• Informacje na temat:

    polewa czekoladowa na ciasto

Artykuły na temat: polewa czekoladowa na ciasto
  • ...bezpośrednio nad pucharkiem z deserem lub ciastem. Ciasto o jednobarwnym wierzchu (murzynek, piernik, sernik) jeszcze piękniej przyozdobisz, jeśli przykryjesz je szablonem z papieru (najlepiej(...) talerzach lub na dnie czystej blachy do pieczenia. Odstaw w chłodne miejsce (ale nie do lodówki, bo czekolada stanie się matowa). Kiedy masa czekoladowa wystygnie i stwardnieje, delikatnie zeskrobuj ją...

  • Ciasto czekoladowe

    Pyszne ciasto po popołudniowej kawy.

  • Ciasto czekoladowo-kawowe

    ..., zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką. Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. 3. Przygotuj polewę. Czekoladę dodaj do śmietanki i roztop w kąpieli wodnej. Dodaj kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Wymieszaj. Ciasto udekoruj polewą i posyp posiekanym orzechami...

  • Ciasto czekoladowe

    .... 2. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw foremkę z ciastem, piecz...

  • Czekoladowe ciasto z... buraków!

    ...czekolady i dodaj ją do masy. Zmiksuj wszystko mikserem.  6. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wylej ciasto.  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wstaw ciasto na około 50 minut. Wbij patyczek i jeśli będzie suchy, wyjmij ciasto. Pozostaw do ostygnięcia.  8. Stop w rondelku resztę czekolady. Gdy nieco ostygnie, polej nią ciasto. Podawaj, gdy polewa dobrze zastygnie. 

  • Czekoladowa rozkosz

    ...gorzką czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje, posmaruj nią wystudzone ciasto. Mus czekoladowy(...)Duet śmietanowo-czekoladowy Składniki na 15 porcji: Na ciasto: 7 jajek l 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki kakao, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 8 dag czekolady gorzkiej...

  • Czekoladowy torcik

    ...ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25-30 minut w 180ºC. 4. Serek miksujemy z cukrem pudrem i 25 ml śmietanki na aksamitną masę. Wykładamy na wierzch dobrze ostudzonego ciasta, wyrównujemy. Torcik wkładamy...

  • Sernik czekoladowy

    Prostokątną blachę o wymiarach 22x36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, jeden obok drugiego. Śmietankę podgrzej razem z połamaną czekoladą, do momentu jej rozpuszczenia. Wystudź. Jajka krótko zmiksuj z cukrem, a następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj twaróg, mleko w proszku, kakao i przestudzoną śmietankę z czekoladą.  Masę wylej na herbatniki. Piecz ciasto ok. 80

  • Pudding czekoladowo-daktylowy

    ...esencji waniliowej i masą czekoladową. Białka ubijamy na pianę i łączymy z ciastem. Blachę smarujemy tłuszczem, przekładamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160ºC.  5. 50 g masła, 150 g cukru i 75 g czekolady rozpuszczamy w rondelku. Pudding nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem i powoli zalewamy 3/4 czekoladowej polewy. Pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto kroimy na porcje, polewamy pozostałą polewą...

  • Można kupić gotowe. Ale warto pokusić się o przygotowanie domowej polewy czekoladowej i swojego lukru do tortów, serników, pierników i drobnych ciasteczek. Polewa 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki ciemnego kakao i 4−5 łyżek wody mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Ogień zmniejszamy, dodajemy 50 g masła i 1 połamaną gorzką czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Lukier...

Wideo na temat: polewa czekoladowa na ciasto
Dyskusje na temat: polewa czekoladowa na ciasto
  • Polewa czekoladowa

    i wyszło dobrze. Przypadek czy tak ma być ? Są niby proste przepisy, do których mam pecha ;) (właśnie polewa czekoladowa i np. bita śmietana z żelatyną)(...) się, że jeszcze w garnku (podczas gotowania) tłuszcz jakby "oddziela" się od reszty polewy i polewa jest do wyrzucenia. Czy to kwestia proporcji składników czy kolejności dodawania ? Ostatnio robiłam

  • Re: Kremówka w polewie

    Przepis jest na polewe. Trzeba czekolade rozpuscic w niewielkiej ilosci smietany kremowki i powstanie fajna polewa czekoladowa. Tylko na jaki wymiar blaszki to ciasto?

  • polewa czekoladowa

    czy do polewy czekoladowej na ciasto lepiej użyć mleka i sproszkowanego kakao czy np rozpuścić kilka tabliczek czekolady??

  • Re: Najlepszy przekładaniec

    znam to ciasto od ponad 20 lat jest pyszne ,u mnie pojawia sie kilka razy w roku koniecznie z polewa czekoladowa

  • Re: polewa czekoladowa

    Najlepsza do ciast jest polewa gotowa z Dr. Oetkera. Zanurza się torebkę we wrzątku na kilka minut i polewa ciasto, ładnie zastyga i jest bardzo dobra w smaku. Jest ich kilka rodzai m. in. biała, deserowa, mleczna. Ja zawsze ich używam do dekoracji moich ciast.

  • -

    -

    Moze to dziwne, lecz dla mnie slowo "slodycze" nierozerwalnie laczy sie z czekolada. Herbatniki z czekolada to slodycze, galaretki w czekoladzie, ciasto z polewa czekoladowa. Cukier to nie slodycz, choc slodki.

  • Re: Polewa czekoladowa

    Robiłam ciasto z kremem grysikowym Joaguli, jest tam przepis na polewę z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Pierwszy raz taką robiłam i polecam. Jest bardzo dobra.

  • Re: Polewa czekoladowa

    energicznie ubijając trzepaczką. Polewa zaczyna szybko gęstnieć i od razu należy ją wylewać na ciasto, bo bardzo szybko zastyga. Pozdrawiam

  • Re: Polewa czekoladowa

    szklanki cukru, rozpuścić, zdjąć z ognia i gorąca polać ciasto.

  • Re: Polewa czekoladowa

    Moja zona robi polewe stale wg. jednego przepisu i zawsze sie udaje, 9 łyzek cukru 2-3 łyzki kakao ciemne 1/4 kostki masła 3-4 łyzki goracej wody składniki wymieszac ,zagotować ,gdy za gesta dodac odrobinę wody do rozpuszczenia cukru ,lekko przestudzoną wylewać na ciasto ,jest jej duzo i jest błyszcząca .