• Informacje na temat:

    podawanie wina czerwonego

Artykuły na temat: podawanie wina czerwonego
  • Winny savoir-vivre: Jak podawać wino? Jak je pić?

    Picie wina wydaje się na pierwszy rzut oka prostą czynnością. Butelka wina, kieliszek i… czego chcieć więcej. Jeśli jednak chcemy w pełni docenić ten trunek warto zwrócić uwagę na to jak wino serwujemy. Wystarczy kilka prostych zasad i każdy, bez względu na to czy jest koneserem czy początkującym smakoszem, będzie mógł rozkoszować się trunkiem w domowym zaciszu.

  • Barszczyk czerwony na winie

    Ma wyjątkowy smak i aromat.

  • Jak degustować wino – krótki poradnik początkującego winomana

    Wyobraźmy sobie, że stoi przed nami wino – możemy się go napić i stwierdzić, czy nam smakuje, ale najczęściej nie potrafimy ocenić tego, czy jest ono dobre i właściwie dlaczego pasuje nam bądź nie. Podawanie i degustacja wina to umiejętność, która przydaje się w wielu życiowych sytuacjach – może nie jest niezbędna, ale przynosi wiele satysfakcji. Dzięki takiej wiedzy możemy dobrze zaprezentować...

  • 5 mitów o winie

    Jaki wpływ na smak wina ma jego wiek? Co zapach korka mówi o jakości trunku? I co właściwie oznacza „temperatura pokojowa”? Odpowiadamy na pytania i obalamy pięć najpopularniejszych mitów o winie.

  • Mateusz Gessler: Wino ma nam smakować!

    Najlepsze tylko z korkiem, musujące tylko na specjalne okazje, białe tylko do ryb, czerwone tylko do mięsa - na temat wina w Polsce narosło wiele mitów. Ile w nich prawdy - pytamy szefa kuchni Mateusza Gesslera i sommeliera Wojciecha Cyrana, ambasadorów marki Jacob’s Creek.

  • ...z lodem. Szampana możemy podawać nie po posiłku, lecz przed nim. Czerwone i białe wino Do tych trunków stosuje się kieliszki z dużą, zwężającą się ku górze czaszą. Kieliszek do wina czerwonego jest większy niż do białego. Wypełniamy go w 1/3, zaś wino białe nalewamy maksymalnie do 1/2. Kieliszek do wina czerwonego można trzymać za czaszę i ogrzewać dłonią, ale w trakcie picia trzymamy za nóżkę...

  • Jakie wino do świątecznych potraw?

    ..., sporządzony przez podgrzanie czerwonego wina. - Do takiego napoju najbardziej pasuje proste wino z wyczuwalną słodyczą, na przykład Gallegas Castro Regio Tinto. Oprócz wyczuwalnych jagód i śliwek w tle obecne(...) zapominać o instynkcie - dodaje. Karp z winem Nieodłącznym elementem Wigilii są ryby z karpiem i śledziem na czele. W zależności od tego w jaki sposób je podajemy, należy podać inny rodzaj wina...

  • ...pozostawimy ją jeszcze przez 10 min w uchylonym piekarniku. Wspaniały aromat z kolei nadadzą przyprawy (byle nie za dużo!) i marynata (np. z czerwonego wina z dodatkiem octu winnego). Dziczyzna najlepiej...

  • Mój buraku, mój czerwony…

    ..., - 1-2 szklanki soku jabłkowego, najlepiej mętnego, - spory kieliszek wina owocowego (może być sherry, porto, rose), - sok z cytryny przyprawy (sól, pieprz). 1. Buraki myjemy, smarujemy olejem...

  • Wino w kuchni: Do jakich dań je dodawać

    Wino – nic tak dobrze nie podkreśla smaku potrawy. Nie wystarczy jednak go tylko zaserwować, by magia zadziałała – należy starannie dobrać gatunek wina do konkretnej potrawy. Jak to zrobić?