• Informacje na temat:

    pierogi z serem przepis

Artykuły na temat: pierogi z serem przepis
  • Wiosenne zielone pierogi ze szpinakiem, kaszą i serem

    Pierogi to jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Zrobienie ich jak trzeba, z falbankowym brzegiem, wymaga pewnej zręczności. Pamiętam, jak moja babcia Ziuta upominała mnie, żebym dociskała mocniej krawędzie podczas zaklejania pierogów. Zwykle bałam się, że docisnę za mocno, więc zawsze poprawiała je po mnie, żeby były porządnie sklejone. Te kolorowe pierogi to mój własny pomysł...

  • Pieczony pieróg kornwalijski

    ...eksperymentować z różnymi farszami. Niektórzy lubią nadziewanego serem i cebulą lub samymi warzywami, lub tylko mięsem. Na ciepło i na zimno. W każdej wersji będzie równie smaczny i sycący. Cornish pasties(...) każdego pieroga, dzięki czemu będzie mógł wydostać się z nich nadmiar pary. Posmaruj pozostałym jajkiem. Wreszcie rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut, aż pierogi będą złote. Po tym...

  • Pierogi lwowskie

    Sposób przygotowania: Mleko zagotuj, dodaj 1 łyżkę masła i mieszaj, aż się rozpuści. Do przesianej mąki wsyp 1 łyżeczkę soli. Powoli wlewaj gorące mleko mieszając łyżką. Gdy nieco przestygnie, przełóż na stolnicę i starannie zagnieć. Przykryj i odstaw na ok. 30 min.  Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem. Cebulę zeszklij na 1 łyżce masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę oraz...

  • Pierogi ruskie Kuroniów

    Są to ulubione pierogi trzech pokoleń Kuroniów.

  • Pierogi z kaszą gryczaną

    ...1. Połączyć mąkę, sól i oliwę. Powoli dodawać 3/4 szklanki gorącej wody, zagnieść ciasto, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 15-20 minut. 2. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu z 1 łyżką masła, schłodzić. Cebulę umyć, drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Ser wymieszać z kaszą, śmietaną, i cebulą, doprawić. 3. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką krążki, na...

  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    Od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów, którzy namówili ją na wydawanie książek kucharskich. Do tej pory sprzedano ich ponad 3 miliony egzemplarzy. Czytelnicy uwielbiają przepisy Siostry Anastazji Pustelnik, bo jej dania zawsze się udają. Rozmawiamy o tajnikach gotowania, życiu zakonnym, rodzinie i o tym, jak przylgnęło do niej imię Anastazja.

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Zamiast na kanapce – w sałatce, tarcie, cieście... Ze zwykłej kiełbasy można bardzo szybko wyczarować prawdziwe rarytasy i nawet podać je gościom!

  • "Pierogi z pieca" wygrały na Mazowszu

    Pierwszym daniem, które zakwalifikowało się do finału konkursu "Polskie danie dla Europy" zostały "Pierogi z pieca" autorstwa Pani Magdaleny Wenzel z Warszawy.

  • Przepis na życie

    Można piec chleb. Albo testować kuchnię molekularną. Szkolić się na kursach lub rywalizować w konkursach. Dziś gotowanie to nie obowiązek. To moda. Polki kochają jeść, jeszcze bardziej karmić. Na nowo odkrywamy stare przepisy albo eksperymentujemy z nowymi. Wolimy domową kolację z bliskimi niż wyjście do restauracji. - W gotowaniu, bardziej nawet niż w jedzeniu, chodzi o przyjaźń. Miłość. Sztukę...

Dyskusje na temat: pierogi z serem przepis
  • Re: Z czym pierogi?

    Niestety chyba zawsze będzie musiało kończyć się na dwóch porcjach, bo nie wiem czy jest sposób by pogodzić te smaki... Może poszukaj jakichś przepisów z kuchni orientalnej? Tam lubią łączyć różne smaki. Ja osobiście jestem miłośniczką pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem - przepis na nie dostałam od znajomej z Zamościa - tam są one bardzo popularne. Lubię też "klasyczne" ruskie i pierożki

  • Re: Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    . Jeśli robić pierogi - to tylko z serem, bo kazeina z mleka blokuje wchłanianie glutenu.(...)kwaśna kapusta w glutenowym cieście to przepis na zawał serca albo mózgu. gluten nie powinien być jedzony z pokarmami kwaśnymi, bo zwiększa się jego wchłanianie i szkodliwość. gluten znany

  • Re: Naleśniki - przepis podstawowy

    "składniki dla 3-4 osób"? chyba nie dorosłych.. ja zawsze robię z pół kg mąki dla 3 osób. I na to idzie 1 litr mleka (ja nie dodaję wody) i 1 jajko. Dla mnie to jest przepis podstawowy, bo tak robiła moja mama. Ja najbardziej lubię z pieczarkami i serem żółtym, podpieczone lub ze szpinakiem i serkiem czosnkowym. Pyszne są też z farszem jak na pierogi ruskie.

  • Re: Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    . Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozklejają się podczas gotowania - gwarantowane Ja bardzo lubię pierogi z farszem grzybowym, z kapusty , mięsnym, mieszanym lub z owocami lub serem(...) chcę trochę odchudzić potrawy. Mam inny przepis na ciasto oto on: Składniki: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1/3 szklanki zimnej wody, alternatywnie 1 jajko Jak przyrządzić: Mąkę zalać

  • Re: Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    poszukuje właśnie przepisu na wschodnie pieczone pierogi drożdżowe z kapustą i serem, o których mowa w artykule! Robiła je moja sąsiadka, przepis zabrała do grobu, a to mój smak z dzieciństwa, zna ktoś?

  • -

    -

    Ja przedwczoraj robiłam pierogi właśnie, tylko ż eruskie i z serem na słodko. Mój przepis na ciasto to 3 szkl mąki, 1 szkl ciepłej wody i 1 łyżka oleju, są mięciutkie i naprawdę fantastyczne. Jeśli chodzi o farsz to nie pomogę, z mięsem robi teściowa, ale nie znam przepisu. Fajnie macie z tym zwiedzaniem szpitala, w Polsce nie słyszałam o czymś takiem. Przytulanka dla brzuszka i dla ciebie!

  • Re: Zupa pomidorowa z kluseczkami pistacjowymi

    z serem lub pierogi ruskie zamiast szynki w cieście francuskim z nadzieniem(...)ile razy znajduje jakiś nowoczesny i ciekawy przepis moim chłopakom to nie bardzo smakuje. staram się, dopieszczam potrawę, uwielbiam gotować wiec wkładam w to całe serce. a mąż i syn wolą tradycyjne