• Informacje na temat:

    smażenie w glebokim oleju

Artykuły na temat: smażenie w glebokim oleju
  • Mars lub snickers smażony na głębokim oleju

    ...sprawdzić temperaturę, wrzuć do oleju mały kawałek chleba - ma zbrązowieć w ciągu kilku sekund, ale nie pozwól, by olej zadymił!). Wyjmij zimny batonik z opakowania i opanieruj całkowicie w zimnym, bliskim 0°C cieście. Ostrożnie zanurz go w oleju (należy to robić delikatnie, inaczej ciasto może spaść) i obsmaż na złoty kolor, 60-90 sekund wystarczy, zależnie oczywiście od grubości i gęstości...

  • Powietrze zamiast oleju!

    ...to niewiarygodnie, we wielofunkcyjnych urządzeniach Philips Airfryer zastosowano wyjątkową technologię RapidAir , która umożliwia smażenie, pieczenie i grillowanie najsmaczniejszych przekąsek(...) urządzeniu. Airfryer z powodzeniem pozwoli Ci na przygotowanie każdego domowego posiłku - od śniadania po kolację. Oprócz chrupiących frytek przygotowanych z łyżką oleju, grillowanego kurczaka czy steka...

  • Wszystko, co powinnaś wiedzieć o oleju arganowym

    ...wytłaczany jest olej. Często jest on nazywany płynnym złotem, gdyż jest niezwykle cenny. Wytworzenie 1 litra oleju arganowego wymaga zużycia ok. 30 kg owoców i wielogodzinnej pracy. Dla zdrowia Dobroczynny skład oleju przekłada się na wiele korzyści dla zdrowia. Równowaga zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników takich jak: witamina E i polifenole (działających...

  • Indyjskie wegetariańskie samosy

    Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju.

  • ...termometr do mierzenia temperatury oleju. Optymalna do smażenia wynosi ok. 160ºC. Rada 2 Najlepiej smażyć w głębokim rondlu. Wlejmy do niego tyle tłuszczu, by do brzegu zostało jeszcze ok. 5 cm. Uchroni nas to przed wylewaniem się oleju podczas wrzenia. Rada 3 Nie wrzucajmy do rondla z tłuszczem kilku porcji jednocześnie. Dookoła każdego ciastka powinno być mniej więcej 1 cm...

  • ...1. Papadami - pochodzi z Indii, przygotowywany jest z mąki z grochu albo z soczewicy. Placki smażone są w głębokim oleju, dzięki czemu są wyjątkowo chrupiące. Podawane są np. do curry z kurczakiem. 2. Tacos - chrupkie placki z kuchni meksykańskiej. Znakomicie smakują podane z mięsem i wa rzywami albo wypełnione serowym nadzieniem. 3. Chlebek naan...

  • Chrupiący makaron ryżowy z krewetkami (mee krob kung)

    Moje odkrycie na Północy. Trzeba poświęcić trochę czasu, by dokładnie usmażyć wszystkie składniki. Ważne, aby je smażyć po kolei, a nie wszystkie naraz. Idealnym patentem jest trik związany ze smażeniem jajka. Sekret tkwi w tym, by na małą ilość oleju wlać jajko przez gęste sitko. Powstają wówczas nitki, które po usmażeniu wyglądają jak siatka. Jajko należy smażyć powoli, na małym ogniu i często...

  • Pomysły na steki

    Stek wołowy z ryżem na pikantnie Składniki na 4 porcje: 5 dag białego ryżu, sól, 2 cebule, 5 dag sera gouda, 5 dag sera cheddar, 1 pęczek kolendry, 2 zielone papryczki chili, 3 łyżki oleju(...) z pestek, strączki pokroić w plasterki. Ugotowany ryż odcedzić, osączyć na sitku. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić na nim cebulę. Wymieszać ją z ryżem, połową startego sera, odsączoną z zalewy...

  • Ziemniaki nie muszą być tuczące. Pomysły na zdrowe dania

    ...· czosnek (lub inne zioła do posypania ziemniaków, może to być papryka słodka lub zioła prowansalskie) · 2-3 łyżki oleju · sól Ziemniaki obierz z łupin i pokrój na frytki. Następnie zalej je na kilkanaście minut posłodzoną wodą i zostaw. Po upływie tego czasu wylej wodę, frytki osusz dokładnie ręcznikiem papierowym (to ważne, jeśli frytki mają być chrupiące!), posmaruj odrobiną oleju...

  • Te wspaniałe buraki!

    ...pieczenia ciasta Zupa selerowo-burakowa Składniki: Laska wanilii Cebula 400 g selera 750 g buraków 6 łyżek oleju 6 łyżek bulionu instant Pęczek natki pietruszki 1 łyżka(...) i selera pokroić w kostkę. Buraki obrać (najlepiej w rękawiczkach) i drobno pokroić. Łyżkę oleju rozgrzać w garnku, zeszklić cebulę, dodać warzywa, laskę i miąższ wanilii. Wlać 1,25 l wody. Zagotować...

Dyskusje na temat: smażenie w glebokim oleju
  • Re:  polecam smazyc w glebokim tluszczu...

    tluszczu krocej smazymy potrawy.kotlet na patelni wsiaknie tyle tluszczu ile mu damy a w glebokim oleju kotlet nie wciagnie nic poniewaz wysoka b,wysoka temperatura od razu zamyka pory mieska.i w dodatku(...)polecam smazenie na glebokim tluszczu szczegulnie jesli macie frytkownice.ja w sumie to wszystko tak smaze i jest to 100 razy smaczniejsze niz na patelni.proponuje zrobic wam eksperymeny.przygotujcie