• Informacje na temat:

    syrop kukurydziany

Artykuły na temat: syrop kukurydziany
  • Chałwa z kaszy kukurydzianej

    Syrop: gotować wodę z cukrem, skórką z cytryny, laską cynamonu oraz goździkami przez około 5 minut, następnie odcedzić. W głębokim garnku podsmażyć kaszę...

  • Księga smaków: Kukurydza

    .... Dodaj do mąki z solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno. Dodaj je do ciasta i delikatnie wmieszaj. Smaż placuszki na złoty kolor. Podawaj polane syropem klonowym. Złote ziarna w sałatce Kukurydza...

  • ...stewię, miód lub syrop klonowy albo w ogóle zrezygnować z dosładzania.

  • Cukier ma wiele imion

    Występuje jako: glukoza (syrop glukozowy), fruktoza (syrop fruktozowy), syrop glukozowo-fruktozowy, inwertowany syrop cukrowy, inwertyna, dekstroza, maltoza, syrop kukurydziany, galaktoza, laktoza, syrop słodowy, słód owocowy, kandyz, koncentrat soku owocowego, melasa, karmel, polidekstroza itp. Gdy na etykiecie któraś z tych nazw jest wymieniona na liście składników na 1. czy 2. miejscu, to...

  • Płatki śniadaniowe bez pustych kalorii

    .... czekoladowe, miodowe). Na te trzeba szczególnie uważać. Cukier może kryć się w płatkach podróżnymi nazwami, np. ekstrakt słodowy, syrop glukozowo--fruktozowy, syrop kukurydziany, melasa itp. Gdy jest...

  • Cukrowa pułapka. Jak w cztery tygodnie się z niej uwolnić

    .... glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza, galaktoza, dekstroza, maltoza, maltodekstryna, melasa, syrop jęczmienny, syrop kukurydziany, ekstrakt słodowy lub słód jęczmienny. Gdy(...) cukru. Jeszcze lepiej, jeśli zastąpisz go zdrowszymi zamiennikami. Szklanka cukru to szklanka ksylitolu, 2/3 szklanki miodu lub 2/3 syropu daktylowego. Syrop daktylowy uzyskasz, gdy 100 g suszonych...

  • ...). Na te trzeba szczególnie uważać. Cukier może kryć się w płatkach pod różnymi nazwami, np. ekstrakt słodowy, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, melasa itp. Gdy jest go dużo, może się okazać...

  • Ukryty cukier

    ...(cukier owocowy) i glukozy (cukier gronowy). Ale cukrem jest też galaktoza, dekstroza, maltoza, syrop glukozowo-fruktozowy (tego lepiej unikaj, bo powoduje tycie), maltodekstryna, syrop kukurydziany(...) trochę osłodzić sobie życie? Wybierz łyżeczkę miodu. Szukasz zamienników dla rafinowanego cukru? Na fali są modne: ksylitol, stewia, syrop klonowy czy z agawy. Jednak wokół niektórych z nich też już...

  • Jak czytać etykiety?

    ...jest nim dosłownie naładowany. Producenci czasem ukrywają cukier pod innymi nazwami! Uważaj na syrop fruktozowy, glukozowy, kukurydziany, zagęszczany sok trzcinowy, nektar z agawy, karmel, cukier trzcinowy, fruktozę, syrop klonowy, melasę. Niektóre z nich są nawet gorsze (np. fruktoza) niż zwykły cukier! Ostrożnie z przetworami owocowymi Nektary owocowe są tanie i... bardzo niezdrowe. Pakowane...

  • Porzuć cukier i poznaj zdrowe zamienniki

    ...? Nie zawsze wystarczy czytanie etykiet, bo cukier występuje na nich pod wieloma nazwami. To wszystko jest cukier - cukier inwertowany, słód jęczmienny, koncentrat soku owocowego, syrop kukurydziany, syrop z chleba świętojańskiego, kryształy soku trzcinowego, miód, syrop klonowy, cukier demerara, turbinado, panocha, gula djawa oraz wszelkie "ozy" - glukoza, galaktoza, fruktoza, maltoza, laktoza...

Dyskusje na temat: syrop kukurydziany
  • Re: Jak odróżnić sztuczny od prawdziwego?

    W to akurat uwierzę,mój dziadek karmi psaczoły białym cukrem.W USA najtańsza substancja jest syrop kukurydziany,po fo przepłacać na medzeniu dla pszczół?

  • Re: Jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej?

    dziś kupiłem browar nie przygladajac się etykiecie, dopiero później okazało się że do tego piwa dodaja syrop glukozo-fruktozowy, to jest gno przyczyniajace się np. do cukrzycy! Tak samo trzeba uważać na czekolady i słodycze i omijajać te wyroby które ten syf maja,tak samo jak jakieś słodziki czy syrop kukurydziany)

  • Re: Czy jesteś karboholikiem? Dlaczego tak trudno ograniczyć węglowodany

    Co się zmieniło w ostatnich dwudziestu, trzydziestu lat? Wprowadzono syrop kukurydziany, który zastąpił cukier w wyrobach przemysłu spożywczego. Dlatego czekolada, coka cola tak ohydnie smakuje w porównaniu do tego jak smakowała wcześniej i wiele wiele innych produktów. Wprowadźcie w google, syrop kukurydziany i sobie o nim przeczytajcie. To ten zastępnik cukru spowodował wielkie tyłki w USA

  • Re: Lato - dobry czas dla kości

    Ryby z ośćmi?! Kto napisał taką głupotę? Niejedna osoba zmarła z powodu połknięcia ości, gdy ta utkwiła w jelitach. Mleko to koszmarnie niezdrowy, niszczący odporność produkt. Dzisiejsze lody jeszcze bardziej - to sama chemia, sprzyjająca nowotworom: cukier, syrop kukurydziany, syrop z agawy lub jęczmienny, mnóstwo barwników i konserwantów.

  • Re: Niebezpieczne bąbelki

    wg badan amerykanskich to nie CUKIER a syrop kukurydziany jest winny za otyłość amerykanskiego społeczenstwa Niestety jest on tanszy i dlatego tak chetnie dodawany w USA do Coli W Polsce znajdziemy go chyba w Mountain Dew ale są przymiarki zeby wszytsko tym słodzić.