• Informacje na temat:

    szpinak z ciastem francuskim

Artykuły na temat: szpinak z ciastem francuskim
  • Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim

    Szpinak umyj i osusz na papierowym ręczniku. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i trzymaj na ogniu do odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia. Rozłóż ciasto francuskie. Na jednej połowie nałóż warstwowo: szpinak, plasterki sera feta, łososia. Całość skrop cytryną i lekko oprósz...

  • ...wykładasz nadzienie, np. kawałki podduszonego kurczaka, szpinak lub cukinię z cebulą. I pieczesz. Wolisz tartę na słodko? Na ciasto wyłóż starte jabłka. 3. Gotowe ciasto francuskie można też...

  • Jajka w cieście ze szpinakiem

    ...1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać szpinak, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 min do całkowitego rozmrożenia, odparować. Dodać orzeszki uprażone na suchej patelni oraz ser(...) ciasta rozwałkować, ułożyć na papierze. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy, na to jajka jedno za drugim. Zwinąć ciasno w rulon, posmarować masłem. Piec 35 min w temp. 180°C. 3 Pomidory obrać ze skórki...

  • ...podaniem oprósz pieprzem i solą. Możesz je ponabijać na patyczki do szaszłyków i podać np. z dipem czosnkowym. Błyskawiczna sałatka z mandarynką • 2 opakowania szpinaku „baby” • 6 mandarynek lub 2 pomarańcze • 1 awokado • 100 g orzechów włoskich • 6 łyżek oliwy z oliwek • 1 łyżka płynnego miodu • 1 łyżka soku z cytryny • 2-cm kawałek korzenia imbiru • sól i pieprz. Szpinak umyj i osusz...

  • Po francusku, czyli z umiarem

    ...z cytryny. Delikatnie posól i popieprz. Możesz dodać siekanej natki pietruszki. Świderki ze szpinakiem i anchois Składniki na 4 porcje: 30 dag makaronu świderki, 1/4 szklanki oliwy, 2 łyżki orzechów piniowych, 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane, 30 dag szpinaku, opłukanego i odsączonego, 6 filetów anchois, opłukanych i drobno posiekanych, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól i świeżo zmielony...

  • Przeczytalam twoj wpis i choc przyznam, ze nie wiem jak robilas tarte ze szpinakiem to warto zwrocic na kilka rzeczy uwage uzywajac francuskiego ciasta:...

  • Letnie tarty

    ..., wylepić nim wysmarowaną oliwą formę (trochę ciasta odłożyć). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Na podpieczone ciasto wylać masę serowo-cukiniową. Udekorować ciastem i plastrami cukinii. Piec ok. 30 minut. Tarta ze szpinakiem i fetą Składniki na 4-6 porcji: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 kg świeżego szpinaki, 30 dag sera feta, 2 jajka, 200 ml śmietany 30

  • Coś na drogę

    ...g świeżego szpinaku podsmażonego na oliwie z solą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, 8 posiekanych suszonych pomidorów, 2 łyżki posiekanej, podsmażonej na złoto cebuli, 150 g pokruszonej fety, 150 g sera koziego, garść posiekanego szczypiorku, natki lub bazylii, 2 łyżki posiekanych oliwek, 1 jajko, pół szklanki śmietanki 36-proc., rozmaryn. Jak przyrządzić: Wyłóż dno foremki ciastem, by wystawało na...

  • Faszerowana pierś

    Szpinakowy specjał.

  • Tajniki idealnej tarty

    Ta prosta potrawa o francuskim rodowodzie, podawana na ciepło z sałatą, może być porządnym daniem na kolację. A kiedy indziej pysznym deserem.

Dyskusje na temat: szpinak z ciastem francuskim
  • Re: Samo zdrowie. Szpinak z orzechami w cieście francuskim

    A ten przepis na ciasto to co to jest? Nie ma nic wspólnego z ciastem francuskim!

  • Re: Z gotowego ciasta francuskiego

    Kocham dania z ciastem francuskim w roli głównej, sama się kiedyś rzuciłam na zrobienie go własnoręcznie, ale nic z tego nie wyszło, więc kupuję gotowe (np. piekarnia Limaro ma b. dobre). Nie znałam tego przepisu, ja na Gwiazdkę przyrządzam roladę z łososiem i szpinakiem. Ważne, żeby szpinak był dobrze odsączony, bo ciasto się zamoczy i będzie niesmaczne. Łosoś może być w formie zarówno wędzonych

  • Re: Kuchnia Giuliany - jaskolcze gniazdka

    ja nie mogę.. Luciu żebyś Ty wiedziała jak za mną chodzi szpinak to byś miała odrobinę litości. Już tak myślę, że w akcie desperacji kupię mrożony i zrobię z ciastem francuskim i farszem jak tu piszesz.

  • Re: Kuchnia Giuliany - jaskolcze gniazdka

    ja nie mogę.. Luciu żebyś Ty wiedziała jak za mną chodzi szpinak to byś miała odrobinę litości. Już tak myślę, że w akcie desperacji kupię mrożony i zrobię z ciastem francuskim i farszem jak tu piszesz. Cat zrob z twarozkiem, moze byc i mrozone francuskie.:))