• Informacje na temat:

    sałatka japonska

Artykuły na temat: sałatka japonska
  • Daikon, biała rzodkiew japońska, to krewniaczka poczciwej rzodkiewki. W smaku, jak ona, słodko-ostra, ale wyraźnie ostrzejsza. Japończycy ją marynują albo...

  • Gryczane nitki To japoński makaron, który nosi nazwę – soba. Ok. 30 proc. jego składu stanowi mąka gryczana, reszta to mąka pszenna. Soba bardzo przypomina...

  • Tajskie zioła, chińskie wino, japońskie algi? Pasują nie tylko do dań azjatyckich. Do czego je dodać, by podkręcić smak? Podpowiada Filip Kosiń, szef kuchni warszawskiej restauracji Lokal 14.

  • Drób obniża ciśnienie?

    ...nerek. Lubisz drób? Ciekawe przepisy znajdziesz tutaj: Sałatka z ryżem i kurczakiem Kurczak z orzechami Kurczak z grzybami Kurczak na zielono Udka z kurczaka w sosie jogurtowym Udka...

  • Czy wiesz, że istnieje ponad 10 tys. rodzajów ryżu? Wykorzystujemy zaledwie kilka i to nie zawsze właściwie. Oto nasza ryżowa „ściągawka”: - parboiled...

  • Cała rybka dla zdrowia

    Martha Stewart radzi, jak wzbogacić swoją dietę o wapń i nienasycone kwasy tłuszczowe, podając proste sposoby na szprotki i inne ryby z puszki.

  • Jedz glony, będziesz zdrowa jak ryba

    Może nie są jeszcze do kupienia w każdym warzywniaku, ale warto ich poszukać. Samo zdrowie!

  • Pyszne do pudełka

    Uciekający czas stał się wrogiem kulinarnej uczty w pracy. Codzienne lunche w modnych bistro mogą mocno nadszarpnąć kieszeń, a dania z pracowniczych stołówek nie zawsze wyglądają apetycznie. Rutynę przełamuje Grażyna Bober-Bruijn.

  • Zielone złoto

    Mangia la bietolina! (Zjedz boćwinę!), taki refren przypomina mi się z dzieciństwa. Siedziałam godzinami nad pełnym zielska talerzem, naśladując mojego chomika, który zapasy jedzenia upychał w policzkach.

  • Wodorosty, chcąc nie chcąc, jemy wszyscy. Nie wierzycie?