• Informacje na temat:

    ser mozzarella

Artykuły na temat: ser mozzarella
  • Mozzarella panierowana

    Ser na chrupiąco lubi chyba każdy. Podany z sosem wiśniowym służy za idealną przekąskę.

  • Kotlety z mozzarellą i pesto

    .... Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Ser mozzarella dzielimy na niezbyt grube plasterki.  3. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem klarowanym i czosnkiem. Przekładamy kotlety i smażymy z obu stron na(...) przykrywamy i dusimy kotlety na wolnym ogniu 5–7 minut aż ser się roztopi, a plastry pomidorów lekko zmiękną.  5. Do kotletów pasuje zielona sałata z rukolą i sosem winegret oraz podprażonymi pestkami...

  • Placek z buraczkami i mozzarellą

    .... Posypać nimi upieczony placek. Do placka z buraczkami równie dobrze jak mozzarella pasować będzie bardziej wyrazista w smaku bryndza (bardzo dobra jest Bryndza, a nawet ostrzejszy ser pleśniowy).(...) i wraz z papierem przełożyć na blachę tak, aby przykryło cały spód i brzegi formy do wysokości ok. 2 cm. 3. Ciasto posmarować serkiem z pesto. Rozłożyć plasterki buraków. Mozzarellę odsączyć z zalewy...

  • Spaghetti z oliwkami i serem

    Do tego dania najbardziej nadaje się w ser mozzarella, ale ten twardszy. Koniecznie posyp całość świeżo zmielonym pieprzem.

  • Cała prawda o serach

    Wystarczą 2 lub 3 plasterki żółtego sera dziennie, by zaspokoić zapotrzebowanie na wapń. To ważne, bo skutkiem jego niedoboru jest osteoporoza, prowadząca do złamań kości. Im twardszy ser, tym więcej(...) układu odpornościowego. Zawarte w serach bakterie Lactobacillus rhamnosus pozytywnie wpływają na mikroflorę w ustach i zmniejszają ryzyko rozwoju próchnicy. Sery mają jednak i wady. Pierwsza to...

  • Mozzarella Oryginalną produkuje się z mleka bawolic, ale używa się też mleka krów. Miękkie kule przechowuje się w serwatce. Sprawdza się w sałatkach...

  • Tatar z pomidorów i oliwek z mozzarellą

    Składniki: Dojrzałe pomidory Mozzarella Bazylia Oliwki Oliwa z oliwek Śmietana Sól Pieprz czarny Miąższ pomidorów pokrój w drobna kostkę. Dodaj drobno pokrojone oliwki i bazylię. Skrop oliwą, dopraw do smaku. Ser zmiksuj ze śmietaną, wstaw na godzinę do lodówki. Nakładaj pomidory, na wierzch ser. Skrop oliwą z oliwek.

  • Dania z grilla. Polędwica z mozzarellą i pomidorem

    ...dostarczają mało kalorii i są zasadotwórcze. Są nieocenione podczas stosowania diety odchudzającej, w leczeniu cukrzycy, reumatyzmu, zapaleniu stawów, dny, chorób nerek i serca. Zaleca się je szczególnie(...) wieprzowej, - pesto, - plaster pomidora, - mozzarella.  200g polędwicy wieprzowej należy podzielić na plasterki o grubości 2 cm. Każdy kawałek posmarować pesto, położyć na niego plaster mozzarelli...

  • Zapiekanka warzywna z mozzarellą

    .... Przykrywamy w miarę szczelnie folią aluminiową i pieczemy godzinę w 200ºC.  Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z naczynia zdejmujemy folię, warzywa posypujemy serem i zapiekamy 15 minut...

  • Bakłażan z mozzarellą

    Przygotowanie Warzywa i ser pokrój w plastry. Bakłażana posól, posmaruj oliwą i podpiekaj przez 10 minut w piekarniku z funkcją grill w temp.200°C. Każdy plaster pomidora posyp pieprzem. Wyjmij bakłażana z piekarnika i ułóż na talerzu.Na każdym plastrze połóż pomidora i ser. Przykryj bakłażanem.Każdą porcję skrop oliwą i udekoruj gałązką rozmarynu. 31/2016 Na Żywo...

Wideo na temat: ser mozzarella
  • Kanapka hiszpańska

    Przepis na kanapkę hiszpańską to doskonały sposób na odmianę naszego kanapkowego menu - dzięki klasycznym składnikom, możecie uzyskać doskonałe połączenie smaków zamknięte w świeżej bułce! Delikatna mozzarella, wyborne chorizo i suszone pomidory - wszystko to sprawi, że kanapka przestanie kojarzyć się z monotonią żółtego sera i wędlin. Sycąca, a przede wszystkim przepyszna - taka właśnie jest

  • Jesienne przepisy Andrzeja Polana

    Andrzej Polan zaprezentował w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na jednodaniowe jesienne potrawy. Kucharz przygotował zapiekankę z chorizo, dynią, pomidorami i cieciorką, knedle z mięsem, zapiekankę ze smażonym na maśle rydzem z mozzarellą i serem dojrzewającym oraz zapiekankę z kurczakiem, okrą i mozzarellą.

Dyskusje na temat: ser mozzarella
  • Re: Ser do pizzy

    Uważam że mozzarella jest przereklamowana.Wolę ostre sery np.mazdamera Od kiedy masdamer jest OSTRY ? ! To słodki ser, a mozzarella to podstawa pizzy .

  • Re: Mielone z pieczarkami i serem pleśniowym

    Wlasnie skonczylismy jesc obiad......wyszly pyszne,tylko zamiast sera plesniowego dodalam ser mozzarella.

  • Re: Ser do pizzy

    Uważam że mozzarella jest przereklamowana.Wolę ostre sery np.mazdamera

  • Re: Naturalny zastrzyk szczęścia

    Produkt Zawartość tryptofanu Pestki dyni 576 mg Ziarna soi 575 mg Ser mozzarella 571 mg Cielęcina 415 mg Pierś z kurczaka 404 mg Tuńczyk 335 mg Otręby owsiane 335 mg Jajko 167 mg Biała fasola gotowana 115 mg

  • Re: Ser do pizzy

    jak dla mnie to pizza w stylu wloskim obowiazkowo z mozzarella lub kazda inna z parmezanem. nie ma to jak ciagnacy sie ser :)

  • Re: Naturalny zastrzyk szczęścia

    Produkt Zawartość tryptofanu Pestki dyni 576 mg Ziarna soi 575 mg Ser mozzarella 571 mg Cielęcina 415 mg Pierś z kurczaka 404 mg Tuńczyk 335 mg Otręby owsiane 335 mg Jajko 167 mg Biała fasola gotowana 115 mg http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/tryptofan-wlasciwosci-zapotrzebowanie-i-zrodla-wystepowania_43833.html

  • Re: Ser do pizzy

    Pizza to włoski wynalazek, a Włosi dają do pizzy mozzarellę i jest to rzecz dla nich oczywista,bo mozzarella jest tam tak popularna jak u nas gouda,czym edam. W nieco wykwintniejszej wersji można dodać trochę gorgondzoli albo innego sera z niebieską pleśnią(oprócz sera żóltego,czy mozzarelli).Bardzo lubię też pizzę z dużą ilością pieczarek,salami i serkiem camembert.W wersji kryzysowej da się

  • Re: Makaron z serkiem i szpinakiem

    Bomba kaloryczna. Smietana, ser topiony i ser mozzarella. Ja proponuje makaron brazowy ze szpinakiem z czosnkiem i pesto.

  • Re: Ser do pizzy

    A ta mozzarella - pytam bo nigdy jej do pizzy nie dawałam - w trakcie dłuższego pieczenia nie przypali się? I taką mokrą kulkę trzecie na tarce czy w plasterkach układacie? Kiedyś zrobiłam pizzę, na której ser się po 10 minutach po prostu spalił i była do wyrzucenia. A mozzarelle kupiłam kilka razy, ale odniosłam wrażenie, że to była biała guma bez smaku, a najwyraźniej nie umiałam jej

  • Re: Makaron z serkiem i szpinakiem

    Haha, jasny, zwykły, bezwartościowy makaron, ser topiony, mozzarella, śmietana i olej. A potem się dziwić, że tyle grubasów chodzi po tym świecie. Ja jadam tylko pełnoziarnisty makaron i jeśli z serem to jakimś porządnym, a nie topionym nie-wiadomo-czym, a najlepiej to z oliwą i warzywami.