• Informacje na temat:

    rabarbar kompot

Artykuły na temat: rabarbar kompot
  • Jest idealny nie tylko na kompot, ale i do deserów.

  • W każdym sezonie, zanim na stół wkroczą truskawki, wcześniej pojawia się rabarbar. Ma jędrne czerwone, różowo-zielone łodygi (ogonki). Wykorzystujemy go...

  • Można zamrozić Rabarbar warto oczyścić, pokroić, osuszyć, a następnie zapakować w jednorazowe plastikowe woreczki lub pojemniki i zamrozić. Z tak przechowanego warzywa można później przygotować jesienią lub zimą smaczny kompot, dodać do słodkiego placka lub muffinek. Czy wiesz, że.. MA MOC WARTOŚCI ♦Rabarbar jest źródłem witamin...

  • Ciasta z rabarbarem

    Jeśli nie wykorzystamy całego rabarbaru do wypieków, możemy ugotować orzeźwiający kompot (bez cukru!)

  • Jak obrać rabarbar. Instrukcja krok po kroku

    Zanim ugotujecie z niego kompot lub dodacie go do ciasta, rabarbar należy obrać.

  • Znany jest przede wszystkim jako dodatek do ciast .i składnik pysznego kompotu. Tymczasem świetnie smakują także konfitura i sos z rabarbaru, które są idealnymi dodatkami do dziczyzny. Można podawać go także do makreli i łososia. Rabarbar świetnie smakuje wzbogacony odrobiną otartej skórki pomarańczowej, cynamonu, świeżego imbiru...

  • Rabarbarem i winem... rozjaśnisz włosy

    W obawie przed odrostami, zamiast po farbę do włosów, warto sięgnąć nie tylko po kosmetyki rozjaśniające włosy, jak np. szampon czy spray. Woda utleniona, rumianek albo... rabarbar i białe wino - oto, czym w naturalny sposób można rozjaśnić barwę włosów.

  • Czekoladowo-rabarbarowe crumble

    Kompot, jakiś placek i ewentualnie sałatka, tyle zwykle znamy przepisów na rabarbar. Ciekawe połączenie z czekoladą i kruszonką odświeży tę wiosenną nowalijkę.

  • Zjadła najwięcej mała Lela. Kruche spody, na nie położona zielona kostka z rabarbaru. A zrobiłam ją tak: rozgotowałam rabarbar, do owego wywaru dodałam:...

  • Cynamon. Nada głęboki korzenny smak, komponuje się z jabłkami, ale także pasuje do wiśni i gruszek. Imbir pasuje zarówno do wytrawnych, jak i słodkich przetworów. Owocowych chutneyów, dżemów z rabarbaru, wiśni i... bananów! Anyż. Lubią go owoce, ale też ogórki. Sprawdzi się jako dodatek do kompotów i słodkich dżemów oraz likierów i nalewek. Ocet balsamiczny komponuje się z owocami (truskawkami...

Wideo na temat: rabarbar kompot
  • Vienio: Byłem strasznym chuliganem mięsnym

    Piotr "Vienio" Więcławski i Adriana Marczewska to autorzy kulinarnego talk show "Ślinotok" w Kuchni+. Tym razem w studiu "Dzień Dobry TVN" przygotowali lekkie, zdrowe i kojarzące się z latem dania, czyli domowe spaghetti, sałatkę z komosy ryżowej i kompot z rabarbarowo-śliwkowo-truskawkowy. Jak wspominają rabarbar z dziecięcych lat? (Źródło: DD TVN/x-news)

  • Idealny słodko-kwaśny deser

    Jeśli rabarbar, to nie tylko w kompocie! Jest źródłem wielu witamin, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jak go wykorzystać, by nie wylądował jedynie w garnku? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościła Ola Głębicka. Blogerka kulinarna przedstawiła przepis na pyszny mus rabarbarowy, który swoją kwaskowatością podbije serca wszystkich miłośników deserów. (Źródło: TVP/ x-news)

Dyskusje na temat: rabarbar kompot
  • Rabarbar

    Witam.Że pyszny,kwaskowaty i orzeżwiajacy kompot wszyscy wiemy ,ale pytanie brzmi :co z niego jeszcze.Proszę o podpowiedzi ,tylko tych co czytelnie w JĘZYKU POLSKIM piszą.Dziekuje.

  • Re: Zamknij lato w słoiku, czyli dżem rabarbarowy

    Ja jako dziecko jadłam rabarbar maczany w cukrze , piłam kompot z rabarbaru - nawet teraz jako babcia pozwalałam sobie na smaki dzieciństwa i jeszcze piekę ciasto z rabarbarem. Ostatnio dowiedziałam się , że właśnie rabarbar w medycynie ludowej był traktowany jako lekarstwo na robaki. Pozdrawiam.

  • Re: Idealny słodko-kwaśny deser

    Rabarbar nie ma żadnej wartości. Wypłukuje wapń z organizmu i zawiera trujące szczawiany. Kiedyś piło się kompot albo jadło na surowo z cukrem. Było to pierwsze wiosenne warzywo. Jadło się jak to kiedyś dzieci wszystko jadły co rosło w ogrodzie:-) Dzisiaj jednak wiem,że rabarbar nie ma żadnych wartości i nie ściemniajcie ludziom co innego.

  • Re: Tarta – crumble rabarbar i truskawki

    stefane, ale mi smaku narobilas :-). my ostatnio kompot rabarbarowy pilismy litrami, ale na sobote chyba upieke jakies ciasto, bo od dluzszego czasu juz za mna "chodzi".

  • -

    -

    lawendo, ale kompot nie jest kwaśny, gdy z cukrem:)) a poza tym, rabarbar przypomina mi moją ukochana Babcię, która piekła przecudnej dobroci i smaczności ciasta rabarbarowe

  • Re:

    u mnie zawsze jest kompot, piwnica pelna, rabarbar się skończył bo dopiero w tamtym roku posadziłam. Kupuję tylko jabłka na wiosnę. W tym roku kupowałam całą zimę bo w altanie jakieś gryzonie posiekły mi jabłka (10 skrzynek!!!!!!), została sieczka z nich. Dotychczas sie udawało. Teraz muszę naleźć inne miejsce na przechowalnię, chociaż w tym sezonie mam mało owoców i dobrze, też muszą odpocząć.

  • Re: Produkty, którymi możesz się zatruć

    W młodości rabarbar jadłam w każdą niedziele. Bo nie było takiego wyboru owoców. Obowiazkowo kompot z rabarbaru ,do tego kluski . Czyli zupa owocowa. Zaprawina odrobiną słodkiej śmietany. PYCHOTA. Oczywiście jadło sie ten rabarbar trochę z biedy. Nie było innej alternatywy. Owszem słyszałam że ma dużo szczawianu ,co zostało potwierdzone prze liczne operacje na kamienie żółciowe. I mnie to też