• Informacje na temat:

    sos grzybowy

Artykuły na temat: sos grzybowy
  • Sos grzybowy

    ...  Grzyby rozmroź i drobno pokrój. Obrane cebule i czosnek posiekaj i podsmaż w głębokim rondelku na oleju. Dodaj grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Smaż 6 minut. Bulion zagotuj, połącz z mąką. Wlej do grzybów. Gotuj ok. 10 minut. Gorącym sosem napełnij wydrążony chleb. Posyp startym serem i podawaj.

  • Grzybowy Stroganow

    ...olej, dodać grzyby i smażyć przez 3-4 minuty, nie mieszając -mają być złociste i lekko chrupiące. Po tym czasie wlać sos sojowy i wsypać cukier, po czym intensywnie zamieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty, do momentu aż cały sos odparuje. Boczniaki wyjąć z rondla i odłożyć na ręcznik papierowy. Szalotki pokroić w półplasterki, pieczarki w ósemki. Do tego samego rondla wlać kilka łyżek oleju...

  • Tusza indycza w sosie grzybowym

    .... Sos grzybowy serwuj w sosjerce.  Zobacz także:(...) w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 2,5 do 3 godzin. Po ok. 30 minutach dodaj włoszczyznę. W czasie pieczenia podlej tuszkę 3/4 szklanki wody, od czasu do czasu polewaj sosem...

  • Kiedy nazbieram dużo grzybów, ogonków nie wyrzucam, tylko je suszę. Rozcieram w moździerzu lub mielę w młynku. Taki proszek przekładam do słoika, a zimą dodaję do zup i sosów. Grażyna T. z Kruszwicy...

  • Pokochaj smaki dzieciństwa dzięki nowej odsłonie Sosów Jak u Mamy WINIARY!

    ...znajdziemy teraz w nowej odsłonie sosów Jak u Mamy marki WINIARY! Sos Grzybowy jak Staropolski, Sos Borowikowy i Sos Myśliwski Jak u Mamy WINIARY dopieszczą podniebienia wszystkich, wielbicieli tradycyjnej, polskiej kuchni. Teraz z dodatkiem sosów Jak u Mamy WINIARY z łatwością przygotujemy pyszne dania inspirowane smakami dzieciństwa!

  • Tagliatelle z borowikami

    Sezon grzybowy właśnie się rozpoczął.

  • BOROWIKI Tak aromatyczne, że wystarczy dodać 1 ususzony kapelusz np. do sosu, by nabrał grzybowego smaku. KOŹLAKI Wspaniałe zwłaszcza do zup, sosów i do duszenia. Warto łączyć je z innymi leśnymi grzybami. KURKI Świetne, nawet usmażone z samą cebulką i podane z pieczywem. Doskonałe do farszów. PODGRZYBKI Uniwersalne (do zup...

  • Makaron plus grzyby

    Skorzystaj z dostępności świeżych grzybów i zrób z nich sos lub farsz do włoskiej pasty.

  • Nagotowałam tego całe mnóstwo. Zawsze robiłam kopytka z zasmażaną kapustą kiszoną, pełną wędzonego boczku i cebulki. Ale pomyślałam sobie dziś, że skoro mam tyle suszonych grzybów, to zrobię bardzo gęstę sos grzybowy. I udał się nadspodziewanie, a cały dom pachnie jak najprawdziwszy las. Mmmmm! Już się nie mogę doczekać! Za chwilę ślubny wróci z pracy i będziemy wcinać! A która chętna, to...

  • O tej porze roku, gdy włoszczyzna jest najsmaczniejsza, warto przygotować z niej aromatyczną jarzynkę, która będzie świetnym dodatkiem do zup i sosów!

Dyskusje na temat: sos grzybowy
  • sos grzybowy na zimę

    czy ktoś z Was robił kiedyś sos grzybowy w weki na zimę? jestem ciekawa czy da się to zrobić a sos po jakimś czasie (mimo, że zagotowany) nie zacznie się psuć? przecież to praktycznie sama śmietana jest!

  • Re: Kotleciki ziemniaczane

    Do tego sos grzybowy i pychota.

  • Re: sos grzybowy na zimę

    Na Twoim miejscu nie ryzykowałabym z wekowaniem gotowego sosu. Jeśli chcesz to możesz zawekować wstępnie przygotowane grzyby. Dokładnie obrane i umyte grzyby pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą lekko posolić i gotować ok 15-20 minut. Grzyby wrzucasz do słoików, zalewasz je niewielką ilością wody w której się gotowały (będzie lekko ciemna) zamykasz słoiki i pasteryzujesz przez 10 mjinut. Takie grzybki ze słoik a możesz zimą wykorzystać nie tylko do sosu grzybowego ze śmietaną, ale i do...

  • Re: Kopytka z sosem grzybowym

    to nie jest sos grzybowy, kluski to raczej posypac grzybami

  • Re: sos grzybowy na zimę

    Obgotowane w wodzie z solą grzyby ładuję do wyprażonych słoików, zakręcam, odwracam na "łebki". Następnego dnia pasteryzuję słoiki przez godzinę.Odwracam słoiki na "łebki". Znowu pasteryzuje przez godzinę. Po ostygnięciu (na "łebkach") grzyby są gotowe do przechowywania nawet przez całą zimę. Sos łączę ze śmietaną po otworzeniu słoika.

  • Re: Złociste placuszki ziemniaczane

    a sos grzybowy to Jakich Grzybków ??? czy Muchomorki mogą być Babo jago !??

  • Re: sos grzybowy na zimę

    Można grzyby poddusić z cebulką, doprawić i zamrozić. Potem tylko rozmrozić, zagotować i dodać resztę składników. Pozdrawiam.

  • Re: Kosmetyki z sodą: 9 zaskakujących przepisów

    I jeszcze: naleśniki, sos grzybowy, doskonały klej i kremy przeciwko zmarszczkom. Na odchudzanie też dobre. Acha: i prać w tym można i kąpać się, a na spalone garnki wprost doskonałe.

  • Re: sos grzybowy na zimę

    dzięki za odzew, tak myślałam, że się nie da :)

  • Re: Drugie danie - schab pieczony w świątecznym sosie

    robię to podobnie tylko mięsko marynuję min 24h i duszę taki schab ok 1.5 h często podlewam bulionem i do duszenia dodaję śliwkę i morele a sos to robię w kilku wersjach często grzybowy /grzybki leśne prawdziwki ale mam ostatnią paczkę mrożonych i w święta będzie uczta/ ale również ostry z chili i łagodny dla dzieci każdy ma coś do wyboru ale w sumie to pycha