• Informacje na temat:

    salmonella jajka

Artykuły na temat: salmonella jajka
  • Salmonella atakuje

    ...garmażeryjne, bo mogą być skażone salmonellą - powiedział lekarz. Co jeszcze zalecił lekarz? Przed spożyciem jajka umyć skorupkę ciepłą wodą, potem włożyć na 10 sekund do wrzątku (to nie eliminuje...

  • Salmonella lubi lato

    Coraz chętniej stołujemy się poza domem. Zwłaszcza latem kuszą nas kawiarnie, lodziarnie, bary z szybkim jedzeniem. Czasem bywa to bardzo ryzykowne… Potwierdzają do lekarze, do których zgłasza się coraz więcej osób zarażonych salmonellą.

  • Salmonella – najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko!

    ...potrzebna jest ich większa ilość. Trzymanie produktów z surowymi jajkami w lodówce nie chroni nas dostatecznie: Salmonella rozmnaża się nawet w warunkach dość niskiej temperatury - takiej, jaka panuje(...)Jak? Poprzez właściwą higienę - własną i otoczenia, w którym przygotowujemy posiłki. Gdzie występuje salmonella? Najczęściej w przewodzie pokarmowym drobiu, a przez to na jego mięsie i jajach...

  • Jajko od skorupki

    ...​Nie wyrzucaj skorupek jaj. Jeśli chcesz je wykorzystać dla zdrowia, kupuj jajka od szczęśliwych kur. Nie będzie w nich szkodliwych dodatków. Poza tym ich szerokie zastosowanie może cię zaskoczyć.

  • Dlaczego warto jeść skorupki jajek?

    Osteoporoza Skorupka jednego jajka zawiera nawet 800 mg wapnia, który jest budulcem zębów i kości. To świetne wsparcie w profilaktyce osteoporozy, które może stanowić alternatywę dla aptecznych preparatów wapniowych.  Dlatego regularnie powinny stosować go kobiety w okresie menopauzy i po niej. Skuteczność skorupek jaj w zapobieganiu osteoporozie potwierdziły liczne badania kliniczne...

  • Jajka trzeba jeść

    Czy warto je jeść na co dzień, czy tylko od święta? Odpowiedź jest prosta. Jajka trzeba jeść regularnie. Są uważane za produkt prawie doskonały. Zawierają ponad 600 różnych substancji odżywczych(...) jak luteina i zeaksantyna. Jajka to także źródło pełnowartościowego białka. Za najsmaczniejsze uważa się obecnie jajka od kur zielononóżek. Kury te są chowane wyłącznie w naturalnych warunkach...

  • Jakie jajka są najzdrowsze?

    Polacy lubią jajka. Według danych GUS każdy z nas zjada średnio 148 jajek rocznie. A jakie jajka są najlepsze i najzdrowsze? Czy lepsze jest to z białą skorupką? Duże czy małe? Czy rasa kury ma(...) białe jajka, a brązowe - brązowe. To prawda, że im większe jajo, tym zdrowsze? Nie do końca. Najsmaczniejsze są średnie jajka - do 58 g. Poza tym te duże mają znacznie delikatniejszą skorupkę...

  • Fakty i mity o jajkach

    Można jeść najwyżej 3 jajka w tygodniu, bo podnoszą nam poziom cholesterolu - MIT Jaja kurze, bo o nich tu mówimy, rzeczywiście zawierają dużo cholesterolu - ok. 180 mg w jednym jajku, a mówiąc precyzyjniej w jego żółtku, gdyż w samym białku go nie ma. Jednak jajka zawierają również cholinę, która wspomaga metabolizm cholesterolu. W dodatku obecnie uważa się, że za poziom cholesterolu...

  • Chroń przed salmonellą

    ...ostro przebiegająca choroba zakaźna układu pokarmowego, spowodowana zakażeniem bakterią z rodzaju Salmonella. Maluch mógł złapać Salmonellę, spożywając zakażone bakteriami produkty: jaja, mięso lub mleko(...) wyparz we wrzątku. • Surowe jajka przed rozbiciem umyj ciepłą wodą, a następnie zanurz na 10 sekund we wrzącej wodzie.

  • Nie daj się salmonelli

    Biegunka, bóle głowy i podwyższona temperatura to pierwsze objawy zatrucia salmonellą.

Dyskusje na temat: salmonella jajka