• Informacje na temat:

    spozywanie duzej ilosci jaj

Artykuły na temat: spozywanie duzej ilosci jaj
  • Dieta ma duży wpływ na wyniki w pracy

    Podpowiadamy co należy jeść i pić, żeby poprawić samopoczucie, zwiększyć efektywność i ograniczyć liczbę absencji chorobowych w pracy.

  • Witaminy zamknięte w skorupce

    Podobno ulubionym śniadaniem Napoleona Bonaparte były jajka podawane w różnych postaciach. Obecnie jajka również są jednym z bardziej popularnych porannych posiłków. Najczęściej spożywamy kurze, podczas gdy na rynku dostępnych jest wiele innych rodzajów.

  • Zjeść jajko czy nie?

    Jeszcze do niedawna miłośnicy jajecznicy z każdej strony byli atakowani informacją o cholesterolowej bombie ukrytej w jajach. Ale czas okazał się dla nich łaskawy i stare mity o szkodliwości - runęły. Jak to z nimi jest, wyjaśnia nasz ekspert - Ewa Kurowska, dietetyk.

  • Dzieci wege

    ...laktoowowegetariańskim (opartym na produktach roślinnych, mleku i jego przetworach oraz jajach) i laktowegetariańskim (produkty roślinne plus mleko i jego przetwory), ale nie wegańskim, czyli wykluczającym...

  • 10 produktów, które przyspieszą metabolizm

    ...ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.  Dodatkowo ich żucie i gryzienie, to wysiłek dla organizmu, spalisz więc przy okazji jedzenia kilka dodatkowych kalorii. 2. Jajka Dobrze jeśli są jednym ze składników twojego śniadania, bowiem zjedzony rano posiłek bogaty w proteiny jest dłużej trawiony przez organizm, a to oznacza, że później robisz się znowu głodna. Jedno jajko ma jedynie 75 kalorii...

  • Zioła zamiast soli

    ...eteryczne oraz antyoksydanty o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwmiażdżycowych. Sprzyjają lepszemu trawieniu i działają leczniczo na organizm. Poprawiają proporcje minerałów w żywności. Jak(...) i grillowania. Bazylia na żołądek i wzdęcia Pasuje do sosu pomidorowego, makaronów, sałatek, pizzy, zup, warzyw, jajek, kurczaka i dań z ryb. Można ją łączyć z takimi ziołami jak: szałwia, rozmaryn i estragon...

  • Więcej jodu

    ...z dietą. Najwięcej tego pierwiastka jest w rybach, zwłaszcza w dorszu, i owocach morza. A także w przetworach mlecznych i jajach, ryżu, chlebie żytnim, płatkach owsianych, sałacie, marchwi, jabłkach...

  • Jod: Skąd się bierze i dlaczego jest potrzebny

    ...(najwięcej w serach pleśniowych) oraz żółtkach jaj. I w niektórych wodach mineralnych. Gdy jodu brakuje... Organizm próbuje wyrównać niedobór powiększeniem tarczycy, by w ten sposób podwyższyć produkcję...

  • Licz z nami kalorie

    ...ziarnisty o obniżonej zawartości tłuszczu 150 g - 131 kcal Jaja 1 jajko kurze całe - 70 kcal; 1 białko jajka kurzego - 15 kcal; 1 żółtko jajka kurzego - 63 kcal Mięso i podroby Wartości podane dla(...); kasza manna - 348 kcal; ryż biały - 344 kcal; ryż brązowy - 322 kcal; makaron bez jajeczny - 363 kcal; makaron dwujajeczny - 373 kcal; makaron czterojajeczny - 377 kcal Pieczywo żytnie, mieszane...

  • Kuchnia śródziemnomorska. Dla zdrowia i urody

    ...z twardej pszenicy durum i pełnego ziarna, jest mniej kaloryczny od tradycyjnego makaronu jajecznego. Najlepsze są makarony z semoliny (mąka wyprodukowana z pszenicy durum). W przeciwieństwie do makaronu(...) i jod, a także kwasy omega-3 (EPA i DHA) sprzyjające wzmocnieniu odporności. Regularnie spożywane zapobiegają nadciśnieniu, miażdżycy, chorobom układu krążenia. Mieszkańcy Grenlandii i Japończycy...