• Informacje na temat:

    solic czy nie

Artykuły na temat: solic czy nie
  • Lubisz jeść ostro? Mniej solisz...

    Wrażenie, że ostro przyprawione potrawy są bardziej słone jest uzasadnione. Najnowsze wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w chińskim Chongqing potwierdzają, że pod wpływem substancji zawartych(...) czasopismo "Hypertension", miłośnicy ostrych potraw mniej solą i dzieki temu zmniejszają ryzyko nadciśnienia.

  • Jak solić, aby nie przesolić?

    Sól jest wszędzie. Nawet w takich produktach, w których nigdy byśmy się jej nie spodziewali. Np. w ciastkach i jogurtach, nie mówiąc już o pieczywie, wędlinach i chińskich zupkach. Często o tym(...) w tętnicach robi się za ciasno. Wzrasta wtedy ciśnienie tętnicze. Każda dodatkowa szczypta soli zwiększa ryzyko zachorowania na nadciśnienie, a także utrudnia leczenie już wykrytej choroby. Ważne...

  • Nie jesz mięsa? Sprawdź, czym je zdrowo zastąpić

    Wiele pań po czterdziestce skreśla z diety mięso... z różnych powodów. Można to zrobić, ale ważne, by sobie przez to nie zaszkodzić.

  • We wszystkich rejonach sypnęło już śniegiem. To znak, że trzeba zacząć dokarmiać ptaki. Choć biała pierzynka w wielu miejscach nie utrzymała...

  • Solenie urody

    Sól stosowana jest w kosmetyce od wieków. Zawiera wiele cennych minerałów: magnez, który zwiększa aktywność komórek, wapń łagodzący podrażnienia i wzmacniający strukturę skóry, potas i sód regulujące gospodarkę wodną i przemianę materii w tkankach.

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Aby potrawę dobrze doprawić, warto używać nie tylko soli, ale też pachnących ziół, sosu sojowego, mieszanek przypraw lub wyrazistych, ostrych marynat.

  • Wyrabia się je z orzeszków ziemnych. Ten klasyczny składnik kuchni amerykańskiej został wymyślony w XIX w. przez lekarza Johna Harveya Kellogga – tego samego, któremu zawdzięczamy płatki kukurydziane. Jest nie tylko smaczne, ale i wartościowe. Stanowi doskonałe źródło witaminy E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Wzmacnia kości, włosy i paznokcie.

  • Komosa ryżowa - czy to rzeczywiście superfood?

    Nasze żywienie często opieramy na modzie. Była już dieta Atkinsa, białkowa czy kapuściana. Teraz przyszła pora na superfood, a z nią - na komosę ryżową. Czy to kolejny krótkotrwały trend? A może prawdziwa rewolucja w sposobie odżywiania?

  • Diety lecznicze: Modne, ale czy dobre dla każdego?

    Kiedyś dieta miała tylko odchudzać. Dziś ma też dbać o nasze zdrowie. Problem w tym, że stosowanie niektórych diet leczniczych stało się po prostu modne. Przedstawiamy najpopularniejsze i wyjaśniamy, kto powinien je stosować.

Dyskusje na temat: solic czy nie
  • czy to jest forum o kuchni czy nie?

    Bo ja, drogie panie to chciłbym się dowidzieć co , jak i kiedy w tej kuchni zrobić? Czyli ile solic , żeby nie przesolic, jak mieszać żeby nie przypalic , jak mielić kawe żeby nie przemielić? A może wszystko w proszku kupić? Mrożonki i danie instant?Albo kawę w butelce zamiast mielenia? Czy to na prawdę jest jakaś różnica?

  • Re: Lewandowscy na wspólnym zdjęciu z Klarą

    to ze jj odbija i bez selfie czy fb nie moze zyc i tylko focie wstawia to jeszcze jemu takie slodkie ze zaczynam wszystko solic bo juz tej slodkosci mam po dziurki

  • Re: schabowe sie soli z dwóch stron czy jednej?

    e tam, po co solic, nie lepiej pieprzyć?;]

  • Re: Gotuje wołowine 1,5h i często jeszcze jest twarda

    moze zle gotujesz, wolowina z koscia po 1,5 godz jest mieka ale nie wolno solic na poczatku ani zadnych przypraw z sola jak np vegeta czy rosolek, dodajemy to dopiero pod koniec gotowania, natomiast jesli podsmazamy wolowine to na mocno rozgrzanym tluszczu pol miuty z jednej strony pol min z drugiej i do rondla z mala iloscia wody i dusimy z godzinke i jest super, podobnie steaka krotko ale na