• Informacje na temat:

    substancje e w zywnosci

Artykuły na temat: substancje e w zywnosci
  • Żywność w puszkach. Szkodliwe substancje

    ..., mogą zmienić sposób, w jaki nasze jelita wchłaniają substancje odżywcze oraz działanie (ekspresję) genów związanych z funkcjonowaniem układu pokarmowego - mówi dr Mahler. Choć generalnie cynk jest(...) zmniejszeniem absorbcji substancji odżywczych. W dużych dawkach niektóre nanocząsteczki powodują także odpowiedź prozapalną. A to z kolei sprawia, że substancje, których w krwi być nie powinno, się do...

  • Substancje słodzące: Jak wybrać najlepszą?

    ...substancje słodzące mają wysoką kaloryczność (często zbliżoną do cukru!), dlatego najlepiej używać ich okazjonalnie.

  • Czy bać się dodatków do żywności?

    Substancje te mają za zadanie poprawiać smak pokarmów (tak działa np. glutaminian sodu) i ich wygląd (to rola barwników). Konserwanty przedłużają trwałość produktów. W niektórych napojach(...) (E420) - mogą dawać efekty przeczyszczające. Informację o tym można przeczytać na etykietach. Ostrzeżenie zawiera dopowiedzenie: "jeśli zostanie spożyty w nadmiernych ilościach". To bezpieczne substancje...

  • Substancje te mają za zada nie poprawiać smak pokarmów (tak działa np. glutaminian sodu) i ich wygląd (to rola barwników). Konserwanty przedłużają trwałość(...) nie byłoby w nich konserwantów, wiele dań psułoby się w ciągu 1-2 dni. Bezpieczne substancje Glutaminian sodu (E 621) bywa posądzany o szkodliwość. Tymczasem badania z całego świata wykazują, że...

  • Produkty zawierające chemiczne dodatki, mogą zaszkodzić zdrowiu. Dlatego warto je poznać i... jeść ich jak najmniej.

  • Dodatki do żywności: Sprawdź, co jesz!

    Czujesz się oszukana, że jedynym składnikiem szynki nie jest mięso, a jogurtu - mleko? Fachowcy tłumaczą, że to dla bezpieczeństwa i naszej wygody. Specjalne substancje przedłużają okres trwałości(...) substancje te uznane są za bezpieczne w oparciu o aktualny stan wiedzy - mówi Ewa Zygmanowska. - W latach 80. dodatków było dwa razy więcej. Część z nich wycofano, w wypadku wielu innych zmniejszono normy...

  • ...niektórymi konserwantami, takimi jak sorbinian potasu i benzoesan sodu, a także barwnikami (np. tatrazyną) oraz wzmacniaczami smaku (zwłaszcza glutaminanem sodu). Jednak to nie oznacza, że te substancje(...), każde grillowane mięso może zawierać substancje szkodliwe ze względu na bardzo wysoką temperaturę podczas jego przyrządzania – ponad 250 stopni! Poza tym pieczyste z grilla jest zazwyczaj tłuste...

  • Kolor moczu alarmuje

    Zmieniają go m.in. zbędne produkty przemiany materii, substancje szkodliwe, barwniki z żywności, leki.

  • 1. Benzoesan sodu to substancja konserwująca, wykorzystywana podczas produkcji żywności i kosmetyków. Należy jej unikać, bo wprowadzona do organizmu, staje...

  • Co nam teraz w jedzeniu najbardziej szkodzi

    Antybiotyki w mięsie, metale ciężkie w rybach, tłuszcze trans w słodyczach... Sprawdź, jakie substancje w żywności są najbardziej niebezpieczne dla zdrowia, i poznaj sposoby na ich unikanie.

Wideo na temat: substancje e w zywnosci
  • Dietetyk: Substancje E są dozwolone do stosowania w żywności, ale są dwuznaczne

    Zbliża się okres świąt wielkanocnych, każdy więc ruszy do sklepów po zakupy mięsne. Nie jest to jednak jedyny czas, kiedy powinniśmy dbać o to, jakie wędliny czy kiełbasy kupujemy. Gościem programu "Pytanie na śniadanie" była Agnieszka Piskała. Dietetyk opowiedziała, jak zwracać uwagę na etykiety produktów, co możemy z nich wyczytać oraz jakich substancji E nie musimy się bać. (Źródło: TVP/x-news)

  • Co warto wiedzieć o glutaminianie sodu?

    Glutaminian sodu to związek chemiczny, który na etykietach kryje się pod oznaczeniem E621. Używany jest jako substancja wzmacniająca smak i zapach produktów spożywczych. Ten dodatek do żywności wywołuje na całym świecie wiele kontrowersji. Niektórzy uważają, że ma zły wpływ na nasze zdrowie. Czy faktycznie należy się go bać?

  • W jakich produktach kryje się cukier?

    Cukier jest jedną z najczęściej spożywanych substancji na świecie. Dlaczego producenci żywności tak chętnie dodają go do swoich produktów? Czy łatwo jest zmieścić się w normie jego dziennego spożycia? Specjaliści opowiedzieli w "Dzień Dobry TVN" o szkodliwym wpływie cukru na zdrowie. Technolog żywności dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka wyjaśniła również, czym jest syrop glukozowo-fruktozowy. W jakich produktach znajduje się cukier? (Dzień Dobry TVN)

Dyskusje na temat: substancje e w zywnosci
  • Re: Obniż poziom swojego cholesterolu

    czlowieka,ludzie bardzo sie miedzy soba roznia jesli chodzi o diete a decyduje o tym miedzy innymi grupa krwi,napewno wszyscy powinni sie wystrzegac zywnosci wysoko przetworzonej ta jest najbardziej szkodliwa,gdyz sa w niej uzyte rozene konserwanty ,slodziki I ulepszacze samaku badz koloru I te chemiczne substancje sa najbardziej szkodliwe

  • Re: Co nam teraz w jedzeniu najbardziej szkodzi

    przed rozwojem technologi wysokiego przetwarzania zywnosci nie bylo zadnych problemow zdrowotnych z jedzeniem,bo trzeba go bylo przyrzadzic w domu z surowych jarzyn ,miesa zwierzat czy ryb a takze owoce ,dopiero pojawienie sie wysoko przetworzonej zywnosci sprowadzilo problem,kiedy to mamy juz wszystko gotowe nie trzeba mozolic sie w kuchni nad gotowaniem ,otwieramy puszke czy sloik I wsypujemy

  • Re: Jedzenie bez fruktanów na zdrowe jelita

    solonych platow sledziowych ( dla wzmocnienia smaku miesa? Czy sol niewystarczajaco konserwuje? ). Poczytajcie sklad na opakowaniach i sprawdzcie w internecie czym sa i jak dzialaja te substancje - nawet w wikipedii to pisza. A do tego dochodza srodki ochrony roslin, dodatki do pasz, srodki czyszczace linie produkcyjne itp, itd. Ostatnio hitem u producentow zywnosci w Polsce jest syrop glukozowo

  • Re: Alergia czy nietolerancja?

    wielokrotnie przetworzone. SZKODLIWY jest naturalny sposob wedzenia , Bardzo zdrowe sa substancje zapachowo smakowe wytworzone chemicznie, aby uzyskac ten sam efekt. Moze niech lobby producenckie przestana udowadniac swoje pseudo naukowe badania nad poprawa zywnosci. Najciekawszym zjawiskiem jest ze z 1kg miesa po procesie obrobki ten sam kawalek ma wage 1,2-1,3kg. To naprawde jest osiagniecie.Jak to

  • Re: Cała prawda o mrożonym pieczywie

    jakiekolwiek watpliwosci co do tego, czy te substancje sa bezpieczne, nie bylyby dopuszczone i stosowane w zywnosci. Dodam jeszcze tylko, ze niemal wszystkie warzywa i owoce zawieraja konserwanty

  • Re: cykoria do picia

    Cykoria jest bardzo zdrowa ale czy zdrowe sa produkty "instant"? wszystkie produlty instant zawieraja substancje ktora pozwala produktowi szybko sie rozpuscic, substancja ta ma niestety fatalny wpływ na mozg - po prostu go rozmiekcza i powinno byc zakazane dodawanie jej do zywnosci.