• Informacje na temat:

    ser

Artykuły na temat: ser
  • Kremowe sery Hochland

    Zjadając kanapkę z serem Hochland, zastanawiamy się nieraz jak i z czego są zrobione i co sprawia, że jest on tak pyszny. Co kryją w sobie te kremowe sery? Przede wszystkim naturalne składniki: najwyższej jakości sery żółte, stanowiące główny ich składnik, mleko od zaufanych dostawców, a także aromatyczne zioła i warzywa. To wszystko bez konserwantów i sztucznych barwników.

  • Grillowany ser halloumi

    ...rozgrzej odrobinę oliwy i smaż pity przez 3 minuty z obu stron, zakrywając co jakiś czas pokrywką. Ser pokrój w dość grube plastry. Każdy lekko pokrop oliwą, posyp obficie grubo tłuczonym pieprzem...

  • Feta - najstarszy ser świata

    Martha Stewart radzi, jak wybrać i do czego stosować pyszny ser feta.

  • Wyrób seropodobny wygląda tak jak ser – ma apetyczny żółty kolor a czasami także duże dziury.

  • Sery i owoce? Jak najbardziej! Podczas gdy z brie najlepiej komponują się jabłka czerwone, do camemberta pasują te żółte i zielone. Jeśli chcemy delikatnie, podkreślić smak serów z niebieską pleśnią (np. roquefort czy gorgonzola), warto podać do nich kawałki gruszki. Winogrona dobrze uzupełniają smak wszystkich gatunków serów. Unikaj pieczywa mocno przyprawionego, zakłóci on smak serów. Wybierz...

  • Ricotta przypomina miękki twarożek. We włoskiej kuchni używana jest nie tylko do de serów (serniki na bazie ricotty są bardzo puszyste)....

  • Domowy ser ricotta

    Delikatny, lekki twarożek ricotta ma uniwersalne zastosowanie. Możemy smarować nim pieczywo, dodać do sałatki, zapiekanki, pizzy oraz deseru.

  • Zawijańce z serem

    Przygotowanie: 1. Mięso pokrój w plastry i lekko rozbij tłuczkiem z obu stron. Na każdym kawałku ułóż ser, suszone pomidory, oliwki i listki rukoli. Następnie mięso zawiń, formując roladki, i zepnij je za pomocą wykałaczki. Oprósz przyprawą do grilla, solą i pieprzem. 2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na większej patelni rozgrzej olej. Roladki podsmaż ze wszystkich stron. Wyjmij je i odstaw...

  • ...włoskie typu parmezan – te można bardzo długo trzymać w lodówce. ✓ Sery trzymaj jak najkrócej w cieple, ponieważ twarde zaczną się „pocić”, a pleśniowe topić. Ale też nigdy nie mroź serów, bo stracą swój smak. ✓ Staraj się nie kupować odtłuszczonych serów, ponieważ zawierają mniej wapnia i witaminy D. Kupuj ser w kawałku, a nie w plastrach. Taki ser szybciej się psuje. ✓ Aby ser się nie psuł, przed...

  • Sery miękkie, typu camembert pasują do lekkich mięs, np. piersi z kurczaka, a także indyka, zwłaszcza mielonego. Sery z przerostem pleśniowym...

Zdjęcia na temat: ser
Wideo na temat: ser
  • Jak zrobić żółty ser z czarnuszką w domu?

    Żółty ser od lat cieszy się popularnością - używamy go niemal codziennie! Niestety, w sklepach pojawiają się tanie żółte sery, których skład i sposób wytwarzania niewiele ma wspólnego z prawdziwymi serami - kupując te kiepskiej jakości, możemy narazić się na poważna problemy zdrowotne! Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla was prosty przepis, jak zrobić własny żółty ser w domu - u nas wersja

  • Kozi ser i jego walory

    Justyna Mizera, dietetyk: Dietetyk: Produkty z mleka koziego będą dobrą alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy. (TVN Meteo Active/x-news)

Dyskusje na temat: ser
  • Re: Brak magnezu - jak uzupełnić w diecie?

    Ważna jest dieta bogata w magnez: ciemne kakao i czekolada, pestki dyni i słonecznika, sezam, migdały i orzechy, produkty zbożowe, warzywa strączkowe, żółty ser, otręby, ryby, szpinak.

  • Re: Mielone z serem

    Polska specjalność: "żółty ser"... Poczekaj, aż żółty będzie zielony i wtedy możesz już dodać do mięsa ..

  • Re: Fajne dania z kurczakiem

    A ja bardzo lubię pizzę z kurczakiem. Najpierw smażę pierś pokrojoną w kostkę z przyprawą gyros i potem kładę na ciasto sos pomidorowy, tą pierś właśnie i ser i pychotka.

  • Re: Szpinak

    Można też kupić mrożony, ale w takich kostkach, wtedy bierzesz ile potrzeba, a resztę z powrotem do zamrażarki wkładasz. Ja polecam naleśniki ze szpinakiem, dodaję ser, przyprawy, troszkę jogurtu i majonezu, podsmażam i przekładam naleśniki. Pycha:)

  • Re: Mielone z serem

    Nie żółty ser!!! Najlepiej dodać pleśniowy np. valbon, bree...etc. Bardziej pasuje do mięsa i pomidorów i nie zakleja jelit.

  • Re: Warto pić wodę na czczo?

    Picie wody po przebudzeniu to bardzo zdrowy nawyk. Wyobraź sobie resztki jedzenia - (mieso, wedlina, ser, jogurt) lezace w temperaturze 40stopni przez 12 godzin. To masz w przewodzi pokarmowym po przebudzeeniu w przewodzie pokarmowym. Wypijając szklanke wody oczyszczasz pierwszą część przewodu pokarmowego i przygotowujesz do trawienia śniadania. Logiczne, prawda? Nielogiczne jest pisanie, ze to

  • Re: Ser z surowych nerkowców

    Idiotyczne, to pulpa wieloskładnikowa a nie ser, ser to ser.

  • Re: Niezbędne w każdej torebce?

    Jako facet nie powinienem się tu wypowiadać ale pochwalę się co miała w torebce moja ex koleżanka z pracy: 2 kg ziemniaków, klucz płaski 17, ser topiony w plastrach, 0,5 kg mortadeli, cukierki miętówki luzem (czymś już oblepione), papierosy, portfel. To widziałem, ale wiem, że jeszcze coś miała. Już mnie więc nie zdziwi zawartość kobiecej torebki :D

  • Re: Feta - najstarszy ser świata

    Zanim zrobili to zdjęcie sera mogli by go chociaż podnieść z podłogi.