• Informacje na temat:

    potrawy z wieprzowiny

Artykuły na temat: potrawy z wieprzowiny
  • Sześć rad na zdrowe grillowanie

    Masz wpływ na to, czy potrawy z grilla dostarczą ci szkodliwych substancji czy nie.

  • Świeżo starty imbir doskonale wzbogaci smak herbaty. Pasuje zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych, np. dań z wieprzowiny czy dziczyzny. Uniwersalność...

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    Tradycyjne świąteczne śniadanie potrafi dostarczyć nam... 1500 kcal! A to przecież dopiero początek rodzinnego biesiadowania... Znamy jednak sposoby, by potrawy, nic nie tracąc ze smaku, zgubiły mnóstwo kalorii, tłuszczu i cholesterolu!

  • Zielona kuchnia

    W kraju w którym przeciętny mieszkaniec wypija rocznie 72 litry zupy i zjada 44 kilogramy wieprzowiny, zapewne nie łatwo jest wprowadzać nietypowe rozwiązania żywieniowe. O nowoczesnym sposobie na żywienie i o naszych polskich grzeszkach dietetycznych rozmawiamy z pomysłodawcą i właścicielem cateringu dietetycznego i restauracji Zielona Kuchnia- Arturem Szumilas.

  • Smakoszostwo dnia drugiego

    Robiąc świąteczne zakupy, ulegamy złudzeniu, że czekają nas zupełnie wyjątkowe posiłki, i dlatego zaopatrujemy się w dużo najrozmaitszych składników, ze szczególnym naciskiem na ,,dużo". Potem okazuje się, że są to całkiem zwyczajne potrawy, tyle że spożywane w wyjątkowej atmosferze. Przesuńmy zatem akcent z ,,dużo" na ,,atmosferę".

  • Klasyczna marynata składa się z trzech elementów: kwas (ocet, sok z cytrusów, jogurt) – kruszy mięso i przełamuje jego smak, olej – chroni i konserwuje mięso oraz zioła i przyprawy – nadają smak i zapach. Marynata musi być intensywna, zwłaszcza do wołowiny i wieprzowiny. Czas marynowania zależy od rodzaju i wielkości przygotowywanej potrawy: ryby i owoce...

  • Izrael intensywnie pachnący

    ..."Mieszanie wszystkich smaków zagranicznych kuchni leży w naszej tradycji, bo tak jak i potrawy, i tak zróżnicowana jest historia naszego kraju. Ten miks smaków to dowód na to, że mimo wszystko my(...) koszerność. Oznacza to, że nie dostaniemy w restauracji np. wieprzowiny. Fakt, że Izraelczycy nie jedzą niektórych gatunków mięsa nie oznacza, że ich kuchnia jest uboga w smak. Wręcz przeciwnie...

  • Imbir, curry, kurkuma

    ...dań z owoców morza, ryb i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny oraz rozgrzewających naparów. Suszony i mielony urozmaica słodkie potrawy: ciasteczka, desery. Podobnie jak curry i kurkuma...

  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    ...się w sosie z białego wina lub śmietany. W Bretanii serwuje się potrawy ze świeżych ryb oraz naleśniki z różnymi farszami. W Burgundii najbardziej znane danie to boeuf bourguignon, czyli wołowina pieczona w czerwonym winie z bekonem, grzybami i cebulą. W Alzacji popularne są potrawy na bazie wina. Jedną z nich jest baeckeoffe, czyli gulasz z ziemniaków i trzech gatunków mięsa: jagnięciny...

  • Jajka gotowane na parze (Kai Toon)

    Składniki: 3 jajka, lekko ubite 225ml zimnego bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka sosu rybnego Świeżo mielony biały pieprz 2 cebulki dymki, drobno posiekane 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku, drobno posiekane   50g mielonej wieprzowiny Przygotowanie: 1.     Do przygotowania potrawy będziesz potrzebować parowaru i naoliwionej miski. 2.     Rozgrzej olej w woku, podsmaż na...

Wideo na temat: potrawy z wieprzowiny
  • Jak znaleźć składniki do marynaty w naturze?

    Jan Kuroń pokazał w "Dzień Dobry Wakacje", jak urozmaicić potrawy przygotowane na grillu. Kucharz opowiedział, jak zrobić pyszną marynatę z pokrzywy do mięsa. Jaki dressing zaproponował do wieprzowiny? (Dzień Dobry TVN)

Dyskusje na temat: potrawy z wieprzowiny
  • Re: dietetyczne potrawy

    btw. wolę smaczne ekologiczne potrawy/przekąski (http://a.pl/Kategoria-1202/Produkty-ekologiczne) zamiast czipsów i płatków śniadaniowych naszprycowanych węglowodanami. A tak obiad zamiast wołowiny, wieprzowiny itp, świeża ryba zamówiona prosto z a.pl

  • Re: oceny,komentarze

    Moja bratowa też choruje i z tego co wiem lekarze zalecili jej dietę lekkostrawną. To potrawy gotowane lub duszone bez uprzedniego obsmażania,ewentualnie pieczone w folii. Chude mięso drobiowe bez(...): z marchewki,selera.Nie zalecili jedzenia serów żółtych i pleśniowych, grzybów, warzyw konserwowanych w occie,tłustych mięs np: kaczki /chyba,że pierś bez skóry/,gęsi wieprzowiny,ciast kruchych ,tortów

  • Re: Ćevapčići z grilla po chorwacku

    Co za bzdury! Dobre restauracje na Bałkanach korzystają głównie z mięsa z baraniego, ew. wołowiny i wieprzowiny. Nie używają przy sporządzaniu tej potrawy żadnych dodatków typu : jajko i bułka, o Vegecie nie wspominając. Ajvar jest sam w sobie gotowym sosem (i to pysznym) spożywa się go w postaci czystej - bez zbędnych "polepszaczy". Jako dodatek do "ćevap-ów" stosują też kajmak - rodzaj

  • Re: Zrazy wołowe po staropolsku

    Kuchnia staropolska (taka sprzed końca XVIII w., z czasów Rzeczypospolitej szlacheckiej) oparta była na daniach z ryb, drobiu, dzikiego ptactwa, cielęciny, wołowiny i baraniny. Rzadko podawano na eleganckie stoły wieprzowinę, z której najczęściej przyrządzano kiełbasy i szynki. Nieco chętniej sięgano po prosięta, ale potrawy z wieprzowiny są w staropolskiej tradycji kulinarnej rzadkie i niezbyt

  • "raczej" nie jem mięsa

    napisałem "raczej", bo nie jestem wegeterianinem. Staram się nie jeść go za dużo, bo tak naprawdę nie jest człowiekowi potrzebna codzienna porcja wołowiny/wieprzowiny czy drobiu + ziemniaki i mała suróweczka. Najważniejsze, żeby jeść potrawy jak najmniej przetworzone w procesie produkcji. Czyli żadnych gotowych dań, surówek ze sklepu (z wielomiesięczną datą ważności) itp. Ważne jest gdzie

  • Dieta śródziemnomorska

    srodziemnomorskiej. Moj maz i ja jemy bardzo duzo warzyw, owocow, ryb, owocow morza, czesto czerwone mieso - glownie cielecine, wieprzowiny bardzo malo, soki zwlaszcza w zimie tylko naturalny z pomaranczy, te z kartonow tez sa tuczace. Staramy sie unikac smazenia, max 1 raz w tyg. frytki. Uwielbiam tu tez wszelkiego rodzaju potrawy z grochow - nawet w zimnych salatkach. Do salatek obowiazkowo olej