• Informacje na temat:

    potraw z grilla

Artykuły na temat: potraw z grilla
  • Jak czyścić i konserwować różne typy grilla?

    ...swoje funkcje, a przygotowane na nim potrawy były smaczne, musimy o niego odpowiednio dbać. Podpowiadamy jak czyścić to urządzenie.

  • Czy grillowanie to zdrowy sposób przyrządzanie potraw?

    Ponadto potrawy z rusztu są nie tylko aromatyczne, ale dostarczają także często zupełnie nowych wrażeń smakowych w porównaniu z daniami przyrządzanymi tradycyjnie. Co więcej, ten sposób obróbki(...) mięs i ryb poczynając, na warzywach i owocach kończąc. Niestety, podczas grillowania do potraw mogą przedostawać się szkodliwe związki, powstające w trakcie spalania (wielopierścieniowe węglowodory...

  • Wszystko o przyrządzaniu grilla

    ...i sokiem z cytryny zapobiega wysychaniu mięsa i sprawia, że po upieczeniu jest delikatniejsze. Z kolei marynata na bazie jogurtu lub maślanki powoduje, że mięso z grilla jest wyjątkowo soczyste. Zioła i przyprawy Do przygotowania marynat albo przyprawiania mięsa przed grillowaniem używam świeżych ziół i przeciśniętego przez praskę czosnku. Nadają one potrawom wyjątkowy aromat. Tak samo jak...

  • Dania z grilla. Gruzińska sałatka z buraków

    Buraki doskonale nadają się na grilla i stanowią smaczny dodatek do sałatek. W jaki sposób je przygotować, aby nic nie straciły ze swoich właściwości, radzi dietetyk Alicja Kalińska.

  • Grillowanie potraw jest czystą przyjemnością. Ale czyszczenie przypalonego rusztu może czasem sprawiać trochę kłopotów. Podpowiadamy, jak sobie z tym poradzić.

  • Tzatziki - idealny dodatek do dań z grilla

    Grillując różne potrawy, zastanawiamy się, jakie dodatki będą zdrowe dla naszego organizmu. Według dietetyk Alicji Kalińskiej tzatziki są dobrym i uniwersalnym wyborem.

  • Dania z grilla. Wołowina z malinowym sosem

    ...dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach. Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na(...) rzecz wody. Nie sięgaj po soki i inne słodkie napoje. Lepiej przygotować wodę mineralną z kostkami lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.    Dania z grilla. Co wybierać, a czego...

  • Dania z grilla. Krewetki z cukinią

    ...gazet, kartonów, sztucznych podpałek - w czasie grillowania wydzielają się z nich niebezpieczne dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach. Mięsa należy(...) lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.  Dania z grilla. Co wybierać, a czego unikać? Trafny wybór - filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry) - ryby - warzywa (np. cukinia...

  • Dania z grilla. Kurczak z serem kozim

    Potrawa z kurczaka nie musi być nudna. Mięso drobiowe ma w swoim składzie cynk potrzebny do właściwego rozwoju i działania naszego systemu odpornościowego. Ponadto jest źródłem witaminy B12, która(...) podpałek - w czasie grillowania wydzielają się z nich niebezpieczne dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach. Mięsa należy grillować na tackach...

  • Dania z grilla. Steak Hache

    ...w przygotowywanych potrawach. Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie powoduje, że tłuszcz skapuje na(...) po soki i inne słodkie napoje. Lepiej przygotować wodę mineralną z kostkami lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.  Dania z grilla. Co wybierać, a czego unikać? Trafny...

Wideo na temat: potraw z grilla
  • Co zrobić, by jedzenie nie przywierało do rusztu grilla?

    Grillowanie to już nieodłączny element letnich pikników na świeżym powietrzu, a także doskonały sposób na przyrządzanie wybornych potraw - grillowane warzywa czy mięso smakuje zawsze wybornie! Niestety, większość rusztów grilla ma tę uciążliwą przypadłość, że mięso czy warzywa przywierają do powierzchni, utrudniając obracanie na grillu. Co zrobić, by jedzenie nie przywierało do rusztu grilla

  • Warzywa zmniejszają szkodliwy wpływ dymu z grilla

    czystość. Niestety, wiele osób zapomina o umyciu rusztu z pozostałości potraw i tłuszczu. Duże znaczenie ma też palenisko. Jako opału najlepiej używać brykietu, węgla drzewnego lub drewna z drzew

  • Sos barbecue - idealna propozycja do dań BBQ

    Sos barbecue, którego używamy głównie jako dodatek do potraw z grilla, zwykle pochodzi ze sklepowych półek. Idealnie sprawdza się podczas letnich wypadów na łono natury, gdzie chcemy delektować się smakiem smażonego lub grillowanego mięsa. Sos BBQ można przygotować również samodzielnie w domu! W kilka chwil można przygotować wyborny sos, który zaskoczy was swoim smakiem. Zobaczcie nasz przepis na

Dyskusje na temat: potraw z grilla
  • Re:  a co z salatkami do potraw z grilla?

    Słuchajcie, a kojarzycie sałatkę z kozim serem? Coś takiego chyba mogłoby pasować do potraw z grilla. Wydaje mi się, ze ser, oczywiście odpowiednio przyprowadzony dobrze pasuje do potraw typu żeberka, czy jakieś inne mięsko grillowane.

  • Re: Grilla czas zacząć

    dlatego nie jem żadnych potraw geslerki, ona chce wytruć ludzi

  • a co z salatkami do potraw z grilla?

    jakie salatki podajecie do potraw z grilla?ja chyba najbardziej lubie tradycyjnie pomidorek ogorek salata lodowa i sos ziolowy.a wy jakie smakolyki podajecie?

  • Re: Ratatuj z grilla

    Danie które nie zawiera mięsa nie może być pyszne (oprócz pierogów ruskich i potraw wigilijnych)

  • a jakie marynaty do potraw z grilla??

    kazde miesko ktore dajemy na grilla dobrze jest najpierw zamarynowac i by polezalo tak ok 12h.wtedy zyskuje na smaku soczystosci itd.moze macie jakies dobre sprawdzone marynaty?

  • Re: Grilla czas zacząć

    BZDURA z tym grilowaniem na drewnie dębowym - drewno dębowe zawiera formaldehydy które są bardzo toksyczne. Jedynie wysezonowane (minimum 2 lata) nadaje się do bezpiecznego stosowania w kominku. ALE NIGDY do przygotowywania potraw !!!!

  •  Re:  a co z salatkami do potraw z grilla?

    Polecam sałatkę selerową, prosta i szybka, serowa także, no i ziemniaczana. A świeże warzywa zawsze do grilla.

  • Re: Dania z grilla. Łosoś z dodatkami

    szkoda, ze pani dietetyczka nie wspomniala o szkodliwosci aluminium, ktore latwo przechodzi do goracych potraw, w tym miesa.

  • Re:  a co z salatkami do potraw z grilla?

    http://potrawynakazdakieszen.blogspot.com/ na tym blogu pod zakladka SALATKi znajdziecie salatki nie tylko do grilla ale takze na rozne inne okazje.Blog jest dopiero w trakcie tworzenia wiec w najblizszym czasie znajdzie sie tam duuuuuuuuuuuzo wiecej przepysznych saklatek. zapraszam

  • Re: Czy grillowanie to zdrowy sposób przyrządzanie potraw?

    oczywiście, że grillowanie jest zdrowe. Ja używam grilla elektrycznego ceramicznego. Mięsko jest super soczyste pieczone bez tłuszczu do tego można grillować świetne warzywka. Grilla moża używać zarówno na zewnątrz jak i w pomieszczeniach. Tak, że grillowanie to najlepszy i najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia :) byle do majówki...