• Informacje na temat:

    rozmrazanie zywnosci

Artykuły na temat: rozmrazanie zywnosci
  • Zamrażanie i rozmrażanie – co można, a czego nie wolno

    Czy bezwzględnie nie wolno ponownie zamrozić tego samego produktu? Czy istnieją jakieś wyjątki? Co się dzieje z rozmrożoną żywnością i jak sprawdzić, czy mrożonki były dobrze przechowywane?

  • Salmonella. Jak uniknąć zakażenia?

    Służby weterynaryjne Holandii, Litwy, a także Polski umieściły w unijnym systemie ostrzegania informacje o niebezpiecznej żywności pochodzącej z naszego kraju. Są to kolejne doniesienia o salmonelli. Przeczytajcie jak się jej ustrzec.

  • Fakty i mity o mrożonkach

    Eksperci przyznają, że w czasie mrożenia żywność traci od 10 do 30 proc. witamin. Jednak mrożenie pozostaje dalej jednym z najlepszych sposobów utrwalania żywności. Jakie są wady i zalety mrożonek.

  • Wszystko, co trzeba wiedzieć o mrożonkach

    Eksperci przyznają, że w czasie mrożenia żywność traci od 10 do 30 proc. witamin. Mimo to, mrożenie pozostaje jednym z najlepszych sposobów utrwalania żywności. Przedstawiamy wady i zalety mrożonek.

  • Jak przechowywać żywność, żeby nic się nie zmarnowało

    Podobno Polacy wyrzucają rocznie do śmieci 9 mln ton żywności! Pomyśl, ile z niej byłoby zdatne do spożycia, gdyby odpowiednio ją przechowywać. Sprawdź, jak!

  • Żeby nic się nie zmarnowało

    ​Podobno Polacy wyrzucają rocznie do śmieci 9 mln ton żywności! Pomyśl, ile z niej byłoby zdatne do spożycia, gdyby odpowiednio ją przechowywać. Sprawdź jak.

  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    Dwanaście potraw to nieodłączny element świąt. Ich przygotowanie jest pracochłonnym zajęciem, które wymaga starannego planowania. Przedświąteczne zakupy dokonywane z dużym wyprzedzeniem oznaczają, że musimy odpowiednio zadbać o właściwe przechowywanie żywności. Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki...

  • Kiedy smakołyki szkodzą

    Często zatrucie pokarmowe fundujemy sobie sami, zjadając źle przechowywaną czy wielokrotnie zamrażaną i rozmrażaną żywność lub po prostu zaniedbując higienę. W niewłaściwie przechowywanej żywności wytwarzają się substancje groźne dla zdrowia.

  • Nie martw się o zapas

    W grudniu kupujemy najwięcej jedzenia, licząc, że potrawy przygotowane na Boże Narodzenie zostaną na później i przedłużą świąteczny klimat. Jednak statystyki wskazują: marnujemy coraz więcej żywności. Jak uniknąć strat? Wystarczy ja dobrze przechowywać, przekonują eksperci. Skorzystają na tym twój budżet i zdrowie.

  • Produkty, których nie wolno zamrażać

    Obiad w rodzinnym gronie? Przyjęcie? Zwykle wiąże się z tym mnóstwo pysznego jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie zjeść, a żal byłoby wyrzucać… Jest na to sposób. Mrożenie!

Wideo na temat: rozmrazanie zywnosci
  • Jak chronić witaminy w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie tracą witaminę C i witaminy z grupy B. Warzywa strączkowe, makaron, ryż i mąkę najlepiej przechowywać...

  • Jak zapobiegać utracie witamin w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie tracą witaminę C i witaminy z grupy B. Warzywa strączkowe, makaron, ryż i mąkę najlepiej przechowywać...