• Informacje na temat:

    przyprawianie ryb

Artykuły na temat: przyprawianie ryb
  • Sól - nie tylko do przyprawiania

    Sięgamy po nią, by doprawić dania, ale to przecież nie całe spektrum właściwości soli kuchennej. Jest prawie czystym chlorkiem sodu, więc dobrze czyści, odkaża i ściera. Dlatego może być doskonałym środkiem do usuwania wszelkiego rodzaju zabrudzeń i nieprzyjemnych zapachów.

  • Sól nie tylko do przyprawiania

    Sięgamy po nią, by doprawić dania, ale to przecież nie całe spektrum właściwości soli kuchennej. Jest prawie czystym chlorkiem sodu, więc dobrze czyści, odkaża i ściera. Dlatego może być doskonałym środkiem do usuwania wszelkiego rodzaju zabrudzeń i nieprzyjemnych zapachów.

  • Pulpety z ryb mazurskich w sosie z wina i kaparów

    Składniki na 4 porcje: 1 kg ryb słodkowodnych (płoć, sielawa, okoń), 4 cebule, 2 jajka, 100 g masła, 1 bułka kajzerka, mleko do namoczenia bułki, mąka do obtaczania pulpetów, 700 ml wytrawnego białego wina, 500 ml śmietany 30%, 2 łyżki kaparów, klarowane masło do smażenia, sól, pieprz Prymat do smaku. Przygotowanie: Ryby czyścimy filetujemy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do...

  • Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego nada mu atrakcyjny żółty kolor. Kardamon to jedna z najdroższych przypraw. Pobudza apetyt, wzmacnia smak kawy i herbaty, nadaje aromat wódkom i likierom. Szafran dobrze komponuje się z bazylią i oregano. Dodawaj go do ryb i owoców morza.

  • Porcja energii dla włosów

    ...kwasów tłuszczowych (występują w tłustych rybach i wartościowych olejach). Warto też przyjmować suplementy bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Jeśli jednak po dłuższym przyjmowaniu tego typu...

  • Ryby smacznie podane

    Dorsz z warzywami 1. Rybę kroimy na mniejsze, ale w miarę równe kawałki, skrapiamy połową soku z cytryny i odstawiamy. Umyte pomidory kroimy w ćwiartki,...

  • Znakomite letnie duety warzyw i owoców

    Najnowsza dieta, której działanie udowodniono naukowo, ma na celu wydłużenie życia. Chodzi nie tylko o to, by żyć 120 lat, ale także o to, by cieszyć się dobrym zdrowiem i pełną sprawnością fizyczną oraz umysłową. Dieta ta, autorstwa Valtera Longo, jest dietą, w której dominują warzywa, z niewielkim dodatkiem ryb i nabiału. Teraz, gdy lato w pełni, możesz ją wypróbować.

  • Dlaczego unikamy ryb? Dużo kosztują, a nie ma co zjeść! Brzydko pachną! Są zatrute rtęcią... Dziś sprawdzamy, co jest prawdą, co robić, by je polubić i wykorzystać to, co w nich najlepsze. Tekst: Iwona Milewska...

  • Pora na pora

    Ten krewniak cebuli pasuje do sałatek, zapiekanek i zup. Dobrze komponuje się z daniami mięsnymi i rybami.

  • Sposoby na przejedzenie

    Jak się oprzeć jedzeniu, kiedy na stole czeka 12 pysznych, tradycyjnych dań? Karp, kapusta z grzybami, ryba po grecku, śledzie, kutia, a potem uczucie pełności i ból brzucha...