• Informacje na temat:

    rosół rybny

Artykuły na temat: rosół rybny
  • Tajski rosół Tom Kha Gai

    Jeżeli istnieje bardziej popularne tajskie danie, to nie wiem, co mogłoby nim być. Każdy sądzi, że jest ono niezwykle trudne do zrobienia, ale jak widać, nie mogłoby być prostsze. Ta kokosowa zupa z kurczakiem to „rosół mocy” tajskich babć. To prosty tajski przepis, uwielbiany przez wielu fanów azjatyckiej kuchni, zaś wszytkie składniki są bez trudnu dostępne w sklepach z azjatycką żywnością...

  • Orientalny bulion typu ramen z grzybami shiitake

    Podczas podróży do Japonii żywiłam się głównie zupami. Menu japońskich restauracji przeważnie brzmiało tak egzotycznie, że bałam się zapuszczać w jego meandry, obstawałam więc przy potrawach bezpiecznych, które nie będą zbyt oddalone od mojej kulinarnej strefy komfortu. Bo ramen to taki japoński rosół, tyle że zrobiony na wywarze z glonów kombu i płatków suszonego tuńczyka. Na końcu do wywaru...

  • Wołowina stir-fry

    ...barwy, przez około 2 minuty. Wlewamy rosół i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy sos rybny, tamari, miód i chińską przyprawę. Dorzucamy bazylię, a gdy tylko przywiędnie, zdejmujemy wok z ognia(...) 2 spore garście świeżej bazylii tajskiej Sos rybny, sok z limonek, tajskie chili, czosnek, imbir i miód dokładnie mieszamy w małej miseczce, po czym odstawiamy. Żeby uzyskać lepszy efekt, przygotowujemy...

  • ..., smażyć około 2 minuty. ✓ Kluski lane i kładzione według doświadczonych mistrzów kuchni dodajemy do rosołu, zup kremów, grzybowych, rybnych i mlecznych. Kluski francuskie dodajemy do rosołu i zup rybnych.

  • Jajka gotowane na parze (Kai Toon)

    ...nim czosnek i wieprzowinę. Zdejmij z woka i odsącz na ręczniku papierowym. 3.     Do bulionu (rosołu) dodaj jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sos rybny i biały pieprz. 4.     Dodaj...

  • Warzywa doskonałe na przedwiośnie

    ​Zanim w warzywniakach lub na straganach zagoszczą na dobre dorodne, świeże i soczyste polskie nowalijki (nie te ze szklarni, lecz z gruntu), warto sięgnąć po warzywa korzeniowe, bulwiaste i liściaste, które na co dzień rzadko goszczą na naszych stołach.

  • Umami - smak, który zmniejsza głód

    ...kulinarne. Kwas glutaminowy, obficie występuje w pokarmach bogatych w białko takich jak mięso, w potrawach sfermentowanych i zleżałych (sery parmezan, roquefort), w wodorostach, w sosach: rybnym...

  • Kurczak na wzmocnienie

    ...kurczaka mleczkiem kokosowym i dopiecz. Podawaj z ryżem i limonką. Rosół z imbirem Składniki dla 4 osób: 2 korpusy z kurczaków, 2 marchewki, seler, por, pietruszka, pieprz, sól, 200 g pieczarek...

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Nasyć się latem

    .... Rozłóż rybę z warzywami do miseczek, skrop sosem rybnym i dopraw cukrem palmowym. W oddzielnej misce wymieszaj szalotki z chili i ziołami, posyp nimi rybę. Podawaj z cząstkami limonki i ryżem(...) podczas pieczenia ciasta Orientalny rosół drobiowy (dla 6 osób) Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności: 2 Składniki: 1,5 l bulionu drobiowego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte...

Dyskusje na temat: rosół rybny
  • Re: Zupa z solą i koperkiem

    Po co gotować osobno wywar warzywny i rybny to raz, a dwa zupa rybna powinna być klarowna jak rosół więc z tą śmietaną to chyba przesada