• Informacje na temat:

    sztuczne slodziki

Artykuły na temat: sztuczne slodziki
  • Czy sztuczne słodziki prowadzą do otyłości?

    Substancje słodzące możemy podzielić na dwa rodzaje: sztuczne i naturalne. Jeśli chodzi o substancję sztuczną wytwarzaną w czasie procesów chemiczny, czyli aspartamu jest to 40 miligramów na kilogram may ciała. Jeśli dawka to zostanie przekroczona, organizm narażony jest na reakcje alergiczne, a dawka ta zamiast odchudzać jedynie pobudza apetyt. Zamiast sztucznych słodzików warto wybierać te...

  • Słodziki: Które są bezpieczne?

    Istnieje wiele substancji, które nadają słodki smak potrawom i gotowym produktom. Nasz ekspert wyjaśnia, po które z nich możemy sięgać bez obaw, a których lepiej w diecie unikać.

  • Aspartam: Bezpieczny słodzik zamiast cukrów

    Słodziki są powszechnie stosowane w wielu produktach spożywczych zamiast cukru. Można je znaleźć chociażby w napojach, gumach do żucia czy w żywności niskokalorycznej. Są substancjami, które mają przede wszystkim słodzić i zastępować niezdrowy dla organizmu cukier.

  • Czy trzeba filtrować wodę wodociągową

    Picie wody to najbardziej naturalny sposób na zaspokajanie pragnienia. W przeciwieństwie do wszelkich napojów, soków i nektarów, gazowanych czy niegazowanych, woda nie ma kalorii, nie zawiera cukru ani żadnych sztucznych słodzików, a w dodatku dostarcza naszemu organizmowi tylko wartościowe minerały. Każdy jednak nie raz przekonał się, że woda wodzie nierówna.

  • Czym ugasić pragnienie

    Wiesz, że latem trzeba pić więcej. Ale dwa litry wody dziennie? To przesada. Dlatego częściej kupujesz kolorowe owocowe napoje. Tymczasem lekarze przed nimi przestrzegają, bo zwykle zawierają dużo cukru i sztuczne dodatki. Na szczęście pojawiła się orzeźwiająca alternatywa. Czy modne naturalne lemoniady, soki i koktajle są zdrowsze? Sprawdzamy z dietetyczką Agnieszką Piskałą.

  • Żywność, która zniszczy ci zdrowie

    Jednym z powodów, które skłoniły mnie do przejścia na zdrowy tryb odżywiania, była chęć poprawienia samopoczucia. Zrozumiałam, że jedzenie przetworzonej żywności zawierającej cukier i sztuczne dodatki sprawiało, że czułam się poirytowana, ociężała albo bez powodu pobudzona lub po prostu miałam podły nastrój. Odrobina śmieciowego jedzenia na wynos uspokajała moje kubki smakowe na jakieś 5 minut...

  • Czy aspartam szkodzi naszemu zdrowiu?

    Aspartam to typ sztucznej substancji słodzącej - składa się z dipeptydu fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. Jego powstanie datuje się na 1965 r. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) dopuściła tę substancję do spożycia w 1974 r. Produkty, które go zawierają, określa się głównie jako NutraSweet czy E951. Dziś aspartam konsumuje ponad 200 mln ludzi. Gdzie możemy go znaleźć? Aspartamu...

  • Z etykiety: E 952 - Cyklaminian sodu

    ​Stosuje się go w wyrobach cukierniczych, zwłaszcza przeznaczonych dla diabetyków (czyli bez dodatku cukru), deserach, aromatyzowanych napojach bezalkoholowych oraz przetworach owocowych, dżemach, galaretkach, marmoladach, gumie do żucia, lodach i piwie bezalkoholowym. Znajduje się również w suplementach diety.

  • Dietetyczne sekrety

    Ta wiedza pozwoli ci schudnąć i utrzymać wagę!

  • Sześć sposobów dla pań pragnących odstawić cukier

    ...odchudzające się lub z początkami cukrzycy. sposobów. 6. Sztuczne słodziki Najpopularniejsze to aspartam  i acesulfam K. Pierwszy dodaje się do gum do żucia, ciastek i napojów light. Nie może być...

Dyskusje na temat: sztuczne slodziki
  • Re: Czy sztuczne słodziki prowadzą do otyłości?

    Bzdura ja slodzika uzywam tylko do kawy 3 slodziki I jakos nie tyje.

  • Re: Maluch na modnej diecie

    Wbrew pozorom miał bardzo dobrą dietę, jak słyszę od tych uczonych dietetyków, że tłuszcz szkodzi, nóż mi się otwiera, diety niskotłuszczowe przez dziesiątki lat się nie sprawdziły, największym problemem jest wysokie spożycie szybko przyswajalnych węglowodanów, tylko takich, no i te sztuczne slodziki, syropy kukurydziane, glukozowo-fruktozowe. Proste, jak najmniej przetworzone jedzenie, kiszonki

  • Re: Słodycz, która po cichu rujnuje twoje zdrowie

    coraz czesciej cukier jest tepiony... poniewaz z nadprodukcji z tucznikow dla swin sa tak zwane komplementarne isomer cukry dla na czlowieka przerabiane... sztuczne slodziki i ostatnio stal sie sok glukozowo fruktozowy = isoglukoza = fruktoglukoza wszechmogacy... odpady podczas przetwarzania kukurydzy... jest juz wszedzie nawet w polsce i to w markowych produktach jak w jogurcie sokach napojach

  • Re: Jedzenie bez fruktanów na zdrowe jelita

    Problemy jelitowe u osob zdrowych sa czesto powodowane przez slodziki, polepszacze, spulchniacze, konserwanty, sztuczne barwniki itp. Polepszacze i konserwanty w Polsce dodawane sa juz nawet do solonych platow sledziowych ( dla wzmocnienia smaku miesa? Czy sol niewystarczajaco konserwuje? ). Poczytajcie sklad na opakowaniach i sprawdzcie w internecie czym sa i jak dzialaja te substancje - nawet

  • Re: Suplementy 10 prawd i mitów

    Zgadza sie ze najlepsze jest zdrowe ozdzywianie. Unikanie wszelkich produktow faszerowancyh chemia (konserwanty, barwniki sztuczne, wypelniacze, polepszacze smaku tj glutaminian sodu, slodziki itd), a najlepiej kupowac z farm ekologicznych. Wystarczy gotowac samemu zupki nie dodajac zupek w torebkach, i samemu robic wedliny na kanapki tj pieczony schab czy szynka w piekarniku.