• Informacje na temat:

    sałata lodowa

Artykuły na temat: sałata lodowa
  • Sezon na sałatę

    ...sprawia, że każdy może znaleźć swoją ulubioną. Warto próbować różnych odmian i mieszać je ze sobą. Liści sałaty nie powinniśmy kroić nożem, ale rwać palcami, wyjątkiem jest jedynie sałata lodowa(...). gruszką, truskawkami. Lodowa O łagodnym smaku. Ma jędrne, kruche liście, które lekko chrupią. Jej walory podkreśli sos czosnkowy. Jest dobrym dodatkiem do tortilli. Roszponka O lekko...

  • Sałata, królowa wiosennych warzyw

    ...się gorzkie. Dlatego najlepiej zjadać sałatę tuż po kupieniu lub zerwaniu. Najbardziej odporna na przechowywanie jest sałata lodowa, długo zachowuje świeżość w lodówce, nie tracąc przy tym cennych(...)Choć można ją kupić przez cały rok, większości z nas kojarzy się z wiosną. Nic dziwnego! Zielone liście jako pierwsze pojawiają się w ogrodzie. I właśnie te są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Sałata...

  • Sałata. Rodzaje, smak i zastosowanie

    ...sprawia, że każdy może znaleźć swoją ulubioną. Warto próbować różnych odmian i mieszać je ze sobą. Liści sałaty nie powinniśmy kroić nożem, ale rwać palcami, wyjątkiem jest jedynie sałata lodowa(...) dań i apetycznych kanapek. Lodowa: O łagodnym smaku. Ma jędrne, kruche liście, które lekko chrupią. Jej walory podkreśli sos czosnkowy. Jest dobrym dodatkiem do tortilli. Rzymska: Delikatnie słodka...

  • Sałata może leczyć, jaką wybrać dla siebie?

    ...materii. Jest bogata w anytyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami, przeciwdziałając starzeniu. Sałata lodowa długo zachowuje świeżość w lodówce (ponad tydzień), nie tracąc przy tym swoich(...)Sałata - królowa wiosennego stołu. Świetnie smakuje, urozmaica codzienne menu i...  leczy! Trzyma cukier w ryzach i nerwy na wodzy, dba o serce, skórę i oczy, a nawet chroni przed rakiem. Zielone...

  • Sałata chroni przed nowotworami

    ...główkę, miękkie liście, ciemniejsze na zewnątrz, jaśniejsze w środku. Doskonała do sałatek. Sałata lodowa. Krucha sałata o jasnozielonych liściach, podobna do małej kapusty. Jest zwarta, ma łagodny(...)Jest krucha i delikatna. Zerwana w ogródku czy kupiona w sklepie, sałata powinna być zjedzona tego samego dnia lub najpóźniej następnego (wtedy przed włożeniem do lodówki trzeba ją skropić wodą...

  • Jaką sałatę wybrać?

    ...energii, poprawia trawienie i odporność. By zachować wartość sałaty, należy ją myć krótko, w zimnej wodzie. Rwać na kawałki palcami (nie kroić). Polewać sosem tuż przed podaniem. Lodowa Jej kruche(...). Dębolistna Nazywana też czerwoną karbowaną. Ma delikatny, orzechowy smak. Świetnie komponuje się z innymi sałatami (jako kolorystyczne urozmaicenie), sosem winegret, pieczarkami, łagodnymi serami...

  • Podstawowe rodzaje sałat

    Sałata lodowa. Krucha sałata o jasnozielonych liściach, podobna do małej kapusty. Jest zwarta, ma łagodny smak i podczas jedzenia jej lekko chrupie. Sałatę...

  • Krucha sałata rzymska, lodowa o jędrnych, twardych liściach czy miękka masłowa to świetna baza sałatek. Pysznych i z...

  • Rodzaje sałat

    ...1. Rzymska Długolistna, słodsza niż sałata masłowa (zdj. u góry). Główny składnik słynnej sałatki Cesar. Świetna z serami i sosami. 2. Karbowana (Lollo Roso, Biondo) Ma orzechowy, gorzkawy, ale subtelny smak. Bordowa (Lollo Roso) jest ostrzejsza niż zielona (Biondo). Do mięs, kanapek, sałatek. 3. Lodowa Krucha i chrupiąca, pyszna w sałatkach. Trwalsza niż inne sałaty.

  • 1. W najprostszy sposób półmisek z sałatą możesz ozdobić ładnymi liśćmi zielonej sałaty, np. roszponki, karbowanej albo lodowej. 2....

Dyskusje na temat: sałata lodowa
  • Zdrowe, smaczne sałatki

    Ostatnio zaczęłam jadać sałatki, niestety nie znam jeszcze wielu przepisów.Jak do tej pory moją ulubioną jest sałata lodowa z kurczakiem, papryką i serem feta ale wiem, że niektórzy potrafią wyczarować cuda i łączyć składniki, które do siebie nie pasują Znacie jakieś ciekawe przepisy na sałatki?

  • Re: Sałatka z jajkami i boczkiem

    Zielony podkład można modyfikować: sałata rzymska/lodowa, szpinak, rukola. Robię bardzo podobną z dodatkiem awokado, lekko prażonymi ziarnami słonecznika oraz koperkiem, szczypiorkiem i porem (trochę białej i zielonej części). Taka alternatywa dla jajecznicy ;-)

  • Re:  zielona sałata

    lodowa, ale ja robię tez z kilku odmian jednocześnie:)

  • Re: Bazyliowe pesto

    a jakie te kawałki kiełbasy? po 1 kg czy po 1/2 kg? i co to jest na zdjęciu to czerwone i gdzie jest sałata lodowa?

  • Re: mrożona sałata

    Z mrozonej slaty robi sie papka.....jedyna ,,zjadliwa,, slata po rozmrozeniu jest slata lodowa....wniosek : po co mrozic jak jest dostep do swiezej ?

  • Re: Bogaty szpinak

    szpinak to źródło reumatyzmu, nerwic i neuralgii, bo kryształy kwasu szczawiowego kaleczą delikatne tkanki. Jeśli jeść szpinak to tylko w sosach śmietanowych, żeby chronić się przed tym paskudnym kwasem. dobra zielenina to sałata lodowa, masłowa i rzymska - ma moc zieleniny a nie ma trujących kwasów.

  • Re: O sałacie lodowej

    Sałata lodowa jest tak zwarta, jak kapusta. Myję więc tylko wierzchnie liście, a głąb wykrawam. Jest to moja ulubiona sałata, choć któryś z renomowanych kucharzy (produkujących się w TV) powiedział, że jest "nudna" i bez smaku. Wredny typ. Wg mnie jest pyszna, o świeżym smaku i chrupiąca smakowicie jak żadna inna.

  • Re: Kojąca dieta przy nadkwasocie

    Cierpiałem kilka lat na zgagę i żaden z lekarzy nie potrafił mi pomóc. Dolegliwości ustąpiły całkowicie, gdy odstawiłem mleko(całkowicie) i ograniczyłem do minimum spożycie cukru (słodycze, słodkie napoje, soki, ciasta, bułeczki itp.). No i jeszcze alkohol. Najgorsze jest piwo. A doraźnie na zgagę bardzo pomaga sałata lodowa. Zjadasz kila listków i przechodzi. Ale pamiętajcie. W większości

  • Re: piątkowe urodziny

    acha,zapomniałąm dodać,że do sałątki jeszcze sałata lodowa :)

  • Re: Są rzeczy, których nie jadam!

    Goń się wielorybie. Nie mogę na ciebie patrzeć. Moja żona katuje mnie programami z tobą a mi cierpnie skóra kiedy słyszę jak się wymądrzasz i udajesz że umiesz gotować. Jeśli sałata lodowa nie ma dla ciebie smaku to świadczy to tylko o tym że twoje kubki smakowe się zdegenerowały, może za dużo przypraw znanego producenta używasz i ci się smak stępił Karkówka ci jest za tłusta a awokado to po