• Informacje na temat:

    skorupki na wielkanoc

Artykuły na temat: skorupki na wielkanoc
  • Do wszystkich świątecznych wypieków potrzebujesz jajek. Ale mogą one posłużyć nie tylko do celów kulinarnych. Rozbij je tak, by powstały...

  • Joanna Moro: Wielkanoc spędzam w Wilnie

    Zaczyna myśleć o Wielkanocy, gdy tylko poczuje w powietrzu zapach wiosny. Przystraja wtedy baziami swój warszawski dom, ale... opuszcza go przed świętami i wyrusza z mężem i synkami tam, dokąd ciągnie ją serce. Lubisz Wielkanoc? Joanna Moro : - Spędzam te święta w rodzinnym domu, w Wilnie. Kocham ten czas, bo wtedy mogę spotkać się z rodziną, za którą tęsknię. Już kiedy pakujemy się do...

  • ...charakteru, brzeg słoja owiń sznurkiem. Kosz niespodzianek Masz w domu drewnianą skrzyneczkę lub koszyk? Posadź w nim miniaturowe tulipany i pierwiosnki. Ziemię obłóż mchem. W okresie wielkanocnym możesz(...) zdobienia 1 Potrzebne będą: jajka (najlepiej ugotowane w łupinach cebuli lub zafarbowane gotowym barwnikiem), klej w sztyfcie, rozgniecione drobno skorupki jaj. 2 Jajko posmaruj klejem. Przyklej do...

  • Pomysłowe dekoracje stołu na Wielkanoc

    Wielkanoc to święto odradzającego się życia, którego symbolem jest jajko. Nie może go zabraknąć jako potrawy, ale także ozdoby stołu i mieszkania. Kompozycjom z pisanek, a nawet skorupek uroku dodają wiosenne kwiaty.

  • Jeśli chcemy, aby pisanka była różowa, ugotujmy jajka w soku z buraka, jeśli żółta – w kurkumie (3 łyżki na litr wody). Niebieski kolor otrzymamy, zostawiając jaja na całą noc w wywarze z czerwonej kapusty. Na brąz zabarwią skorupki łupiny z białej cebuli. Na czerwień – z cebuli czerwonej. Dla utrwalenia koloru do wywarów dodajmy odrobinę octu spirytusowego.

  • Pamiętając o powiedzeniu, że je się również oczami, zadbajmy o estetykę wielkanocnego śniadania.

  • .... Zrobi się od razu wiosennie. Do kieliszków na jajka włóż skorupki wypełnione kępkami rzeżuchy wysianej na wacie. Takie ministroiki będą wesołym acentem na świątecznym stole. Przewiąż kolorową pisankę koronkową tasiemką, a pod nią wetknij tulipan lub żonkil. Ułóż jaja obok siebie na serwetce w różową kratkę. Proste to i... urocze. Do wielkanocnego...

  • ​Jak wyglądała pierwsza powojenna Wielkanoc?

    Mieszkańcy Kresów opuszczali rodzinne strony. Warszawiacy wracali do zrujnowanych domów. Ale także w tych niepewnych czasach nie było mowy o Wielkanocy bez pisanek. I świątecznego śniadania, nawet, jeśli szynkę zastąpiły... radzieckie konserwy.

  • Wielkanoc na Kujawach

    Skuś się na świąteczne rarytasy z Kujaw.

  • Jak obchodzić się z jajkiem?

    Jedno jajo to tylko 72 kcal i mnóstwo cennych składników odżywczych. Zanim kupisz, sprawdź termin ważności. Gdy chcesz je ugotować, wyjmij wcześniej z lodówki. Wykorzystaj także skorupki, bo mają cenne właściwości.

Dyskusje na temat: skorupki na wielkanoc
  • Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

    (naklejkę nakłada się na jajko i wkłada się do ciepłej wody, naklejka-koszulka przywiera do skorupki ) Nie ma w moim regionie jakiś specjalnych dań regionalnych na śniadanie: wędliny: głównie szynka i pasztet, biała kiełbasa do niej koniecznie ćwikła z dodatkiem rodzynek (ćwikła jest regionalna, ale nie z mojego regionu, mam rodzinę w Władysławowie na Kaszubach, tam też na Wielkanoc jadam sękacz

  • Re: piątkowe urodziny

    można zrobić faszerowane jejka-jajka na twardo w skorupce przekrawamy na pół, wyciagamy zawartość delikatnie, by nie rozwwalic skorupki, jajka siekamy, łączymy z pieczarkami podsmażonymi i natką pietruszki, sól, pieprz. jajko surowe dla połączenia składników, napełniamy skorupki, na wierzu posypujemy tarta bułką i oliwą polewamy i do piekarnika,az bułeczka na wierzchu się przyrumieni. Super to