ją do potraw, przystrajam wielkanocne jaja. Pamiętasz zapach Wielkanocy z dzieciństwa?  - Do dziś noszę w sobie zapach świąt z rodzinnego domu. To był... zapach(...) polegał na tym, kto szybciej utrze ser w makutrze na sernik. Babcia gotowała jeszcze na Wielkanoc przepyszną babkę piaskową. Gotowała, tak, tak - bo specjalną formę z ciastem wkładała do gorącej wody...

  • W Wielkanoc jedz na zdrowie!

    Przesąd głosi, że spróbowanie każdego z produktów znajdujących się w wielkanocnym koszyczku zapewni smakoszowi szczęśliwe i długie życie. W tym twierdzeniu jest ziarno prawdy, bo niektóre wielkanocne przysmaki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe.

  • Rodzinne przygotowania do Wielkanocy!

    ...świętami cieszyć się miłą, rodzinną atmosferą warto w wielkanocne przygotowania włączyć także naszych najbliższych. W świąteczne obowiązki chętnie angażuje się aż 36% dzieci, zwykle pomagając w przygotowywaniu wielkanocnej święconki. Panie domu w tym okresie mogą liczyć również na wsparcie partnera. Aż 55% mężczyzn włącza się do przedświątecznych prac, zwykle pomagając w przygotowaniu świątecznych...

  • Wielkanoc na Kujawach

    ...wzdłuż na połowy i ułóż na talerzach. Dowolnie udekoruj, najlepiej świeżą zieleniną. Szynka po kujawsku Składniki: 6 kg szynki z kością, łyżeczka kminku, 2 cebule, czosnek, 1/2 szkl. goździków; do(...) goździki (możesz też ją ponacinać). Następnie mięso oprósz kminkiem i włóż do bardzo dużego rondla. Zalej wrzątkiem, tak żeby szynka była przykryta i na początku gotuj, zwiększając płomień, a gdy woda...

  • Cytrynowy cake według Pierre Hermé i o tym co przyrządzić na Święta Wielkiejnocy?

    ...-          sałatka wielkanocna mojej mamy -          wędliny: szynka pieczona z ziołami, szynki surowe -          jajka faszerowane na ciepło A na deser – miska truskawek!  Na tym stole nie moze(...) później. Francuzi zresztą śniadania jedzą niewielkie i słodkie zazwyczaj. Nasze wędliny, żurek byłyby więc raczej tutaj niemożliwe. Mam więc w domu od lat wielkanocny obiad i kolację. Śniadanie tego...

  • Mam przepis na Wielkanoc

    To wielka frajda gościć w domu Ewy Wachowicz. Tym milej nam było, że zaprosiła nas w okresie wielkanocnym. Byłej miss Polonia, III wicemiss świata i rzeczniczki prasowej premiera Pawlaka, a dziś(...) w wolnych chwilach z sąsiadami przy kawie i domowym cieście. Do dziś pamiętam cudowny zapach pieczonych przez mamę ciast. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy poza domem - Jestem tradycjonalistką. Dlatego...

  • ...to dzieciństwo, wieszane koszyki na płocie, lub gniazdka pod agrestem, piątka wybiegających dzieci, rodzice patrzący z uśmiechem, szukających prezentów, w ogrodzie piękne tulipany, jajkiem dzielących się przy śniadaniu, biała kiełbasa, szynka, baby, ciasta,sernik, i gość serdecznie przyjmowany.........  

  • Jego wysokość chrzan

    Jadany przez cały rok, prawdziwym przebojem staje się na Wielkanoc.

Dyskusje na temat: szynka na wielkanoc
  • Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

    (naklejkę nakłada się na jajko i wkłada się do ciepłej wody, naklejka-koszulka przywiera do skorupki ) Nie ma w moim regionie jakiś specjalnych dań regionalnych na śniadanie: wędliny: głównie szynka i pasztet, biała kiełbasa do niej koniecznie ćwikła z dodatkiem rodzynek (ćwikła jest regionalna, ale nie z mojego regionu, mam rodzinę w Władysławowie na Kaszubach, tam też na Wielkanoc jadam sękacz

  • Re: Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska

    Pieczona szynka to angielski zwyczaj , popularna potrawa na kontynencie amerykańskim .

  • Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

    O! Temat całkiem fajny - przyznaję :) U mnie w koszyczku tradycyjnie chowa się: kromkę chleba kawałek kiełbaski (+czasem szynka) sól, pieprz chrzan tarty baranka jajeczka. Zawsze wkładam do koszyka więcej jajek, żeby zostawić ze 3 sztuki w kościele dla biednych - u nas co roku jest wystawiony kosz przed ołtarzem i można tam włożyć to czym się chce podzielić z innymi. Choć pewnie w innych

  • Re: Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska

    Tak, wegerariańska, szynka z kością na dugiej stronie też jest wegetriańska. Do trzeciej strony już nie doszedłem. A na pierwszej, wszystko sztuczne z puszki. Ja robię wszystko naturalnie, nawet kompoty co rok, dżemy, czy przetwory z warzyw.

  • Re: ​Jak wyglądała pierwsza powojenna Wielkanoc?

    jak szynka czy zielone kubańskie pomarańcze to były tylko na święta , miało to też swój urok , najbardziej beznadziejnym okresem ubogim w w spożywke był okres 1980 - 82 ( walnie do tego ubustwa

  • Re: Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    Jak czytam,że szynka w tamtych czasach była rarytasem to nie wiem ale chyba żyłyśmy w innych krajach.Okazuję sie że PRL przeżyliśmy jedząc musztardę popijając octem.Było wszystko ,opakowane w szarości ale chleb był chlebem,mięso mięsem,szynka szynką a dzisiaj piękne opakowania a w środku produkty chlebo,mięso czy szynko podobne.

  • Re: Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    Cytuję "W dodatku w tamtych czasach szynka była rarytasem, o którym marzyło się cały rok." Nie wiem gdzie tak źle było, ale we Wrocławiu szynka była zawsze w sklepach.

  • Re: Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    Wówczas szynka była szynką a nie sprasowanym zlepkiem odpadków mięsnych, kości i szczeciny , chemicznie rozpuszczonych i zabarwionych, których ani kot ani pies nie chce wąchać i jeść, a człowiek musi.

  • Re: Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    dla 70 latków polskiej rzeczywistości lat 50 /60 szynka była zjawiskiem, proszę nie opowiadać bajek z zamiłowania do aktorstwa...

  • Re: Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    Czasy Gomółki to, młody chłopcze, lata 56-69, w latach sześćdziesiątych szynka w warszawskich PAŃSTWOWYCH sklepach mięsnych BYŁA.