• Informacje na temat:

    suszenie grzybow

Artykuły na temat: suszenie grzybow
  • Suszenie grzybów

    Chcesz ususzyć trochę grzybów na zimę? Właśnie teraz jest na to najlepszy moment.

  • Chcesz ususzyć trochę grzybów na zimę? Właśnie teraz jest na to najlepszy moment. Warto wiedzieć, jak to zrobić, żeby nie zmarnować smakowitego surowca.

  • W tym celu musimy wybrać jedynie zdrowe okazy. Grzyby podgniłe i robaczywe należy wyrzucić. Suszyć możemy na słońcu, w piekarniku, w specjalnej maszynce...

  • Czasem część zebranych grzybów ma uszkodzone kapelusze lub ze względu na wygląd nie nadaje się do niektórych potraw. Ale to nie problem....

  • W ciepłym, suchym i zacienionym miejscu. Ziele suszymy w całości. Wiążemy w luźne pęczki, wieszamy czubkami do dołu lub rozwieszamy pojedyncze łodygi....

  • Nie tylko suszenie.  Jak przechowywać grzyby na zimę

    ​Udała się wyprawa do lasu? Nadmiar grzybów warto zasuszyć, zamarynować albo zasolić, aby przez całą zimę cieszyć się ich smakiem i pięknym aromatem.

  • Zastąpią słodycze i chipsy, ugotujemy z nich kompot, będą nam bardzo potrzebne na święta. Można suszyć odmiany letnie i jesienne: championy czy słodko-kwaśne...

  • Gołąbki z grzybami w pomidorach

    Podajmy z puree z ziemniaków.

  • Jeśli chcesz wzbogacić smak tradycyjnych pierogów z kapustą i suszonymi grzybami, dodaj do farszu ugotowane na twardo jajko oraz około 1/2 szklanki drobno...

  • Suszarka do grzybów i owoców

    Suszenie polega na odwadnianiu. Dzięki niemu grzyby i owoce nie kruszą się, nie łamią i nie kleją, a ich właściwości smakowe i zapachowe pozostają bez zmian. Tylko właściwie przygotowane zachowają wszelkie składniki odżywcze - biopierwiastki, kwasy, karoten, błonnik i pektyny - potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Przed suszeniem z owoców czy grzybów należy usunąć...

Wideo na temat: suszenie grzybow
  • Zupy idealne na jesień

    Blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" zupy na jesień. Na stole pojawiły się zupy takie jak: kalafiorowa z jabłkami, krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami, pomidorowa z cieciorką, chili i limonką oraz wege leczo z ogórkami. Co jest podstawą dobrej zupy?

  • Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Przepisy Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się potrawy: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.

  • Suszone warzywa zdrowsze od mrożonek

    Suszenie doprowadza do dużo niższych strat niż w przypadku mrożenia czy sterylizacji. Uniemożliwia także rozwój bakteriom, grzybom oraz pleśniom, dzięki czemu produkty mogą być przechowywane przez długi czas.

Dyskusje na temat: suszenie grzybow
  • -

    -

    Oj tak, teraz czeka nas juz tylko suszenie grzybow nad rozgrzanymi kaloryferami i picie herbaty z miodem. Coz za jesienny nastroj zapanowal. Pozdrawiam.