• Informacje na temat:

    przepis na dobre ciasto na pierogi

Artykuły na temat: przepis na dobre ciasto na pierogi
  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    Od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów, którzy namówili ją na wydawanie książek kucharskich. Do tej pory sprzedano ich ponad 3 miliony egzemplarzy. Czytelnicy uwielbiają przepisy Siostry Anastazji Pustelnik, bo jej dania zawsze się udają. Rozmawiamy o tajnikach gotowania, życiu zakonnym, rodzinie i o tym, jak przylgnęło do niej imię Anastazja.

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...dobre rzeczy” z autorskimi przepisami.

  • Problem z pierogami

    Problem z pierogami z miesem mam... otoz dzis podalam na kolacje ale jak na francuski gust sa... za suche. Nie wiem z czym je podawac by byly lepsze? co do nich pasuje? Zrobilam wedlug przepisu: ciasto 3 szk maki 1 szk wody goracej 1 jajko sol 1 lyzka oliwy Farsz: wolowina na ktorej ugotowalam rosol, dobra, taka jak na befsztyki... 500 gr bulka namoczona w wodzie jajko, sol...

  • Przepis na życie

    Można piec chleb. Albo testować kuchnię molekularną. Szkolić się na kursach lub rywalizować w konkursach. Dziś gotowanie to nie obowiązek. To moda. Polki kochają jeść, jeszcze bardziej karmić. Na nowo odkrywamy stare przepisy albo eksperymentujemy z nowymi. Wolimy domową kolację z bliskimi niż wyjście do restauracji. - W gotowaniu, bardziej nawet niż w jedzeniu, chodzi o przyjaźń. Miłość. Sztukę...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ...przepis, z którego jest szczególnie dumna? - Wydaje mi się, że wszystkie są dobre. Zdecydowanie... - Każdy może sobie coś wybrać dla siebie. Są przepisy świąteczne, postne, droższe i tańsze(...) w pamięć? Siostra Anastazja : - W czasach mojego dzieciństwa kuchnia była bardzo uboga. Gospodynie nie znały wtedy tylu produktów i przepisów. Może w miastach sytuacja była inna, ale na wsi było po...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    W swojej najnowszej książce "Pyszne obiady" jurorka Masterchefa, Anna Starmach, dzieli się swoimi ulubionymi przepisami na tradycyjne i nowoczesne dania obiadowe. O tym, dlaczego warto przykładać wagę do tego posiłku, jak wyglądały tradycyjne obiady w jej rodzinnym domu i co jadła w podróży poślubnej opowiada w rozmowie ze Styl.pl.

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy(...) polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej".

  • Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retrowarzywa"

    W maju nakładem wydawnictwa Samo Sedno, ukazała się wyjątkowa książka kulinarna - "Retrowarzywa"! 105 oryginalnych przepisów zilustrowano 105 autorskimi zdjęciami przygotowanymi specjalnie na potrzeby tej publikacji.

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...prostszy tym lepszy, a przepis na biały ser jest banalny, to wyłącznie  kwestia dobrego mleka. Jakie mleko jest dobre? - Mleko mikrofiltrowane jest najmniej przetworzone, poddane niskiej pasteryzacji(...) także dobre jajka - każde ciasto będzie wówczas smakowało lepiej. - Bakalie do ciasta możemy moczyć, żeby wypłukać szkodliwe substancje albo robimy je sami. Orzechy najlepiej kupować w łupinach, do...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

Wideo na temat: przepis na dobre ciasto na pierogi
  • Kuchnia polska Pawła Zająca

    Paweł Zając, szef kuchni jednej z warszawskich restauracji, w "Dzień Dobry TVN" przygotował pierogi z kaszą gryczaną z dudkami cielęcymi oraz placek z jabłkami. Kucharz zdradził także swój przepis na ciasto do pierogów.

Dyskusje na temat: przepis na dobre ciasto na pierogi
  • Re: ciasto na pierogi

    Ciasto na pierogi można zamrozić i zrobione z niego pierogi nie będą się różniły od tych zrobionych ze świeżego ciasta. Do tej pory zostające ciasto po prostu wyrzucałam, ale dla próby postanowiłam je zamrozić, bo przecież wyrzucić zawsze zdążę. Dla ścisłości podam przepis na ciasto pierogowe, który stosuję od lat: mąka, gorąca woda, sól, trochę oleju. Nigdy nie daję do ciasta jajka, bo już moja

  •  Re: POMOCY, JAK MROZICIE PIEROGI???

    Witam mam na imie Maria pierwsze to może podam wam przepis na ciasto do robienia pierogów,1kg mąki ,gorąca woda i olej.Daje kilogram mąki a oleju i wod na wyczucie żeby ciasto miało ładną konsystencje i wyrabiam ,to ciasto jest bardzo dobre do pierogów zwłaszcza nadaje sie do mrożenia.A co do mrożenia pierogów to układam na tacy i mroże a jak się zamrożą to wtedy przekładam do woreczkow.

  • Re: Tajemnice ciasta na pierogi

    Dobry przepis na ciasto pierogowe, sprawdzony to: 3 szklanki mąki /tortowa lub poznańska/, 1 całe jajko, ok.dwie duże łyżki oleju roślinnego, szczypta soli,szklanka /ok./ ciepłej wody. Zarabiam nożem, a potem szybko ręcznie i odkładam pod klosz na 15 minut. Ciasto dobre do wszystkich rodzajów pierogów. Polecam!