• Informacje na temat:

    sałata

Artykuły na temat: sałata
  • Sezon na sałatę

    Amerykanie jedzą ją, bo jest zdrowa. Francuzi dla smaku - zaczynają od niej główny posiłek dnia. Ma sporo odmian - od delikatnych, słodkawych w smaku po pikantne, z charakterystyczną goryczką - co sprawia, że każdy może znaleźć swoją ulubioną. Warto próbować różnych odmian i mieszać je ze sobą. Liści sałaty nie powinniśmy kroić nożem, ale rwać palcami, wyjątkiem jest jedynie sałata lodowa...

  • Sałata lubi zimną wodę

    Jak dokładnie umyć zdrowe, zielone listki?

  • Sałata - eliksir młodości dla mózgu

    Zielone warzywa liściaste takie jak sałata, szpinak, jarmuż mogą przyczynić się do zachowania młodzieńczości umysłu i lepszej sprawności funkcji poznawczych. Dieta bogata w te składniki może odmłodzić umysł nawet o 11 lat.

  • Kolorowa sałata z nasionami chia

    Czekamy na wiosnę, ale też skarżymy się o tej porze roku na zmęczenie, ból głowy i inne dolegliwości. Zwalcz te objawy odpowiednią dietą.

  • Sałata, królowa wiosennych warzyw

    Choć można ją kupić przez cały rok, większości z nas kojarzy się z wiosną. Nic dziwnego! Zielone liście jako pierwsze pojawiają się w ogrodzie. I właśnie te są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Sałata(...) z toksyn, beta-karotenu dbającego o zdrową skórę, witaminy E opóźniającej starzenie oraz witaminy K, odpowiadającej za prawidłowe krzepnięcie krwi. Sałata ma też sporo potasu, który pomaga obniżyć...

  • Przed przyrządzeniem sałatek większość warzyw...

  • Liści sałaty nie krój nożem, a rozrywaj palcami – a nie straci cennych składników.

  • ...nie muszą być duże, dlatego nawet w doniczce na parapecie sałata dobrze nam wyrośnie. Jeśli zadbamy o mniejsze grządki, będą lepsze plony. Metoda liściowa na balkonie. Na niewielkim miejscu ten sposób(...) mniej więcej 2,5 cm nad powierzchnią ziemi. Sałata odbije i po kolejnych 7 tygodniach mamy kolejne zbiory. Na jednej roślinie możemy tak zrobić do trzech razy.

  • Jeśli sałata, którą kupiłaś, zwiędła, a zaplanowałaś, że podasz ją na stół, nie musisz się tym martwić. Wystarczy, że włożysz ją na pół godziny do zimnej...

  • Sałata chroni przed nowotworami

    Jest krucha i delikatna. Zerwana w ogródku czy kupiona w sklepie, sałata powinna być zjedzona tego samego dnia lub najpóźniej następnego (wtedy przed włożeniem do lodówki trzeba ją skropić wodą(...) targu. Ma dużo witaminy C i sporo minerałów. Choć ponad 90 proc. jej składu stanowi woda, sałata zawiera też witaminy C, A (beta-karoten), E i z grupy B, kwas foliowy (bardzo potrzebny kobietom w ciąży...

Zdjęcia na temat: sałata
Wideo na temat: sałata
  • Dlaczego warto jeść sałatę

    Sałata jest dostępna przez cały rok. Najzdrowsze warzywo można kupić od późnej wiosny do jesieni. Liście sałaty to bogactwo witaminy C, E, A, D, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Jest jedną z najbardziej dietetycznych przekąsek - 100 g tego warzywa to zaledwie 15 kcal. (Agencja TVN)

  • Jak przechowywać sałatę, by długo była świeża?

    Jak przechowywać jedzenie, by długo było świeże? Okazuje się, że istnieje wiele mitów, dotyczących przechowywania żywności w lodówce. Co do niej wkładać, a co nie? Czy można zamrozić zioła i nie stracić ich aromatu? Wszelkie wątpliwości rozwiała Aneta Łańcuchowska. Dietetyk gościła w programie "Pytanie na śniadanie", gdzie przekazała istotne fakty. - Nie przechowujmy warzyw i owoców w foliach aluminiowych bądź torebkach - doradziła. (źródło: TVP/x-news)

  • Ćwiczenia dla osób z problemami kręgosłupa

    Trenerzy Piotr Obtułowicz i Marcin Sałata zaprezentowali w "Studiu Active" ćwiczenia dla osób z problemami kręgosłupa. Jak prawidłowo je wykonywać? (Studio Active / TVN Meteo Active/x-news)

Dyskusje na temat: sałata
  • Re: mrożona sałata

    A można takie rzeczy mrozić?

  • mrożona sałata

    mam pytanie czy ktos z was mrozi salatę bo szpinak mozna mrozić to może i sałate też,

  • Re: Sałata, królowa wiosennych warzyw

    Salata, dlaczego mam wrazenie jedzac salate ze jem to co zostawily mi szkodniki....

  • Nie tnij sałaty nożem!

    Dowiedziałam się o tym całkiem niedawno i uważam, ze to całkiem ciekawa sprawa. Czy słyszałyście o tym, że sałaty nie wolno ciąć nożem? Pokrojona nożem sałata nie tylko traci mnóstwo witamin, ale też ma gorszy smak. niektóre odmiany mogą zgorzknieć całkowicie! zamiast ciąć, lepiej potargać sałatę palcami:) ciekawe czy inne warzywa też zmieniają smak pod wpływem krojenia, może trzeba pomyśleć nad

  • Re: Sałata - eliksir młodości dla mózgu

    Sałate polecacie zimą? Co z wami jest nie tak?

  • Re: Sposoby na łamiące się paznokcie

    Paznokcie kochają cynk, miedź i krzem. Jedz orzechy, migdały, pestki dyni albo słonecznika. Często jadaj rzodkiewkę, kalarepkę i seler. Pomidory, brokuły, sałata, marchew, szczypiorek, koper, czy natka to najbogatsze źródła beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A.

  • Re: Tortille z kurczakiem i sałatą

    Po raz tysieczny inny przepis inne zdjęcie. To nie sałata maslowa, w przepisie nie ma kukurydzy i papryki. Niby drobiazg ale denerwuje. Widać jak ktoś olewa swoją pracę.

  • Zdrowe, smaczne sałatki

    Ostatnio zaczęłam jadać sałatki, niestety nie znam jeszcze wielu przepisów.Jak do tej pory moją ulubioną jest sałata lodowa z kurczakiem, papryką i serem feta ale wiem, że niektórzy potrafią wyczarować cuda i łączyć składniki, które do siebie nie pasują Znacie jakieś ciekawe przepisy na sałatki?

  • Re: Sałata, królowa wiosennych warzyw

    Sałate każdy powinien sobie wyhodować sam w ogródku. Prosta w hodowli. Jeśli mamy tylko taką sałate, hodowaną nie przy drodze, to należy w sezonie jeść jej duże ilości. To prawdziwy superfood. Zawiera przede wszystkim duże ilości chlorofilu. Kwas foliowy, witaminy z grupy B, E, C, potas, żelazo, magnez. Do tego karotenoidy, polifenolokwasy i flawonoidy.Luteina i zeaksantyny. Jod. Jeśli mamy w sezonie dostęp do zwyczajnie hodowanej sałaty lub z pewnego miejsca lub swojej to powinniśmy...