• Informacje na temat:

    smażenie ryby świeżej

Artykuły na temat: smażenie ryby świeżej
  • Dziś ryby mają głos!

    ...papierowych ręczników, gdyż te przyklejają się do mokrej ryby. Rybę przypraw solą, pieprzem, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i odstaw na kwadrans. 2. Cebulę obierz z łupin i drobno pokrój. Marchewkę(...) 4 porcje: 3/4 szklanki ryżu, 1/2 kg pomidorów, 2 cebule, pieprz, po jednym strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek oleju, 40 dag dowolnej ryby morskiej lub słodkowodnej bez...

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Przedstawiamy 5 przepisów z książki "W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy Sophii Loren", w której znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i desery.

  • Morskie muffinki makaronowe

    ..."Morskie muffinki makaronowe " z świeżą miętą i odrobiną białego wina. Jeśli lubicie ryby i krewetki to pokochacie moje muffinki.

  • Ryba - zdrowie na talerzu

    Znajdź swój sposób na przyrządzenie ryby, by jeść ją ze smakiem jak najczęściej.

  • Ryba nie zawsze na zdrowie

    ...przyrządzona, tym lepiej. Dobrze, by nie była w międzyczasie mrożona - podkreśla Tomasz Woszczyk z Dobreryby.pl. - Po drugie - smażenie nie jest najzdrowszą metodą kulinarnej obróbki, gdyż niszczy(...). Mogłoby się wydawać, że mieszkając w regionach odległych od zbiorników wodnych praktycznie nie mamy szans kupić i przyrządzić prawdziwie świeżej ryby. Na pomoc przychodzi nam technologia i internet...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść makrelę

    ...zawartości selenu, 100 g ryby zaspokaja niemal całe dzienne zapotrzebowanie na ten mikropierwiastek, który nie tylko pobudza układ immunologiczny, ale reguluje też wytwarzanie hormonów przez tarczycę(...) przeciwcukrzycowe obniżają jej poziom. 100 g świeżej makreli dostarcza aż 145 proc. zapotrzebowania dziennego na ten składnik. Utrzymuje skórę w dobrej kondycji: Według amerykańskiego dermatologa, dr...

  • Tłuszcze. Dobre czy złe?

    ...dwa razy w tygodniu jedzmy ryby morskie, a olej słonecznikowy zastąpmy olejem rzepakowym, lnianym, sojowym lub oliwą z oliwek. Szkodliwe transy Największe szkody w organizmie wyrządzają tłuszcze(...) źródłem są ryby morskie, np. śledź, makrela, tuńczyk, łosoś i sardynka. Pozostałe popularne ryby, jak dorsz czy pstrąg, też są bardzo zdrowe, ale mają tych kwasów znacznie mniej. Na co dzień warto...

  • Dania z grilla. Wołowina z malinowym sosem

    ...świeżej mięty (5g), - szczypta soli, pieprzu, - 1 ząbek czosnku (5g). Kawałek polędwicy oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem i sokiem z cytryny oraz(...) unikać? Trafny wybór - filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry) - ryby - warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka itp.) - szaszłyki z chudego mięsa i warzyw Tego unikaj...

  • ..., smak i zapach. Olej rzepakowy łatwo się odsącza - smażone na nim mięso lub ryby będą zawierały mniej tłuszczu. W polskich sklepach jest wiele marek olejów rzepakowych. O czym należy pamiętać, by olej jak najlepiej spełniał swoją funkcję? Podstawowa zasada to smażenie zawsze na świeżej porcji tłuszczu. Nigdy nie używajmy tego samego oleju dwukrotnie. Pamiętajmy też, by odrobinę oleju dodać...

Dyskusje na temat: smażenie ryby świeżej
  • Re: Jak przyrządzać ryby

    Smażenie świeżej ryby nigdy nie śmierdzi ale wręcz przeciwnie pachnie.Te ze sklepu nie są i nigdy nie były świeże.Sam łowie i smażę taką świeżo złowioną mmmm aż slinka leci.Tych ze sklepu juz bym nigdy nie jadł.