• Informacje na temat:

    salmonella jajka

Artykuły na temat: salmonella jajka
  • Salmonella lubi lato

    Coraz chętniej stołujemy się poza domem. Zwłaszcza latem kuszą nas kawiarnie, lodziarnie, bary z szybkim jedzeniem. Czasem bywa to bardzo ryzykowne… Potwierdzają do lekarze, do których zgłasza się coraz więcej osób zarażonych salmonellą.

  • Salmonella – najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko!

    ...potrzebna jest ich większa ilość. Trzymanie produktów z surowymi jajkami w lodówce nie chroni nas dostatecznie: Salmonella rozmnaża się nawet w warunkach dość niskiej temperatury - takiej, jaka panuje(...)Jak? Poprzez właściwą higienę - własną i otoczenia, w którym przygotowujemy posiłki. Gdzie występuje salmonella? Najczęściej w przewodzie pokarmowym drobiu, a przez to na jego mięsie i jajach...

  • Jajko od skorupki

    ...​Nie wyrzucaj skorupek jaj. Jeśli chcesz je wykorzystać dla zdrowia, kupuj jajka od szczęśliwych kur. Nie będzie w nich szkodliwych dodatków. Poza tym ich szerokie zastosowanie może cię zaskoczyć.

  • Jajka trzeba jeść

    Czy warto je jeść na co dzień, czy tylko od święta? Odpowiedź jest prosta. Jajka trzeba jeść regularnie. Są uważane za produkt prawie doskonały. Zawierają ponad 600 różnych substancji odżywczych(...) jak luteina i zeaksantyna. Jajka to także źródło pełnowartościowego białka. Za najsmaczniejsze uważa się obecnie jajka od kur zielononóżek. Kury te są chowane wyłącznie w naturalnych warunkach...

  • Fakty i mity o jajkach

    Można jeść najwyżej 3 jajka w tygodniu, bo podnoszą nam poziom cholesterolu - MIT Jaja kurze, bo o nich tu mówimy, rzeczywiście zawierają dużo cholesterolu - ok. 180 mg w jednym jajku, a mówiąc precyzyjniej w jego żółtku, gdyż w samym białku go nie ma. Jednak jajka zawierają również cholinę, która wspomaga metabolizm cholesterolu. W dodatku obecnie uważa się, że za poziom cholesterolu...

  • Chroń przed salmonellą

    ...ostro przebiegająca choroba zakaźna układu pokarmowego, spowodowana zakażeniem bakterią z rodzaju Salmonella. Maluch mógł złapać Salmonellę, spożywając zakażone bakteriami produkty: jaja, mięso lub mleko(...) wyparz we wrzątku. • Surowe jajka przed rozbiciem umyj ciepłą wodą, a następnie zanurz na 10 sekund we wrzącej wodzie.

  • Nie daj się salmonelli

    Biegunka, bóle głowy i podwyższona temperatura to pierwsze objawy zatrucia salmonellą.

  • Cała prawda o jajkach

    ...?". Twoja ręka z obawy zastyga w powietrzu. Niepotrzebnie. Jeśli twój brzdąc skończył 7 miesięcy, możesz mu już podać odrobinę żółtka z jajka ugotowanego na twardo. Przekonamy cię, dlaczego warto to zrobić. Przy okazji podpowiemy, które z obiegowych opinii o jajkach są prawdziwe, a które wyssane z palca. Jajka są bardzo zdrowe, ale dzieciom należy serwować je ostrożnie. Rzeczywiście, pod skorupką jajko...

  • Co się w jajku kryje?

    Są symbolem życia. Nie bez powodu... Do niedawna jajka miały złą sławę. Badania naukowe to zmieniły.

  • Bomba zdrowia pod skorupką

    ...dostarczamy w pokarmach zawierających tłuszcze trans. Mało tego - jajka... zapobiegają odkładaniusię cholesterolu w tętnicach! Dietetycy radzą więc: jedzcie jajka, bo są zdrowe. Szczodry dar natury (i kury) Ale najlepiej, żeby były to jajka z wolnego wybiegu, tzw. "zerówki". Absolutnie nie kupuj "trójek", z chowu klatkowego. Nie tylko ze względów humanitarnych (kury są trzymane w ciasnych...

Dyskusje na temat: salmonella jajka
  • Re: Jajka z galaretki

    w pudełku do jajek nie,,,,,salmonella się kłania.....

  • Re: Co się kryje w jajkach?

    Jajka - ptasia grypa, salmonella, wirus coli, tylko zacofani ludzie jedzą, unia powinna zabronić

  • Re: Kogiel-mogiel pomaga w walce z rakiem?

    Salmonella jest na skorupce jajka, nie w samym jajku

  • Re: Salmonella – najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko!

    co za bzdury, jajka w pojemnikach w lodówce, a na pojemnikach mnóstwo bakterii

  • Re: Kogiel-mogiel pomaga w walce z rakiem?

    Pewnie były to jajka świeże. Salmonella uaktywnia się po zamrożeniu. W świeżych jajkach jest, ale nieszkodliwa. Kogel-mogel, smak dzieciństwa.

  • Re: Bomba zdrowia pod skorupką

    !! Salmonella znajdujemy co najwyżej NA skorupce jajka... wystarczy krótko polać skorupkę ponad 60 C gorącą wodą i po salmonelli.

  • Re: Salmonella – najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko!

    W sprzedaży są powszechnie jajka tak zes..ne, że niedobrze się robi. Za to niech się sanepid i ten cały inspektorat weźmie,bo nic z tym nie robią! Takie jajka kupiliśmy nawet w tych podobno luksusowych delikatesach Alma z miesiąc temu, takie są powszechnie w marketach, wszędzie. Cześć umyta, część wcale. Te brudne od odchodów mają zapewne na nas zrobić wrażenie, że to prosto od kury z ogródka

  • Re: Bezpieczna żywność

    Najwięcej bakterii Salmonella itp.jest na skorupce,nie w środku jajka,kiedy nie umyte jajka wbijamy palcami na patelnię i trochę tylko podsmażamy,to bakterie z palców przechodzą do jajecznicy i przetrwają krótkie smażenie,ręce też myjemy przed dotykaniem produktów żywnościowych.

  • Re: Kogiel-mogiel pomaga w walce z rakiem?

    salmonella to nie nasz twór, to jest z jajek zółwi i jaszczurek i krokodyli , tak narazone na nią sa tylko te kury które są karmione importowanym zbożem z afryki, czyli głownie duże zamkniete fermy, dlatego teraz rozumiem, dlaczego dawniej tyle ludzi jadło jajka prosto z gniazda bezposrednio z wydmuszki, tak, tylko się dwie dziurki robiło, u góry i na dole i sałło jajko i nigdy nie słyszałem

  • Re: Tymianek na kaszel

    Ja walę w kocioł dzień w dzień biedronkową nalewkę i żadna choroba mnie nie dotyka. Nawet wątroba jest zakonserwowana jak ich prawie mleko i jajka z salmonella.