• Informacje na temat:

    smażenie warzyw

Artykuły na temat: smażenie warzyw
  • Smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie

    Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie wykazali, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Jak wynika z raportu opublikowanego w magazynie "Food Chemistry", w trakcie smażenia warzyw wzrasta ilość związków fenolowych, które pomagają zapobiegać m.in. nowotworom czy cukrzycy.

  • Smażone warzywa

    Składniki: 300 g cukinii 300 g pomidorków koktajlowych 300 g słodkiej papryki 100 g pora 100 g szalotki lub cebuli 300 g bakłażana 2 gałązki tymianku 100 ml oliwy Sól, pieprz Pokrój cukinie na średniej wielkości kawałki. Pokrój paprykę, pora i szalotkę oraz bakłażana. Smaż wszystkie warzywa na oliwie. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem...

  • Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem obróbki, ale wielu z nas trudno z niego zrezygnować. Szczególnie, że jest niezbędne podczas przygotowywania sporej ilości naszych tradycyjnych przysmaków. I wcale nie trzeba tego robić. Wystarczy zwrócić uwagę, na czym smażymy i jak to robimy. Istnieje kilka podstawowych zasad, do których warto się stosować, by było zdrowiej. Natomiast dopasowanie tłuszczu...

  • Ogórki smażone z mięsem

    Młodych warzyw nie trzeba obierać, wystarczy je wyszorować szczoteczką. Potrawę można też przygotować z młodej cukinii.

  • Istotne jest, na jakim tłuszczu smażymy. Oliwa z oliwek extra virgin zachowuje swoje wartości tylko na surowo. Najlepiej więc dodawać ją do sałatek i surówek. Tłuszcz zwiększa przyswajalność zawartych w warzywach witamin, np. beta-karotenu. Do smażenia najlepiej używać oleju rzepakowego, bardziej odpornego na ogrzewanie.

  • Naleśniki z warzywami

    ...10 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Warzywa dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na ciepłych naleśnikach rozłóż warzywa, złóż na pół. Natychmiast podawaj. Zobacz także:

  • Calzone z warzywami

    ...posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć starte warzywa, por, pieczarki oraz cebulę. Mieszając smaż ok. 10 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw. Do wystudzonych warzyw dodaj...

  • Zupa z warzywami

    Pyszna wiosenna zupa.

  • Skorzonera - wyjątkowe warzywa

    Obniża poziom cholesterolu, cukru we krwi i ułatwia trawienie.

  • Zapiekanka z warzywami

    ...winem i dusimy ok. 3 minut, żeby odparował nadmiar płynu. Sos warzywny rozkładamy na mięsie i całość pieczemy mniej więcej dwie godziny. Pół godziny przed końcem naczynie przykrywamy folią aluminiową...

Zdjęcia na temat: smażenie warzyw
Wideo na temat: smażenie warzyw
Dyskusje na temat: smażenie warzyw
  • Re: przepis na coś lekkostrawnego- pytanie

    Tu masz bardzo fajny przewodnik: http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Zdrowie/533266,1,Dieta-lekkostrawna--dieta-lekkostrawna-przepisy.html A tak w skrócie, to przede wszystkim musisz ograniczyć tłuste rzeczy i jeść sporo owoców i warzyw. Do tego warto przyjrzeć się sposobowi przygotowywania dań. Bardzo zdrowe jest np. gotowanie na parze, czy smażenie beztłuszczowe.

  • Re: Menu na obniżenie cholesterolu

    mamy smalec, masło, do smażenia klarowane, oleje tylko na zimno do sałatek i okraszania warzyw, ewentualnie do smażenie olej kokosowy - margaryna itp. smarowidła odstawić do zera - producenci zbankrutują, raczej o to chodzi......

  • Re: Pieczona ryba zwiększa sprawność mózgu

    witaminy nie jest niszczone przez gorącą parę która piecze warzywa,mięsa).Dlatego najlepsze jest pieczenie na parze,albo nad ogniem albo nad gorącym powietrzem.Bardzo Dobre jest też smażenie ale z tylko(...)Bez głębszej analizy?smażenie ryb na olejach nasyconych powoduje że jest w rybach jest szkodliwy tłuszcz,mimo że same ryby sa bardzo zdrowe,ale w sobie mają szkodliwy tłuszcz ze smażenia.Pieczenie

  • Re: Zdrowe nawyki, które mogą zaszkodzić

    w głównej mierze ze świeżych warzyw i owoców, dostarczam tłuszczu w postaci zdrowych olejów z konopii, lnu czy oleju kokosowego, jem też sporo roślin strączkowych i kasz, piję świeżo wyciskane soki(...) smażenie). Jak wcześniej chorowałam co najmniej 4 razy w roku tak od czasu przejścia na weganizm nie mam nawet kataru. W taki sposób wyleczyłam również swoją niedoczynność tarczycy, która podobno