• Informacje na temat:

    pasteryzowane buraki

Artykuły na temat: pasteryzowane buraki
  • Buraki marynowane

    Przygotowanie: Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych...

  • Ciastka błotne

    ...dekadencji, a ich zalety kolorystyczne są równie interesujące, jak walory smakowe. A ponadto nieugotowane buraki zachowują wszystkie wartości odżywcze i naturalne enzymy.  Porcja na 8 osób Ciastka(...) klonowego 3 obrane i starte buraki plus trochę więcej do podania 2¼ szklanki (200 g) niesłodzonych suszonych wiórków kokosowych plus trochę więcej do podania 4 łyżki surowego kakao w proszku...

  • Żywe soki - zdrowe i pyszne

    ...​Sklepowe półki wprost uginają się od różnego rodzaju soków. Jedne są w kartonach, inne w butelkach. Jedne mętne, z miąższem, inne klarowne. Pasteryzowane, odtworzone z zagęszczonego soku lub świeżo wyciskane, jednodniowe. Jak w tym gąszczu produktów wybrać te najlepsze, najwartościowsze i czy w ogóle mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Czy w ogóle warto je pić?

  • Sałatka buraczana w słoiku

    Ugotuj w łupinach buraki. Obierz i razem z marchwią zetrzyj na grube wiórka. Pokrój jabłka w słupki, a cebule w półplasterki. Warzywa zalej zalewą. Przełóż do słoików. Pasteryzuj 20 minut. Zobacz także:

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    .... Kiszenie Innym sposobem konserwowania warzyw na zimę jest kiszenie. Kisić można większość warzyw, przede wszystkim rośliny kapustne, ale także marchewkę, buraki, seler, cebulę, ogórki, pomidory(...) witaminę C, gdyż podczas suszenia prawie całkowicie je tracą. Pasteryzacja Zimą warto również sięgać po produkty pasteryzowane. Rozwiązania nowoczesnej technologii pozwalają na zminimalizowanie...

  • Naturalne probiotyki

    ...z nich dodaj po kilka rodzynek. Przechowuj najwyżej miesiąc.  Kiszone buraki Podczas fermentacji buraki zyskują nie tylko właściwości probiotyczne. Pod wpływem kiszenia zwiększa się zawartość witamin(...), liść laurowy, ziele angielskie.  Przygotowanie: buraki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry. Włóż do słoja, dodaj czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, zalej letnią wodą. Odstaw w ciepłe...

  • Dieta odkwaszająca

    ..., fasolka szparagowa, cukinia, por oraz czosnek, cebula, marchewka, papryka, kapusta, kalafior, buraki, pomidory, seler, dynia i domowe kiszonki; - owoce świeże i suszone, mogą być w postaci naturalnych(...) - wspaniałe źródło antyoksydantów niszczących wolne rodniki. Można je robić w domu lub kupić gotowe jednodniowe lub pasteryzowane. Samodzielnie sporządzaj soki na bazie jabłek i z dodatkiem różnych...

  • Lecznicza moc domowych soków

    Pomagają na konkretne schorzenia – i to bez skutków ubocznych.

  • W sprawie soku…

    Owocowy, warzywny, z kartonu albo świeżo wyciskany. Jaki sok wyjdzie nam na zdrowie?

  • Dieta dobra na odporność

    Przed częstymi infekcjami ochronić maluszka mogą dwa składniki, probiotyk dla dzieci i witamina D. Sprawdź, jak włączyć je do jego diety, aby zmniejszyć ryzyko infekcji.