• Informacje na temat:

    przepisy na pierogi

Artykuły na temat: przepisy na pierogi
  • Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    .... Nowoczesne przepisy kuchni polskiej", zaliczyłam pierogi do przekąsek gorących. Chociaż tradycyjnie w polskich barach i restauracjach podawane są jako danie główne. Ulepienie dobrej jakości pierogów to(...) ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo(...) w unikatowy jod, selen i kwasy omega-3 wspomagające pracę mózgu i serca, ile Polacy zjadają wieczorem 24 grudnia, nie jedzą przez cały rok! Pisząc książkę kucharską "Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy...

  • Boskie przepisy domowej kuchni

    ...i robi to tak dobrze, że ojcowie jezuici sami namówili ją, żeby zebrała swoje przepisy i udostępniła je innym. Właśnie wydaje kolejną książkę, tym razem o ciastach. Trudno jej w to uwierzyć, bo kiedyś(...) ziemniaczane, pierogi z kapustą czy drożdżowy zawijaniec z owocami i serem. - Najbardziej lubiłam zawijaniec, bo wtedy słodycze jadło się rzadko. Ludzie na wsi oszczędzali jajka, większość odnosiło się...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Najlepsze świąteczne przepisy

    Wigilia 20 przepisów na wigilijne zupy 40 przepisów na karpia Przepisy na dania z łososia Przepisy na dania ze śledzi Inne dania z ryb: Szczupak gdański Sandacz duszony z jabłkami Rolada z sandacza Panga w sosie cytrynowym Kergulena gotowana w warzywach Szczupak z sosem chrzanowym Pozostałe dania wigilijne: Pierogi z kapustą i grzybami Kluski z makiem...

  • Nasz rodzinny przepis na pierogi

    Często zadają mi pytanie: "Jaka jest twoja ulubiona potrawa?". Choć zawsze odpowiadam, że preferuję kuchnię japońską, tak naprawdę powinnam powiedzieć, że pierogi - przepyszne polskie pierogi, które moja mama - Martha Kostyra - potrafiła świetnie przyrządzić w wielu wcieleniach: ruskie, z kapustą, jagodami, brzoskwiniami, śliwkami czy morelami. Każdy w naszej rodzinie szalał na punkcie tych...

  • ​Leniwe

    Cechą odróżniającą przedwojenne przepisy na takie pierogi od tych dzisiejszych jest pewna finezja wykonania - zamiast wszystkie składniki bezceremonialnie połączyć, powszechnie zalecano dodanie do nich piany ubitej z białek. Zapewniam, że zabieg ten wart jest wypróbowania, a leciutka tekstura tak przygotowanych kluseczek - nie do przecenienia - pisze Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy(...) polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej".

  • Smaki zza miedzy

    Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o "ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce...

  • Sery - smaczne odcienie bieli

    Na świecie produkuje się około czterech tysięcy gatunków sera. Oczywiście różnią się one od siebie smakiem, ale też konsystencją, strukturą, barwą. Proponuję przepisy na dania z wykorzystaniem najpopularniejszych Europejskich serów: fety, mozzarelli, gorgonzoli i mascarpone.

Wideo na temat: przepisy na pierogi
  • Pomysły na słodki lunch według Diany Volokhovej: pierogi z wiśniami, truskawkowa zupa i czamczarak

    Diana Volokhova pochodzi z Armenii, ale swoją cukiernię postanowiła otworzyć w Trójmieście. W kuchni "Dzień Dobry TVN" uczestniczka programu „MasterChef” zaproponowała przepisy na słodki lunch: pierogi z wiśniami, truskawkową zupę z białą chmurką i czamczarak, czyli słodką zupę z suszonymi owocami.

  • Pomysły na kiszoną kapustę

    Dominika Wójciak przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy z kapustą kiszoną. Zwyciężczyni 3. edycji "MasterChefa" zdradziła przepisy na: wegański bigos, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego.

  • Pomysły na twaróg Piotra Kucharskiego

    Kucharz Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN" zdradził przepisy na: sernik z makiem i białą czekoladą, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pastę z pora oraz pastę z migdałami i granatem.

Dyskusje na temat: przepisy na pierogi
  • Pierogi

    Wierzcie, albo nie, ale nigdy nie robiłam samodzielnie pierogów :( Zawsze tylko pomagałam, a na "moich włościach" pierogi próbował robić...mój mąż, niestety z różnym skutkiem, a najczęściej pozostawiając tylko brudną kuchnię ;o) Spotykam się z różnymi fajnymi przepisami na pierogi i farsz, od których ślinka cieknie ale... Są przepisy na ciasto gdzie używa się bardzo zimnej wody oraz takie

  • Re: Pierogi lwowskie

    O dośc ciekawy przepiś. I są dużo mniej kaloryczne niż zwykłe pierogi. I w sumie dobra sprawa, ja teraz dietka, slimunox więc przydadzą mi się takie przepisy. Jutro może zrobię.

  • Re: pierogi

    Mam dwa przepisy na ciasto pierogowe 1)klasyczne cisto to maka,ciepla woda,sol .Na stolnicę wysypac (przesiana ) make okolo 1 kg ,wsypac garsc soli i mocno ciepla wode wlac i wyrabiac.Wody tyle aby ciasto bylo miekkie ale nie lepilo sie do rak.Trudno dokladnie okreslic ilosc wody,bo to zalezy od suchosci maki.Ciasto powinno byc pukchne i miekkie 2)przepyszne i delikatne ale drozsze :aka

  • Re: Pierogi z grzybami

    Przestańcie z tymi pierogami. To potrawa wywodząca się ze wschodu . Niech Putin zajada się pierogami w Polsce są smaczniejsze i mniej prymitywne potrawy niż pierogi. Wspaniałe ryby, mięsiwa i ptactwo jeść i palce lizać . Jak jeszcze raz będziecie podawać przepisy tylko na pierogi to zrozumie że uboga ta wasza wirtualna kuchnia.

  • nnajlepszy farsz na pierogi

    Jaki jest przepis na farsz z kapusty i grzybów? Poproszę o szczegółowe przepisy, gdyż będę robić pierogi na Wigilię po raz pierwszy.

  • Re: Pierogi ruskie z roszponką

    PRZEPISY SA ZBYT SKOMPLIKOWANE ! ... przydaloby sie rozwiniecie dla laikow takich jak ja np... czym bowiem jest raszpunka i jak gotowac ile minut itd ?

  • Re: najlepsze ciasto na pierogi

    Ja robie tak http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/pierogi-ciasto,23801 , co prawda w misce tupperware, ae w jakiejs innej tez pewno by można było wymieszac...

  • Re: Tajemnice ciasta na pierogi

    Jestem facetem i uwielbiam pierogi ,z każdym farszem,robię je sam,więc długo testowałem różne przepisy i mogę powiedzieć ,żadnych całych jajek bo ciasto przy gotowaniu robi się twarde,dodaje samo białko,oleju też nie doradzam,dobrze się wałkuje ale smak podobny jak z całymi jajkami,najlepsze składniki to mąka ciepła woda odrobina soli i białko z jajka ,reszta kwestia wyczucia.

  • Re: pierogi z miesem mielonym

    Moje wrażenia są takie,że farsz z mięsa podsmażonego rozsypywal mi się w trakcie klejenia pierogów. Masa z mięsa surowego była za to bardziej kompaktowa w trakcie "produkcji".Próbowałyście przepisu na pielmieni -co prawda z surowego mięsa mieszanego..? Mi wychodziły całkiem smaczne. http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/pierogi/pielmienie-(przepis-z-komentarzem).html

  • Re: Pierogi z kapustą i grzybami

    Robi sie takie ciasto,zalewa sie wrzaca woda lub mlekiem. Tak zaparzone ciasto sprawia, ze jest nie tylko miekkie, ale i dobre do obsmazania, ciasto sie nie rwie na patelni. I to wlasnie robia za Bugiem, poczytaj sobie rosyjskie przepisy .