• Informacje na temat:

    pasteryzowane buraki

Artykuły na temat: pasteryzowane buraki
  • Buraki marynowane

    Przygotowanie: Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych...

  • Ciastka błotne

    ...dekadencji, a ich zalety kolorystyczne są równie interesujące, jak walory smakowe. A ponadto nieugotowane buraki zachowują wszystkie wartości odżywcze i naturalne enzymy.  Porcja na 8 osób Ciastka(...) klonowego 3 obrane i starte buraki plus trochę więcej do podania 2¼ szklanki (200 g) niesłodzonych suszonych wiórków kokosowych plus trochę więcej do podania 4 łyżki surowego kakao w proszku...

  • Żywe soki - zdrowe i pyszne

    ...​Sklepowe półki wprost uginają się od różnego rodzaju soków. Jedne są w kartonach, inne w butelkach. Jedne mętne, z miąższem, inne klarowne. Pasteryzowane, odtworzone z zagęszczonego soku lub świeżo wyciskane, jednodniowe. Jak w tym gąszczu produktów wybrać te najlepsze, najwartościowsze i czy w ogóle mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Czy w ogóle warto je pić?

  • Sałatka buraczana w słoiku

    Ugotuj w łupinach buraki. Obierz i razem z marchwią zetrzyj na grube wiórka. Pokrój jabłka w słupki, a cebule w półplasterki. Warzywa zalej zalewą. Przełóż do słoików. Pasteryzuj 20 minut. Zobacz także:

  • Dieta odkwaszająca

    ..., fasolka szparagowa, cukinia, por oraz czosnek, cebula, marchewka, papryka, kapusta, kalafior, buraki, pomidory, seler, dynia i domowe kiszonki; - owoce świeże i suszone, mogą być w postaci naturalnych(...) - wspaniałe źródło antyoksydantów niszczących wolne rodniki. Można je robić w domu lub kupić gotowe jednodniowe lub pasteryzowane. Samodzielnie sporządzaj soki na bazie jabłek i z dodatkiem różnych...

  • Zdrowy ferment

    .... Domowy zakwas buraczany Składniki: 2 kg buraków, 2 kwaśne jabłka, główka czosnku, skórka z kromki chleba na prawdziwym zakwasie, 3 litry wody, 3 łyżeczki soli Buraki wyszorować, pokroić w grube plastry, czosnek obrać, każdy ząbek przekroić wzdłuż na pół, jabłka przekroić na pół, wydrążyć pestki, pokroić w plastry. Do słoja 5-litrowego wrzucić buraki wymieszane z jabłkami i czosnkiem, dodać...

  • Dieta dobra na odporność

    Przed częstymi infekcjami ochronić maluszka mogą dwa składniki, probiotyk dla dzieci i witamina D. Sprawdź, jak włączyć je do jego diety, aby zmniejszyć ryzyko infekcji.

  • Probiotyki - moda czy potrzeba?

    ...(świeża i kiszona) - buraki, szpinak, sałata, ziemniaki - jeżyny, porzeczki, śliwki, gruszki, czarne jagody, jabłka, brzoskwinie oraz suszone owoce Dobry probiotyk kupiony w aptece powinien w opisie(...) przetworach mlecznych z mleka niepasteryzowanego - kiszonych warzywach, np. kapuście, ogórkach, burakach - przetworach z soi, takich jak miso ekologiczne, tofu ekologiczne - sos tamari ekologiczny...

  • Zakupy rób z głową

    O świątecznych zakupach rozmawiamy z Katarzyną Bosacką, autorką programu „Wiem, co jem i wiem, co kupuję”.

  • Jak czytać etykiety?

    E. Trwałość – produkty szybko się psujące, np. jogurty, mają napis: „Data przydatności do spożycia” lub „Należy spożyć przed…”. Inne, często suche lub pasteryzowane, np. makarony czy dżemy, są...